Mircea Cărtărescu, premiat la Târgul Internaţional de Carte (FIL) de la Guadalajara, Mexic. Ce distincție a primit

0
Publicat:

Mircea Cărtărescu a primit Premiul FIL pentru Literatură în Limbi Romanice în cadrul Târgului Internaţional de Carte (FIL) de la Guadalajara, Mexic, informează Agerpres.

Mircea Cărtărescu, premiat în Mexic Foto EPA EFE (arhivă)
Mircea Cărtărescu, premiat în Mexic Foto EPA EFE (arhivă)

Cărtărescu (Bucureşti, 1956) este unul dintre invitaţii speciali ai FIL, care se desfăşoară până pe 4 decembrie la Guadalajara, unde, pe lângă primirea celui mai mare dintre premiile sale, le-a vorbit tinerilor despre meseria de scriitor şi despre începuturile sale în această artă.

Considerat unul dintre cei mai mari reprezentanţi ai literaturii române, Cărtărescu a vorbit despre rolul scriitorilor într-o lume aflată în criză şi frământări.

''Acum trăim un război în Ucraina, care este globalizat, dar avem reţele de socializare în care toată lumea îşi poate exprima ideile sau soluţiile cu privire la ceea ce se întâmplă, este important şi este un pas înainte. Avem datoria de a lupta împotriva răului, a nedreptăţii, a opresiunii, a clişeelor, a discriminării. Dacă fiecare dintre noi ar deveni conştient de acest lucru, lumea ar putea deveni un loc mai bun", a declarat el pentru EFE.

Autorul cărţilor 'Melancolia' (2019) şi 'Theodoros' (2022) a apreciat că în cele mai grele momente ale istoriei omenirii, precum holocaustul, războaiele mondiale sau pandemiile, literatura a servit ca un refugiu în care oamenii şi-au găsit un spaţiu de libertate.

În ultimii ani, Cărtărescu a fost unul dintre candidaţii la Premiul Nobel pentru Literatură pentru activitatea sa în proză, poezie şi eseu, două genuri care nu sunt atât de populare în rândul publicului şi care reprezintă mai degrabă un interes minoritar, scrie EFE.

FIL se desfăşoară până pe 4 decembrie, cu un program încărcat, care include 620 de prezentări de carte, 3.000 de activităţi literare, academice şi ştiinţifice şi participarea a 600 de autori din 45 de ţări.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite