Memoria vizionarului Aureliu Manea, celebrată astăzi în Festivalul Naţional de Teatru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regizorul Aureliu Manea (1945-2014)
Regizorul Aureliu Manea (1945-2014)

Astăzi de la ora 19.00, la Teatrul Nottara, sala George Constantin, se va juca spectacolul "Trilogia Aureliu Manea", în regia lui Gabor Tompa, după texte de Aureliu Manea. Spectacolul a fost realizat la Teatrul Naţional Cluj-Napoca.

În acest an, pe 13 martie, unul dintre cei mai speciali regizori pe care teatrul românesc i-a avut, „vizionarul” generaţiei sale – Aureliu Manea – regizor reformator, o personalitate importantă pentru evoluţia teatrului românesc, care continuă să inspire şi să alimenteze legende în lumea scenei, a trecut în nefiinţă.

În memoria sa, Festivalul îi va dedica  astă-seară la Teatrul „Nottara”, la Sala George Constantin, un eveniment care  va cuprinde:

-ora 19.00 Spectacolul „Trilogia Aureliu Manea” în regia lui Gábor Tompa, Teatrul Naţional Cluj-Napoca, după singurele piese scrise de regizorul Aureliu Manea. Faţă în faţă cu personaje care fascinează prin stranietatea prezenţei şi, paradoxal, prin concreteţea trăirilor lor, spectatorul este invitat să empatizeze la modul aproape visceral cu locuitorii acestei lumi, construite de ochiul vizionar al unui pasionat om de teatru, pentru care „spectacolele de teatru sunt sărbători ale vieţii fără bariere”.

- Expoziţie cu imagini din spectacolele regizorului, precum şi prezentarea repetiţiilor la ultimul spectacol la care a lucrat – „Scrisorile portugheze ale marianei Alcoforado” – imagini păstrare în videoteca de aur a teatrului românesc.

- Prezentarea volumului „El, vizionarul: Aureliu Manea” editat de Fundaţia Camil Petrescu, care include cele două cărţi pe care regizorul le-a scris, Energiile spectacolului şi Spectacole imaginare (apărute la Editura Dacia în 1983 şi 1986), interviurile pe care le-a dat, intenţiile de spectacol, o teatrografie cu fragmente de cronici şi textele unor colaboratori sau receptori avizaţi ai creaţiei sale.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite