Memoria în imagini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două evenimente cu teme istorice, despre deportarea în Bărăgan şi despre lupta tinerilor basarabeni, vor fi prezentate în weekend. La Muzeul Satului va fi deschisă, azi, expoziţia „Rusaliile Negre: deportarea în Bărăgan“, iar mâine, la Institutul Cultural Român, va avea loc vernisajul „Libertatea în imagini“.

Expoziţia deschisă astăzi, de la ora 12.00, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti" din Bucureşti, face parte din proiectul „Memoria deportărilor din România". Deportările din Banat şi Mehedinţi, din vara anului 1951, reprezintă una dintre cele mai bestiale epurări pe care le-a inventat regimul comunist în perioada lui Gheorghiu-Dej, în plină dominaţie sovietică.

În urma unui plan pregătit timp de trei luni, cu o precizie diabolică, peste 44.000 de oameni au fost scoşi din casele lor în noaptea  de 18 spre 19 iunie 1951. Nu mai puţin de 1.600 dintre deportaţi au murit în detenţie, iar osemintele lor au fost arate cu tractorul şi făcute una cu pământul.

Viaţa în iad

La Muzeul Naţional al Satului, în 28 de panouri expuse cronologic şi tematic, sunt reprezentate situaţia internaţională din anii '50 (ruperea lui Tito de Kominformul stalinist), elaborarea planului de „dislocare", alcătuirea „listelor negre", pregătirea şi executarea deportării, procurarea apei şi mâncării, înmormântările şi „domiciliul obligatoriu". Textele explicative sunt completate de sute de fotografii, hărţi şi obiecte, în cadrul vernisajului fiind lansat şi un audiobook cu înregistrări ale unor amintiri dureroase ale victimelor.

Expoziţia de la Muzeul Naţional al Satului este realizată la iniţiativa Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului din cadrul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei - Fundaţia Academia Civică, fiind coordonată de Romulus Rusan. Scopul expoziţiei „Rusaliile Negre: deportarea în Bărăgan" este de a reflecta efectele dezrădăcinării unui număr atât de mare de oameni.

Proteste la Chişinău

Imagine din timpul protestelor de la Chişinău   Foto: Corina roşca



Mâine, de la ora 17.00, la Institutul Cultural Român (ICR) va avea loc deschiderea expoziţiei de fotografie „Libertatea în imagini", care include fotografii realizate de Serge Zănoagă, Mihai Stamate şi Corina Roşca în timpul manifestaţiilor din aprilie 2009 de la Chişinău. Tinerii basarabeni au protestat atunci faţă de regimul comunist, fiind revoltaţi de falsificarea alegerilor de pe 5 aprilie 2009. Tinerii protestatari cereau libertate şi un viitor democratic.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 26 martie - 2 aprilie. Evenimentul de la ICR face parte din programul Festivalului „Zilele Basarabiei la Bucureşti", desfăşurat de astăzi până duminică de Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti, cu prilejul împlinirii a 93 de ani de la Unirea Basarabiei cu Ţara. Această unire a fost posibilă datorită personalităţilor istorice care la 1918 au avut curajul să realizeze un act dorit de toţi românii. 

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite