Marionete automatizate vor reprezenta România la Bienala de Arhitectură de la Veneţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marionetele din "Selfie Automaton"
Marionetele din "Selfie Automaton"

România va participa la Bienala de la Arhitectură de la Veneţia 2016 cu o expoziţie intitulată „Selfie Automaton“, semnată de şapte artişti români.

Pavilionul României la cea de-a 15-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură – La Biennale di Venezia
găzduieşte „Selfie Automaton”, o expoziţie sub forma unui spectacol predefinit, cu marionete automatizate, scenarii blocate, şi un rol liber, rezervat vizitatorului. Proiectul este semnat de Tiberiu Bucşa, Gál Orsolya, Stathis Markopoulos, Adrian Aramă, Oana Matei şi Andrei Durloi si constă în 7 automate mecanice, formate din 42 de marionete –38 umane şi 5 animale fantastice. Trei automate vor fi plasate în Pavilionul României din Gardini della Biennale, trei în Noua Galerie a Institutului Cultural Român de la Veneţia, şi un teatru mobil care va promova expoziţia în spaţiul public.

Scenele devin posibile prin mânere şi pedale, acţionate de utilizator. Un sistem aparent de roţi dinţate transmite mişcarea mecanismelor: o bicicletă pune în mişcare o horă, un ceaun generează un „festin”, o manivelă trezeşte o comisie, alta învârte un peşte de aur, sau o pasăre în zbor– prizonieră în afara cuştii sale.

„Selfie Automaton” se propune însă un scenariu contrar. Deşi alcătuite cu articulaţii care le permit „libertatea de mişcare”, marionetele sunt lipsite de corzi şi literalmente fixate în cuie, într-un mecanism care le permite o singură mişcare, şi aceea predefinită. Iar vizitatorul nu face excepţie. Poziţionat ca parte a mecanismului, acesta are o singură opţiune: sa-i asigure funcţionarea prin propria sa acţiune, repetitivă.

România va participa la Bienala de la Venţia între 28 mai şi 27 noiembrie 2016.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite