Maia Morgenstern şi Vlad Massaci, la interviurile FNT. Morgenstern: „Publicul zâmbeşte în anumite momente printre lacrimi. Asta este sănătos şi onest”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ prezintă pentru a cincea oară Festivalul Naţional de Teatru. De luni, 15 octombrie, până pe 30 octombrie, în studioul  Adevărul Live vor poposi personalităţi de prim rang ale teatrului românesc.  După Radu Afrim, seria de interviuri FNT de la Adevărul Live a continuat astăzi cu actriţa Maia Morgenstern şi regizorul Vlad Massaci.

Prezenţi în studioul Adevărul Live, Maia Morgenstern şi Vlad Massaci au discutat despre aşteptările lor de la Festivalul Naţional de Teatru şi, bineînţeles, despre spectacolele în care joacă, respectiv pe care le regizează. 

„Sunt curioasă, pofticioasă, lacomă să văd cât mai multe spectacole. Sper să reuşesc”, a spus actriţa Maia Morgenstern cu privire la spectacolele din FNT. Aceasta a ţinut să le mulţumească organizatorilor şi mai ales Marinei Constantinescu pentru grija şi insistenţa cu care trimit programul festivalului actorilor şi regizorilor pentru a-şi putea alege ce să vadă, „pentru a te bucura pe deplin de oferta festivalului”, după cum a completat actriţa. 

Alegerile actriţei şi regizoarei

Regizorul Vlad Massaci are însă o problemă: spectacolele sale deja îi „mănâncă” patru zile din festival, în sensul că nu va putea vedea producţiile altor colegi pentru că va trebui să îşi dedice atenţia spectatorilor şi actorilor săi. Îl interesează să vadă „Regele moare” (regia Andrei şi Andreea Grosu) şi spectacolele de dans invitate din străinătate.

„...tocmai cu ultima mea colaborarea cu Florin Fieroiu, am înţeles în sine cum trebuie privit spectacolul de dans...eu abia acum am reuşit”. 

Cât despre alegerile Maiei Morgenstern, aceasta va merge pe mâna Cabiriei, menţionând un spectacol invitat de asemenea, din străinătate, „Domnişoara Iulia” a Teatrului Schaubühne am Lehninen Platz, Germania.

„Pur şi simplu am să merg pe mâna fiicei mele”. 

Totuşi, lui Morgenstern i se pare puţin nedrept, punctând că „toate sunt de văzut”. 

Morgenstern şi „Copilul lui Noe”

Actriţa joacă în „Copilul lui Noe”, în regia lui Chris Simion-Mercurian, un spectacol care, a explicat actriţa, se adresează tuturor vârstelor,copiilor, adulţilor, bunicilor, dar şi specialiştilor sau nespecialiştilor în teatru. 

„Un spectacol...despre oameni care au încercat într-un fel sau altul să salveze viaţa, să salveze vieţi...uneori prin mijloace mai puţin conforme cu regula vremurilor, sau tocmai încercând să umble alături de ceea ce se cuvenea a fi făcut, ceea ce era considerat într-un anumit moment al istoriei <<ăsta e bunul>>. Dincolo de toate aceste considerente rămân viaţa, şi voinţa, şi memoria, propriul fel de a salva viaţa". 

Întrebată dacă este un spectacol luminos sau, dimpotrivă, unul întunecat, actriţa a explicat că spectacolul regizat de Simion-Mercurian le conţine atât lumină, cât şi întuneric, combinaţie care creează umbre, dimensiuni, contraste. 

„Publicul zâmbeşte în anumite momente printre lacrimi. Şi cred că asta este sănătos şi onest.”

„Disputa” şi „Ţinutul din miezul verii” ale lui Massaci

Patru copii pe care un prinţ îi privează de orice fel de legături exterioare este subiectul spectacolului „Disputa”, unul dintre cele două spectacole din cadrul FNT regizate de Vlad Massaci. Spectacolul a fost montat iniţial la Arad, iar aseară, în cadrul „Festin pe Bulevard” a avut loc premiera bucureşteană.

Un spectacol în care, a explicat acesta, „cineva îşi arogă rolul de Dumnezeu ...doi Adami şi două Eve care nu ajung să se cunoască până la vârsta adolescenţei...Acolo urmează foarte simpaticele scene ale dscoperirii de sine şi ale descoperirii pe celălalt”. 

Diferenţe între montarea din Arad şi cea din Bucureşti există, în special la nivel vizual, după cum a explicat Massaci, „altfel elementele principale care ghidează din punct de vedere al mişcării, jocul actorilor, sunt aceelaşi .  Nu sunt nişte diferenţe notabile. E, practic, acelaşi spectacol dar cu alt decor”.

Subiectul celuilalt spectacol, „Ţinutul din miezul verii”, gravitează în jurul unei mame şi a celor trei fiice ale sale, un spectacol în care, a completat regizorul, „actorii au simţit că auce juca”. 

„Ţin enorm de mult la spectacolul ăsta şi pentru că este debutul meu la Teatrul Mic...Pentru mine, în situaţia asta, având un asemenea text şi asemenea actori, a fost o misiune uşoară”,  a mai spus Massaci. 

Maia Morgenstern joacă într-un spectacol selecţionat în cadrul FNT:

- Copilul lui Noe, Teatrul Metropolis Bucuresti

25 şi 26 octombrie | 18:00 – Teatrul Metropolis, Sala „Olga Tudorache”

Regizorul Vlad Massaci are selecţionate doua spectacole:
- Tinutul din miezul verii, Teatrul Mic Bucuresti
- Disputa, coproductie Teatrul Nottara si Teatrul Ion Slavici din Arad

23 octombrie | 21:00 – Teatrul Odeon, Sala Majestic

24 octombrie | 20:00 – Teatrul Odeon, Sala Majestic

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite