Interviurile FNT. Regizorul Radu Afrim şi cele patru spectacole ale sale: „Viaţa mă provoacă în continuare, nu-mi dă pace. Curiozităţi masive încă am, din fericire”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regizorul Radu Afrim revine în studioul Adevărul Live   FOTO: Eduard Enea
Regizorul Radu Afrim revine în studioul Adevărul Live   FOTO: Eduard Enea

„Adevărul“ prezintă pentru a cincea oară Festivalul Naţional de Teatru. De luni, 15 octombrie, până pe 30 octombrie, în studioul  Adevărul Live vor poposi personalităţi de prim rang ale teatrului românesc. Radu Afrim, regizorul cu cele mai multe spectacole selecţionate în cadrul FNT 2018, a deschis astăzi seria de interviuri FNT de la Adevărul Live.

 

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul live

Regizorul Radu Afrim ajunge la ediţia din acest an a Festivalului Naţional de Teatru cu patru spectacole. Întrebat despre motivele pentru care crede că spectacolele sale se vând rapid, regizorul a explicat că cel mai probabil are legătură cu faptul că este singura ocazie pe care spectatorii o au de a vedea trupele (locale-n.r.) cu care lucrează. Mai mult, unele dintre acestea, cum ar fi cea de la Târgu Mureş, au deja proprii lor fani la Bucureşti. 

Afrim participă deja de 18 ani la FNT şi în fiecare an a avut de la unu până la trei spectacole. Anul acesta a sărit din nou pragul, ajungând la 4, „un motiv de bucurie pentru mine, un motiv de întristare pentru alţii...un motiv de bucurie pentru spectatori”, după cum a spus acesta. 

Cât despre împlinirle interioare, Radu Afrim spune că „e pe vârste, e pe anotimpuri, e pe locul în care te aflii”. La cei 50 de ani, Afrim nu ştie dacă a ajuns la înţelepciunea pe care această vârstă ar trebui să o aibă, dar ştie că la un echilibru a a ajuns. 

„Viaţa mă provoacă în continuare, nu-mi dă pace. Curiozităţi masive încă am, din fericire...timp, în continuare, nu prea am pentru a mă uita în oglinda interioară... Viaţa personală s-a însoţit de viaţa profesională”. 

Ce face Afrim în FNT

Lăsând pentru o clipă postura de regizor deoparte, importanţa FNT-ului pentru Afrim rezidă în întâlnirile cu oamenii, cu ceilalţi artişti cu care nu apucă să se vadă. 

„O să văd probabil mai puţine spectacole, să rămână locuri pentru spectatori.... prefer să cedez locul meu unui om, oricum nu am nervii necesari, şi emoţiile nu mă lasă să stau pe scaun şi să mă uit la spectacolul meu. Nu mai pot să fac asta...cu timpul, lucrul ăsta se accentuează”

Regizorul şi-a luat bilete- recunoaşte- la spectacolele invitate din străinătate, e curios. Dintre cele româneşti, vrea să vadă Pescăruşul lui Andrei Şerban- unde joacă actori importanţi şi cu care a lucrat şi el, dar şi spectacolele Catincări Drăgănescu, „Bun de export” şi „În umbra marelui plan”. 

„Dar, repet, nu atât spectacolele, cât ce este între spectacole vreau să respir în acest an...O să mă duc la  cât mai multe întâlniri şi discuţii.”

3 spectacole din 4, în aceeaşi seară. „Despre oameni şi cartofi”. 

Radu Afrim va avea trei spectacole în aceeaşi seară, la TNB. Pe de o parte, a explicat acesta, are noroc, -„că deja cunosc această faabrică uriaşă care e TNB”. Deşi regretă că nu poate petrece mai mult timp cu trupele, în acelaşi timp, va fi încărcat tot timpul cu adrenalină, lucru cae nu îi displace. 

„Oameni şi cartofi” este cel mai recent dintre spectacolele lui Afrim din FNT, fiind mai degrabă un prextext, o bază, după cum a explicat regizorul. 

„E în primul rând o acţiune umanitară pe care eu am vrut s-o fac şi care are ca bază acest spectacol”.

Ideea spectacolului îşi are resursele în planul real. A pornit de la un accident feroviar care a avut loc în umă cu 7 ani la Sfântu Gheorghe, când au murit mai mulţi oameni de etnie romă care se întorceau de la cules de cartofi. Totuşi, spectacolul nu este despre acest accident, ci despre supravieţuire, despre cum au trăit mai departe oamenii care au rămas fără cei dragi care au pierit în accident. 

În spectacol joacă şi nişte copii din Sfântu Gheorghe din acea comunitate, al căror joc, a explicat Afrim, se dovedeşte a fi profesionist. 

„Nu fac o reconstituire a accidentului, fac o investigaţie în vieţile acestor oameni...o comunitate romă, dar nu am bătut moneda pe acest subiect, adică pe minoritate. Este vorba despre supravieţuire, despre solidaritate în general... teatru documentar poetic scris de mine”. 

Prin intermediul spectacolului s-a realizat şi un apel umanitar, iar oameni din Bucureşti şi din Sfântu Gheorghe au răspuns, trimiţând de la haine la alimente. Ar fi vrut o reprezentaţie în Capitală specială pentru cei care au donat, dar, din păcate, nu s-a putut.

„Ştiam o familie de ani de zile, eu tot lucrând în Sfântu Gheorghe. Am văzut copii crescând în condiţiile alea şi am zis că e momentul să intru altfel în viaţa acestor oameni, dacă puteam să îi ajut cumva”. 

„Beţie”

„Beţie” este un spectacol care în prima parte, este despre „începutul unor destine de cuplu, şi după pauză, continuarea acestor destine în jos...în sus nu prea”. Afrim a explicat că acest text al lui Vîrîpaev nu s-a mai jucat în România, fiind despre relaţia noastră cu Dumnezeu,. 

14 actori joacă, timp de trei ore, beţia, dar după cum a explicat regizorul, „fără a fi caricatură...joacă impecabil şi cu măsură, cât se poate vorbi de măsură în beţie”. 

„Veţi descoperi nişte partituri de actori impecabile. Sunt curios să văd cum va fi primit acest spectacol la Bucureşti, e destul de filosofic, chiar şi pentru mine. E bun, e bun spectacolul. Nu mi se întâmplă foarte des să spun aşa ceva. E greu de suportat, pentru că ne vedem eşecurile, ne vedem căderile în acest spectacol, ne vedem deviaţiile de la linia care ne-a fost scrisă...M-am bătut mult cu textul, pentru că e foarte dens, şi trebuia să construiesc şi lumea din spatele textului”. 

„Rabenthal”

„Ăsta e un spectacol total suprarealist, total crazy, total ilogic- aici exagerez. E un text incredibil de bun şi de greu de descifrat, şi atunci am căutat o formulă...Se vorbeşte despre pasiune carnală şi despre moarte....am găsit o formulă pe care eu n-am mai folosit-o, cred, de mult, un grotesc extrem cu actori despre care ştiam că pot să fac asta”.

Spectacolul a fost făcut cu bani puţini, a mai spus Radu Afrim. Nu-i nimic însă, pentru că „ştii, când ai bani puţini, imaginaţia o ia razna. Când nu ai bani să faci o producţie, faci tot posiblul să scoţi, să scoţi”. Regizorul a montat „Rabenthal” acum un an, iar de atunci nu l-a mai văzut şi între timp a mai montat alte şase spectacole. Acesta însă este despre decadenţa unei lumi care, din plictiseală, se crede bugheză.

„O să vadă oamenii o altă faţă, nu atât de socială de această dată...un carnaval morbid. Există atâta tristeţe în spatele acestui burlesc şi oamenii or s-o descopere”. 

„Wolfgang”

Cât despre subiectul celui de-al patrulea spectacol, acesta ţine de un caz real, al unei fetiţe sechestrate într-un beci timp de 10 ani.  „Wolfgang” a fost programat în ultimele zile ale Festivalului. Afrim l-a lucrat la Piatra Neamţ, unde Geanina Cărbunariu care „a dat restart” trupei de acolo, o trupă tânără, în care se găsesc „mulţi absolvenţi de UNATC Bucureşti, oameni foarte cuminţi. Eu am fost şocat şi deranjat de faptul că sunt atât de cuminţi”. 

„Eu am generalizat problema şi am vorbit şi despre alte lucruri în acest spectacol social”. 

Programul spectacolelor lui Radu Afrim din cadrul FNT:

 BEŢIE

de Ivan Vîrîpaev, traducerea în limba maghiară Kozma András, traducerea în limba română Raluca Rădulescu, regia Radu Afrim, decorul József Bartha, costumele Orsolya Moldován, Teatrul Naţional Târgu-Mureş – Compania „Tompa Miklós”

23 octombrie | 20:00 – Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Sala Mare

24 octombrie | 18:00 – Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Sala Mare

RABENTHAL

de Jörg Graser, regia şi universul sonor Radu Afrim, scenografia Irina Moscu, sound design Sebastian Bayer şi Constantin Coadă, light design Andrei Délczeg şi Gidó Zoltán, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timişoara

23 şi 24 octombrie | 18:00 -Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Sala Pictură

WOLFGANG

adaptare după Yannis Mavritsakis de Radu Afrim, regia Radu Afrim, decorul Romulus Boicu, costumele Erika Márton, Teatrul Tineretului Piatra Neamţ

DESPRE OAMENI ŞI CARTOFI

scenariul şi regia Radu Afrim, scenografia Andreea Negrilă, Teatrul „Andrei Mureşanu” Sfântu-Gheorghe

22 şi 23 octombrie | 21:00 – Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Sala Atelier

Ion Caramitru, Marcel Iureş, George Mihăiţă,  George Banu, Margareta Pâslaru, Alexandru Darie, Florin Piersic Jr., Radu Afrim, Felix Alexa,  Marius Manole, Ana Ularu, Mihai Călin, Vlad Massaci, Radu Alexandru Nica, Mihai Călin, Andreea şi Andrei Grosu, Marina Constantinescu se numără printre numele sonore din lumea Thaliei care vor fi invitate în studioul Adevărul Live, în perioada 15-30 octombrie. 

Vineri, pe 19 şi, respectiv, 26 octombrie, vor fi două tronsoane orare dedicate FNT 2018 la Adevărul Live.

Imagine indisponibilă
Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite