Lila Passima, noul manager al Muzeului Ţăranului Român, dă o lovitură târgurilor de vechituri din curte: „Un amestec care frizează kitschul“

0
0
Muzeul Ţăranului Român se reapropie de menirea lui iniţială
Muzeul Ţăranului Român se reapropie de menirea lui iniţială

Târgurile săptămânale care aveau loc în curtea Muzeului Naţional al Ţăranului Român (MNŢR) au fost anulate, prin decizia luată de Lila Passima, care face astfel ce n-au făcut Mihăilescu şi Niţulescu în 10 ani. Este vorba de tarabele de weekend care nu puteau fi numite nici măcar „târg de antichităţi“, mai degrabă de vechituri, şi care oricum se întind în weekend şi pe şoseaua Kiseleff, dacă o să mai vrea şi acolo Firea.

Ulterior, Muzeul Naţional al Ţăranului Român a revenit printr-un comunicat, în care explică ce înseamnă târg de artă şi obiecte tradiţionale şi care va fi de acum desfăşurătorul acestora. Cu alte cuvinte, nu este vorba despre sistarea târgurilor de la Muzeu, cum au sărit unii alarmişti, urechişti sau direct interesaţi, ci de stoparea unor activităţi mega-kitschoase care n-aveau nicio legătură cu specificul muzeului. La urma urmei, talciocuri se pot face pe orice loc viran, îţi trebuie doar o aprobare de la Primărie.

Muzeul Ţăranului relansează târgurile tradiţionale

Târgurile tradiţionale din curtea Muzeului Naţional al Ţăranului Român se relansează, în această toamnă, într-un format mult mai apropiat de identitatea şi misiunea muzeului şi cu respectarea tuturor standardelor şi normelor legale şi de protecţie a patrimoniului“, comunică oficial Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

„Calendarul acestor târguri, până la sfârşitul anului 2016, este următorul: Primenire - Târg al Galeriei de Artă Ţărănească, 10-11 septembrie 2016 Târgul iconarilor şi al meşterilor cruceri, 16-18 septembrie Primenire - Târg al Galeriei de Artă Ţărănească, 8-9 octombrie Târgul de Sfântul Dumitru, 22-23 octombrie Târgul de Sfinţii Mihail şi Gavriil, 5-6 noiembrie Târgul de Sfântul Nicolae, 2-4 decembrie În organizarea acestor târguri, MNŢR va avea colaborări directe cu meşteşugari, ONG-uri, asociaţii culturale după o selecţie riguroasă, în acord cu profilul şi identitatea Muzeului.  

Astfel, Muzeul Naţional al Ţăranului Român nu renunţă la una din activităţile culturale care i-au adus un plus de identitate şi unicitate în contextul muzeal naţional încă din anul 1996: organizarea de târguri dedicate meşteşugurilor tradiţionale şi a târgurilor care exploatează şi pun în valoare creativitatea artiştilor, designerilor, arhitecţilor, a mediilor creative în general“, mai spun reprezentanţii acestuia.

Târgurile săptămânale de la MNŢR, anulate; Passima: „Era un amestec de obiecte care frizau kitschul şi obiecte ţărăneşti“

Târgurile săptămânale care aveau loc în curtea Muzeului Naţional al Ţăranului Român (MNŢR) au fost anulate, decizie criticată în mediul online de mai multe voci, între care şi de cele ale unor expozanţi, care au iniţiat o petiţie adresată ministrului Culturii, Corina Şuteu. Actualul manager interimar, Liliana Passima, a declarat, joi, pentru Agenţia de presă News.ro, că era vorba despre târguri care prezentau un amestec de obiecte ce frizau kitschul şi obiecte tradiţionale, în neconcordanţă cu politica instituţiei muzeale de a-şi păstra calitatea şi că urmează să fie organizate mai multe târguri, legate de sărbători ţărăneşti.

”Este vorba despre colaborarea cu două firme comerciale care au un tip de prezentare de produse neadecvat criteriilor de selecţie a Muzeului Ţăranului. Este un amestec de obiecte care frizează kitschul, unele dintre ele fiind chiar din magazinele de en-gros, cu serii industrializate. Sunt amestecate cu obiecte vechi ţărăneşti, dând incoerenţă şi inadecvare tipului de acţiune, ori politica culturală a muzeului este de a-şi păstra calitatea, tipul de act cultural pe care l-am iniţiat în prezentarea târgurilor şi modalitatea de a discuta şi de a prezenta tradiţiile într-un cadru cât se poate de elegant, identitar şi adecvat unei instituţii muzeale”, a declarat, pentru News.ro, Liliana Passima, precizând cu nu era vorba despre o manifestare, ci despre o sumă de târguri săptămânale.

Ea a menţionat că acestea vor reveni la MNŢR, însă cu ocazia diverselor sărbători.

”Târgurile MNŢR vor reveni în actualitate. Vom crea Târgul de Sfântul Dumitru şi vom avea şi Ziua Pitei, în care vom invita meşteri tradiţionali şi, bineînţeles, meşterii care veneau la aceste târguri pot veni şi la târgurile organizate de muzeu. Vom avea şi trei acţiuni de primenire a Galeriei de Artă Ţărănească, cum spunem noi, în care vrem să ieşim în întâmpinarea publicului nostrum fidel şi ocazional cu patrimoniul pe care îl are galeria în curte, prin câteva instalaţii care să pună în valoare patrimoniul şi cu ocazia asta să ne crească veniturile proprii şi să putem arăta că muzeul poate să îşi creeze singur propriile târguri şi nu să se transforme într-un prestator de servicii culturale pentru firme comerciale”, a mai spus Passima.

Directorul interimar a adăugat că vor fi organizate şi două târguri de antichităţi, anul viitor.

”Vom mai iniţia două târguri de antichităţi, anul viitor, cu două ediţii - de primăvară şi de toamnă, şi un târg de Sânziene. Târgurile acestea tradiţionale sunt legate de sărbători ţărăneşti şi dorim să punctăm aceste sărbători şi prin acestea - de Sânziene şi de Sfântul Dumitru”, a mai spus managerul interimar al MNŢR.

Passima a menţionat că nu a informat participanţii la târgurile săptămânale, ci a primit o cerere de la una dintre firme, pentru a mai face patru contracte de închirieie pentru următoarele trei săptămâni, moment în care a comunicat secretarei că nu se vor mai face târguri până nu se va lua decizia în Consiliul de Administraţie, care are loc joi.

Unul dintre expozanţii târgului din curtea MNŢR a iniţiat o petiţie online, adresată ministrului Culturii, Corina Şuteu, în care îi solicită ca atât lui, cât şi celorlalţi, să li se permită să se întreţină participând la târg, astfel încât să nu se transforme în asistaţi social. Femeia a adăugat că expozanţii sunt pregătiţi să respecte setul de reguli necesar şi că au fost informaţi în data de 19 august că târgurile nu se vor mai desfăşura.

”Permiteţi-ne să ne întreţinem pe noi si familiile noastre, să ne dezvoltăm să menţinem şi să dezvoltăm tradiţia târgului de la Muzeul Ţăranului Român, nu ne transformaţi în asistaţi social. Poate nu avem prezentarea perfectă, poate s-au făcut şi greşeli,dar categoric suntem pregătiţi să respectăm setul de reguli care ar face posibilă desfăşurarea târgului, trebuie doar să ni se spună care este acela!”, se arată în petiţia celei care a început să participe la târg după ce firma sa de confecţii textile a falimentat.

Iniţiatoarea petiţiei a menţionat că în situaţia ei se află mai mult de jumătate dintre cei peste 70 de expozanţi şi a mai argumentat că târgul ar trebui să se desfăşoare în cotinuare, întrucât a devenit o tradiţie în sine la MNŢR.

”Cei ce-şi expun produsele spre vânzare sunt în marea lor majoritate mici producători sau anticari. Muzeul este singurul loc în care-şi expun marfa de câţiva ani buni. Clienţii, în proporţie de peste 50%, sunt clienţi fideli, care ne vizitează şi ne cumpără produsele, săptămânal. Si tocmai pentru că MŢR are ca scop păstrarea tradiţiilor, de ce să nu păstrăm si deja creata tradiţie a târgului?”, a mai scris femeia.

Un alt argument pe care l-a adus în favoarea desfăşurării târgului este că acesta reprezintă o sursă de venit şi pentru muzeu.

”Târgurile organizate de muzeu, adică 4 sau 5 manifestări pe an, înseamnă bilet de intrare pentru vizitatori, necesar pentru a genera încasări, atâta timp cât meşterilor invitaţi să participe li se percepe o taxă modică şi e normal să se întâmple aşa. Dar de ce să piardă bugetul muzeului 350.000 lei, doar pentru că nu există dorinţa de a găsi un set acceptabil de reguli, care să ne permită şi nouă să ne desfăşurăm activitatea?”, a scris expozantul.

Până la momentul transmiterii acestei ştiri, petiţia a fost semnată de aproximativ 250 de persoane, între care se numără şi expozanţi ai târgului MNŢR.

În timpul unei discuţii ce a avut loc la începutul lunii august între angajaţii Muzeului Naţional al Ţăranului Român şi Virgil Niţulescu, la acea dată, manager interimar, moderată de ministrul Culturii, Corina Şuteu, însoţită de secretarul de stat Oana Bogdan, o persoană aflată în sală a spus că toţi membrii din administraţie au votat suspendarea târgurilor. Virgil Niţulescu a fost de acord cu acest lucru. Semnatarii memoriului au invocat faptul că aceste târguri săptămânale nu corespund normelor ISU, nu sunt organizate de specialiştii muzeului şi nu sunt la nivelul unui muzeu naţional.

Corina Şuteu, însoţită de secretarul de stat Oana Bogdan, a moderat o discuţie între angajaţii Muzeului Naţional al Ţăranului Român şi Virgil Niţulescu, actualul manager interimar, care este contestat de un grup de 15 cercetători, protest căruia i s-au alăturat mai multe zeci de nume importante din societatea civilă.


Contactat de News.ro, Virgil Niţulescu a refuzat să comenteze.

Cercetătoarea Liliana Passima, angajat al Muzeului Naţional al Ţăranului Român, a fost numită de ministrul Culturii, Corina Şuteu, director interimar al instituţiei muzeale pentru o perioadă de 40 de zile, pe 16 august, după cum a confirmat muzeograful, la acea dată, pentru News.ro.

Ministrul Culturii a numit-o în funcţia de manager interimar Liliana Passima, în condiţiile în care s-a încheiat perioada de interimat a lui Virgil Niţulescu, a anunţat Corina Şuteu pe pagina sa de Facebook.

”Ministrul Culturii precizeză că, până clarificarea situaţiei de la MNŢR, va amâna semnarea noului contract de manager câştigat prin concurs de domnul Virgil Niţulescu. În acest moment, Corpul de control al prim-ministrului desfăşoară o serie de verificări cu privire la legalitatea şi corectitudinea concursului de ocupare a postului de manager la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, urmând ca după publicarea raportului final, acesta să facă o serie de verificări privind activitatea MNŢR din ultimii ani”, a scris Corina Şuteu.

”Transparentizarea cheltuielilor, reorganizarea consiliilor ştiinţifice, adică readucerea lui Zoltan Rostas, Şerban Sturdza şi a Speranţei Rădulescu în consilii, clarificarea rolului Consiliului de Administraţie (crearea unor proceduri interne) şi redefinirea discursului vizual ca brand”, sunt cele patru obiective ale noului manager interimar pentru MNŢR.

Virgil Niţulescu a fost declarat câştigător la concursul de proiecte de management organizat de Ministerul Culturii pentru ocuparea funcţiei de manager al Muzeului Naţional al Ţăranului Român (MNŢR) din Bucureşti, cu nota 8,40. Vintilă Mihăilescu s-a clasat pe locul al doilea, cu nota 7,87, iar Liliana Passima a fost declarată respins, a anunţat săptămâna trecută ministerul Culturii.

La începutul lunii august, ministrul Culturii, Corina Şuteu, a discutat la sediul muzeului, cu angajaţii instituţiei, care au semnalat o serie de disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte managementul actualului director interimar, Virgil Niţulescu. În urma discuţiilor, ministrul Corina Şuteu a declarat că nu va semna un ordin de numire al noului manager până la clarificarea situaţiei.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri