Conflictul de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român continuă: Corina Şuteu nu va semna numirea directorului Virgil Niţulescu, până la concluziile raportului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Interior din Muzeul Ţăranului Român
Interior din Muzeul Ţăranului Român

Antropologul Vintilă Mihăilescu a intentat proces Ministerului Culturii, după ce acesta a anulat primul concurs pentru ocuparea postului de manager al Muzeului Ţăranului Român din luna mai, pe care îl câştigase, în vreme ce pentru al doilea concurs, câştigat de Virgil Niţulescu, este depusă o contestaţie la Ministerul Culturii.

Corpul de control al prim-ministrului a ridicat mai multe documente de la Ministerul Culturii, care privesc felul în care au fost organizate competiţiile pentru conducerea muzeului, ocupată interimar de Virgil Niţulescu, până la clarificarea situaţiei.

După casarea concursului în care fusese declarat câştigător, Vintilă Mihăilescu a acţionat Ministerul Culturii în judecată: ” Procesul merge mai departe”, a declarat Vintilă Mihăilescu pentru News.ro.

De aproape trei luni, situaţia Muzeului Naţional al Ţăranului Român rămâne una incertă şi conflictuală, instituţia fiind condusă interimar de Virgil Niţulescu, contestat de un grup de angajaţi, dar şi de personalităţi ale societăţii civile, printre care scriitorii Andrei Pleşu, Mircea Cărtărescu, Florin Iaru. Conflictul cu grupul de angajaţi contestatari a izbucnit public atunci când Ministerul Culturii a decis anularea concursului pentru şefia instituţiei, câştigat de antropologul Vintilă Mihăilescu, în detrimentul lui Virgil Niţulescu, organizat în luna mai.

Astfel, la jumătatea lunii mai, Ministerul Culturii a decis anularea concursului, întrucât arhitectul Şerban Strudza, membru al comisiei, nu ar fi îndeplinit condiţiile cerute de lege, s-a arătat într-un răspuns al ministerului pentru agenţia de presă News.ro.

În 8 iulie, Ministerul Culturii a anunţat ca admise trei candidaturi, în urma analizării dosarelor de concurs depuse pentru concursul de proiecte de management. Antropologul Vintilă Mihăilescu, actualul director interimar al MNŢR, Virgil Niţulescu, şi cercetătorul Lila Passima au fost candidaţii pentru postul de manager al instituţiei muzeale la acest al doilea concurs, câştigat, de astă-dată, de Virgil Niţulescu, aşa cum a anunţat, pe contul de Facebook, fosul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu. Lila Passima a contestat concursul, iar contestaţia este în evaluare, la Ministerul Culturii.

Joi, 4 august, ministrul Culturii Corina Şuteu, a avut o întrevedere de câteva ore cu angajaţii Muzeului Naţional al Ţăranului Român, care contestă încă din martie 2015 numirea repetată ca interimar a lui Virgil Niţulescu. Aceştia au transmis anterior ministerului două memorii, prin care au semnalat disfuncţionalităţi grave în managementul instituţiei. Nu au primit răspuns pentru nicio sesizare.

În urma unei alte scrisori adresate în 1 august prim-ministrului Dacian Cioloş, semnate de personalităţi  din societatea civilă, scriitori, arhitecţi, muzeografi, Corpul de Control al premierului a fost trimis la Ministerul Culturii pentru a verifica modalitatea prin care a fost organizat concursul pentru ocuparea funcţiei de director al MNŢR.

Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a anunţat joi, la finalul întâlnirii cu angajaţii Muzeului Naţional al Ţăranului Român (MNŢR) că nu va semna un ordin de numire a noului director al instituţiei, Virgil Niţulescu până la finalizarea anchetei pe care o derulează Corpul de control al prim-ministrului.

Cu toate acestea, manager interimar va rămâne până la clarificarea situaţiei Virgil Niţulescu.

Contestatarii noului director, 15 la număr, au afirmat joi, prin sloganul ”Muzeu, nu moşie” înscripţionat pe tricouri, că actuala conducere a transformat muzeul într-un mall cultural şi că angajaţii sunt insuficient implicaţi în proiecte, în vreme ce susţinătorii lui Niţulescu reclamă inutilitatea protestelor şi spun că fiecare trebuie să se schimbe, înainte de a critica.

Corina Şuteu a mai anunţat, la finalul discuţiilor de joi, că va trimite o comisie la MNŢR care să verifice modul cum actualul manager a înţeles să aplice proiectul său de management, pentru că ”este evident că în interiorul muzeului sunt mai multe categorii de probleme. Eu m-am concentrat pe problema contestării dlui Niţulescu în calitate de director pentru tipul de viziune pe care o are şi pentru modul în care a înţeles să aplice această viziune, în ciuda dialogului pe care l-au încercat să-l angajaze o parte dintre salariaţii muzeului cu el. Este foarte clar că aparent acest dialog a avut loc, dar în realitate n-a avut loc şi există câteva puncte de vulnerabilitate care mi-au fost aduse la cunoştinţe încă o dată”, a fost declaraţia demnitarului.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite