La finalul scandalului, Virgil Niţulescu rămâne câştigător la concursul pentru funcţia de manager al MNŢR

0
0
Muzeul Ţăranului Român
Muzeul Ţăranului Român

Virgil Niţulescu a fost declarat câştigător la concursul de proiecte de management organizat de Ministerul Culturii pentru ocuparea funcţiei de manager al Muzeului Naţional al Ţăranului Român (MNŢR) din Bucureşti, cu nota 8,40. Vintilă Mihăilescu s-a clasat pe locul al doilea, cu nota 7,87, iar candidatul Liliana Passima a fost declarat respins, a anunţat instituţia.

Secretariatul comisiei de concurs a anunţat rezultatul final al concursului, conform Regulamentului de organizare şi desfăşurare a concursului de proiecte de management pentru Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti, aprobat prin O.M.C. nr. 2547/2016. Astfel, Virgil Niţulescu, actualul director interimar, a obţinut cea mai mare notă, 8,40, fiind declarat câştigător.

Antropologul Vintilă Mihăilescu a intentat proces Ministerului Culturii, după ce acesta a anulat primul concurs pentru ocuparea postului de manager al Muzeului Ţăranului Român din luna mai, pe care îl câştigase. Cercetătoarea Liliana Passima, cu o vechime de 20 de ani la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, a depus de asemenea o contestaţie.

”Am contestat un viciu de procedură. În comisie au fost membri, artişti vizuali şi arhitecţi care nu au legătură cu activitatea MNŢR”, declara Liliana Passima pentru News.ro.

După casarea concursului în care fusese declarat câştigător, Vintilă Mihăilescu a acţionat Ministerul Culturii în judecată: ” Procesul merge mai departe”, a declarat Vintilă Mihăilescu pentru agenţia de presă News.ro.

Membrii comisiei de concurs au fost, potrivit Ministerului Culturii într-un răspuns pentru agenţia de presă News.ro, Ligia Fulga - etnolog, Matei Bogoescu - arhitect şi Marilena Preda Sânc - artist vizual.

Pe 8 iulie, Ministerul Culturii a anunţat ca a admis trei candidaturi, în urma analizării dosarelor de concurs depuse pentru concursul de proiecte de management.

Antropologul Vintilă Mihăilescu, Virgil Niţulescu - actualul director interimar al MNŢR - şi cercetătorul Lila Pasima au fost candidaţii pentru postul de manager al instituţiei muzeale.

După prima etapă a concursului, nota obţinută de candidatul M.N.Ţ.R. 1 a fost de 7,85, în timp ce al doilea dosar, numit M.N.Ţ.R. 2, a primit nota 8,21. La a doua etapă a concursului - interviul - primul candidat a fost notat cu 7,90, iar al doilea, cu 7,87.

Astfel, marţi seară, Ministrul Culturii a anunţat rezultatul concursului. În urma celor două etape, mediile au fost de 7,87 (M.N.Ţ.R. 1) şi 8,40 (M.N.Ţ.R. 2).

Conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură, cu modificările şi completările ulterioare, este declarat câştigător candidatul care a obţinut cea mai mare medie cu condiţia ca aceasta să fie de minimum 7.

În urma unei scrisori deschise adresate premierului Dacian Cioloş de un număr însemnat de personalităţi ale societăţii civile care denunţa modul în care a fost organizat concursul de la MNŢR, guvernul a însărcinat Corpul de control să verifice cum s-a desfăşurat acesta.

Totodată, ministrul Culturii, Corina Şuteu a discutat săptămâna trecută, la sediul muzeului, cu angajaţii instituţiei, care au semnalat o serie de disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte managementul actualului director interimar, Virgil Niţulescu. În urma discuţiilor, ministrul Corina Şuteu a declarat că nu va semna un ordin de numire al noului manager până la clarificarea situaţiei. 

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite