La Romană, acolo unde se întâlnesc bucureștenii și arta românească. De 10 ani, o casă monument este Galeria Romană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De 10 ani, Galeria Romană din București este locul de întâlnire pentru cei care iubesc arta veche românească și cea contemporană. O casă monument este spațiul de organizare pentru cele 140 de expoziții.

Galeria Romană din București este locul de întâlnire pentru cei care iubesc arta
Galeria Romană din București este locul de întâlnire pentru cei care iubesc arta

Bijuterii contemporane, expoziții de icoane bizantine, evenimente culturale

Într-unul dintre cele mai agglomerate locuri de București, cu multă istorie și prezentul tumultos, o casă monument a devenit locul de întâlnire a artei, în formele sale diferite.

Acolo, la Romană, în 2014, Monica Andronic și Emil Ene, doi mari pasionați de artă au devenit co-fondatori a spațiului cunoscut ca Galeria Romană din București. Prin cele 140 de expoziții, casa este azi un adevărat centru cultural, unde s-au mixat în cel mai fericit mod  arta plastic și expozițiile personale ori de grup, atât ale pictorilor români cât și străini.

Aici, la Galeria Romană din București, arta comparată, expozițiile  de ceramică și porțelan,  bijuteria contemporană au întâlnit expozițiile  de icoane ortodoxe tradițional bizantine, evenimentele culturale cu tematică socială și educativ plastică, lansări de carte, conferințe, ateliere.

Galeria Romană din București înseamnă și participări la manifestări naționale și internaționale, numeroase colaborări cu muzee din țară și străinătate, cu instituții și asociații de specialitate.

Vechea casă de la Romană este azi un loc de întâlnire pentru artiști, critici de artă, colecționari și iubitori de frumos, contribuind la dezvoltarea și consolidarea comunității artistice din țară.

Galeria Română și-a asumat rolul important în conservarea și promovarea patrimoniului cultural al României prin expunerea operelor de artă valoroase, care ilustrează diversitatea și bogăția artistică a țării.

"Mulțumiri tuturor pentru acești zece ani"

Cei 10 ani sunt aniversați de Galeria Romană din București prin expoziția  aniversară "Gratias Tibi Omnes per hos decem annos". Evenimentul aniversar este în egală măsură  și o celebrare a  contribuției sale  la promovarea artei și culturii în România.

Titlul expoziției, "Gratias tibi omnes per hos decem annos", înseamnă în latină "Mulțumiri tuturor pentru acești zece ani", reflectând recunoștința galeriei față de artiști, vizitatori,  parteneri și prieteni care au susținut-o de-a lungul acestui parcurs de un deceniu.

Expoziția aduce împreună într-o o selecție impresionantă lucrări de artă reprezentând, practic, istoria artei românești: de la pristolnice, furci de tors, icoane, scoarțe, ceramică făurite de meșteșugari din secolul 19, până la arta de șevalet  alui Aman, Luchian, Grigorescu, Petrașcu, Pallady, Schweitzer Cumpăna, Ștefan Dimitrescu, Dumitru Ghiață, Nicolae Tonitza, și  modernii Ion Țuculescu, Alexandru Ciucurencu și Corneliu Baba.

Pictorii români contemporani de valoare sunt prezenți prin Grupul Prolog - Paul Gherasim, Constantin Flondor, Ion Grigorescu, Matei Lăzărescu, Christian Paraschiv, Horea Paștina, Mihai Sârbulescu, Valentin Scărlătecu, Dan Mohanu - , Vasile Gorduz, Dinu Săvescu și mai tinerii dar foarte talentații Bogdan Vlăduță, Paul Timofei, Bogdan Turcea și Mircea Hristescu.

La Galeria Romană din București, vizitatorii  explorează și să se conectează cu operele de artă,  descoperind  noi perspective și chiar exprimându-și  propriile interpretări și emoții în fața acestor creații artistice.

"Mulțumiri tuturor pentru acești zece ani", expoziția aniversară "Gratias Tibi Omnes per hos decem annos" este evenimentul prin care Galeria Romană demonstrează că rămâne un pilon al culturii și artei în România, devenind  un spațiu vital pentru promovarea și aprecierea artei de calitate, precum și pentru susținerea și încurajarea artiștilor emergenți și consacrați.

"Gratias Tibi Omnes per hos decem annos", expoziția cu vânzare rămâne deschisă până  la  30 martie 2024.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite