Un tablou al românului Adrian Ghenie a fost adjudecat cu aproape 100.000 de euro

0
Publicat:

Tabloul lui Adrian Ghenie pentru care s-au oferit 99.999 de euro se intitulează „Autoportret” şi a fost realizat anii 2003- 2004. Deşi iniţial acesta fusese estimat la 50.000-70.000 de euro, la licitaţia de artă postmodernă şi contemporană organizată, marţi seara, de casa Artmark, s-a obţinut dublu faţă de suma minimă, potrivit Agerpres.

Lucrarea "Autoportret" a pictorului Adrian Ghenie a fost adjudecată, FOTO artmark.ro
Lucrarea "Autoportret" a pictorului Adrian Ghenie a fost adjudecată, FOTO artmark.ro

Vă reamintim că un alt tablou al lui Adrian Ghenie a fost adjudecat, în 2023, la casa de licitaţii Sotheby’s, pentru 366.000 de euro. Este vorba tot despre un autoportret, creat în 2012, de data aceasta intitulat „Autoportret ca Charles Darwin”.

Unul dintre cei mai renumiți pictori ai generației sale, Adrian Ghenie, s-a născut, în 1977, în Baia Mare, dar trăiește și lucrează la Berlin. În 2015 a fost selectat să reprezinte România la cea de-a 56-a ediție a Bienalei de la Veneția în 2015 și de atunci a avut expoziții personale la Galerie Judin, Berlin (2021); Galeria Tim Van Laere, Anvers (2020); Muzeul Ermitaj de Stat, Sankt Petersburg (2019); și Palazzo Cini, Veneția (2019).

În 2022, două picturi ale artistului român au fost instalate permanent în cadrul istoric al Chiesa della Madonna della Mazza, Palermo, într-un proiect independent curatoriat de Alessandra Borghese. Alături de picturile sale, artistul a creat mai multe expoziţii după conceptul „cameră în cameră”, dintre care amintim doar „The Dada Room” (2010), aflată în prezent în colecția permanentă a S.M.A.K., Ghent, și „The Darwin Room” (2013-14), aflată în colecția Centrului Pompidou.

„Autoportret”, cea mai recentă lucrare licitată, face parte dintr-un ciclu mai larg, pe care autorul îl dedică fragmentării şi descompunerii chipurilor sau obiectelor pe care le înregistrează pictural în operele sale, potrivit News.ro.

Talentul pictorului român Adrian Ghenie este apreciat de critica de specialitate, care afirmă despre el că „pornind de la diverse surse, artistul reconfigurează amintiri personale, referințe istorice ale artei, fotografii de film și medii vizuale culese de pe internet în imaginile lucrărilor sale”.

Între lucrările adjudecate în cadrul sesiunii la preţuri ridicate se numără şi „Ultima Zăpadă” de Felix Aftene, la 18.000 de euro, „Vas cu flori” şi „Poiană” de Ştefan Câlţia, la 17.500 de euro, respectiv la 10.000 de euro, „Floarea-soarelui” de Corneliu Brudaşcu, la 13.000 de euro.

Evenimentul de artă postmodernă şi contemporană organizat, marţi seara, de casa Artmark a inclus şi o secţiune caritabilă, la care au participat 18 lucrări. Cu banii strânşi din vânzarea loturilor de la această secţiune - aproximativ 15.000 de euro - casa de licitaţii acordă o bursă de studii pentru încurajarea cercetării artei româneşti, constând în realizarea de monografii privind importanţi artişti români de patrimoniu puşi în valoare în piaţa de artă, însă insuficient cercetaţi academic şi documentaţi în literatura de specialitate.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite