Katia Dănilă, directoarea ICR Paris: „Nu am stat pe banii statului la Paris, ci am muncit pe banii statului, pentru stat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Katia Dănilă, până astăzi directoarea ICR Paris FOTO:Olivia Horvath
Katia Dănilă, până astăzi directoarea ICR Paris FOTO:Olivia Horvath

Astăzi este ultima zi a Katiei Dănilă ca director al Institutului Cultural Român de la Paris şi, cu ocazia aceasta, a postat pe Facebook o scrisoare deschisă.

Katia Dănilă, cea căreia îi datorăm printre altele participarea României cu statut de ţară invitată de onoare la Salonul Cărţii de anul viitor de la Paris, părăseşte astăzi postul de conducere de la ICR Paris, ca urmare a demiterii ei de către Andrei Marga, preşedintele instituţiei.

În scrisoarea deschisă, ea le mulţumeşte colaboratorilor, dar îşi si exprimă “dezgustul” pentru ce s-a întâmplat după instalarea conducerii Marga: “Sunt mândră că am făcut parte din miracolul instiţutional care a fost ICR-ul din ultimii 7 ani şi până de curând. Sunt onorată că am primit încrederea şi aprecierea unor minţi luminate şi a unor intelectuali autentici. Sunt, în aceeaşi măsură, dezgustată de modul grobian, complet lipsit de orice fel de eleganţă sau umanitate, în care am fost trataţi de noua conducere. Din păcate, nu îi pot oferi prezumţia de nevinovăţie şi nu o pot bănui de vreo intenţie pozitivă în ceea ce priveşte această instituţie, având în vedere modul în care a decis să arunce cu noroi în tot ceea ce s-a făcut până acum. Minciunile neruşinate, calomnia, înfăptuite cu laşitatea insinuării, deci nici măcar duse până la capăt, nu pot fi decât de rău augur şi nu pot avea alt rost decât să încerce să acopere incompetenţa celor care vor urma.”

În scrisoare deschisă, Katia Dănilă răspunde acuzaţiilor că ar fi stat pe banii statului la Paris şi deplânge implicarea politicului în activităţile ICR: “Nu am stat pe banii statului la Paris, ci am muncit pe banii statului, pentru stat. Am muncit mult, şi de multe ori în condiţii penibile. Nu m-am aşteptat niciodată să mi se ridice statuie pentru ce am făcut, nici măcar să mi se mulţumească. Am sperat însă că, indiferent de regimul politic, măcar o să fiu lăsată să-mi fac treaba. Nu m-a întrebat nimeni la angajare ce orientare am şi am crezut că pot sta departe, întrucât nu am dorit niciodată să mă implic politic. Poate că astăzi plătesc eu însămi, ca mulţi alţii, această lipsă de interes care a făcut să nu fi fost destui, nici în Piaţa Universităţii, nici la Mişcarea Papioanelor, nici la tăierea a 25% din salarii şi în general fără reacţie la toate abuzurile, despre care credem că e suficient să declarăm nonşalanţi, cu un click pe facebook, că «NEAM saturat».“
 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite