Katia Dănilă, demisă abuziv din funcţia  de director al Institutului Cultural Român de la Paris

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Katia Dănilă, director al Institutului Cultural Român (ICR) de la Paris din 2010, a aflat cu surprindere, de pe site-ul ICR Bucureşti, despre numirea lui Alexandru Dobrescu în postul de director al filialei de la Paris, numire realizată de noua conducere a ICR din România.

În condiţiile în care calificativul acordat pentru activitatea ICR Paris de către comisia comună formată din reprezentanţi ai ICR şi Ministerului Afacerilor Externe (MAE), pentru anul 2011 a fost „excepţional”, revocarea din post a Katiei Dănila nu îşi găseşte justificarea.

„În afară de faptul că nu am am fost anunţată de înlocuirea mea, nimeni din noua conducere a ICR nu m-a contactat vreodată pentru a cere detalii despre participarea noastră ca ţară invitată la Salonul Cărţii (n.r. de la Paris) de anul viitor, statut obţinut sub conducerea mea”, a declarat Katia Dănilă, într-un comunicat de presă al ICR Paris.

Salonul Cărţii de la Paris, mărul discordiei"

Argumentarea ICR Bucureşti a demiterii Katiei Dănilă şi a numirii în funcţia de director la filiala din Paris a lui Alexandru Dobrescu a fost pentru „asigurarea participarii prestigioase a României ca invitată de onoare la Salon du Livre de la Paris”, aşa cum menţionează un comunicat de presă. Statutul de ţară invitată la Salonul cărţii 2013 este un rezultat direct al activităţilor desfăşurate sub conducerea Katiei Dănilă. 

„Obţinerea statutului de ţara invitată de onoare la Salonul Cărţii de la Paris, din 2013, este un succes al întregii echipe a ICR Paris dar şi unul personal. E un eveniment complex la care munca nu incepe maine, cu o nouă conducere, ci a fost începută de luni bune, de echipa condusă de mine,” a declarat fosta directoare a ICR Paris. În anul 2011 ICR Paris a organizat singur peste 50 de proiecte, şi a participat la peste 100 de proiecte, în parteneriate cu actori culturali locali, francezi, în vederea promovării mai eficiente a culturii române în străinătate.

Proiecte care au adus prestigiul cultural românesc la Paris

În doi ani, de la preluarea responsabilităţilor de director ICR Paris de Katia Dănilă în vârstă de 32 de ani, în aprilie 2010,  evenimentele şi activităţile ICR Paris au căpătat mult mai multă vizibilitate, iar acţiunile de promovare a culturii româneşti au apărut în ziare importante din Franţa, precum „Le Monde”, „Le Figaro”, „Le Point” sau în revista „Connaissance des Arts”.

În cadrul Salonului din 2011, a fost organizat colocviul „Cioran: pesimismul jubilatoriu” şi a devenit în lumea literară franceză punctul de referinţă în ceea ce priveşte aniversarea centenarului ilustrului scriitor: „Acest gest comemorativ a fost de altfel cerut în mod solemn cu ocazia unui briliant colocviu consacrat pesimismului jubilatoriu (al lui Cioran) la Salonul Cărţii”, declara jurnalistul Pierre Assouline de la „Le Monde”.

„ICR Paris a câştigat prin această programare credibilitate şi a fost consacrat că unul dintre cele mai active institute culturale din Paris. Faptul că în 2011 am o am obtinut presedentia filialei pariziene a EUNIC (n.r. Uniunea Europeană a Institutelor Naţionale pentru Cultură)  o dovedeste”, subliniază  Katia Dănilă.

Specialistă în management cultural

Katia Dănilă a absolvit facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice din Bucureşti şi după o perioadă de activitate în mediul privat din România, a lucrat timp de cinci ani la Centrul Român de Informare de la Bruxelles, unde a coordonat activităţile culturale, printre care participarea României la importantul festival Europalia în 2007. În bază experienţei ei în domeniul managementului cultural a fost numită în aprilie 2010 la conducerea Institutului Cultural Român de la Paris. Katia Dănilă vorbeşte cinci limbi străine, dintre care franceză, engleză şi maghiară în mod fluent.

Strategia mandatului ei la conducerea ICR Paris s-a bazat pe proiecte de anvergură şi de lungă durată, cu o viziune multianuală, care să contribuie la promovarea pe termen lung şi la consacrarea valorilor culturale româneşti pe scena cosmopolită a Parisului.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite