Iohannis a decorat mai multe personalităţi culturale: „Arta dramatică beneficiază de noi valori şi de surse de excelenţă“

0
0

Preşedintele Klaus Iohannis a decorat, miercuri, mai mulţi actori, regizori, artişti, precum şi pe redactorul şef al publicaţiei Timpul, care aniversează 140 de ani de existenţă, lăudându-i pe aceştia pentru că reprezintă noile valori culturale româneşti, precum „surse de excelenţă“.

Iohannis l-a decorat pe actorul Constantin Cojocaru, pe care l-a felicitat pentru "experienţa autentică a teatrului" pe care a oferit-o în ultimii ani. "Aţi mărturisit că aveţi un izvor secret care v-a păstrat mereu tânăr. Acest lucru este confirmat cu prisosinţă de spectacolele în care aţi jucat, alături de actori şi regizori renumiţi, de rolurile care poartă amprenta dumneavoastră inconfundabilă", a spus şeful statului.

Tot miercuri, a fost decorat şi regizorul Alexander Hausvater. "Aţi dat viaţă unor spectacole de o uimitoare forţă artistică. Aţi educat numeroase generaţii în spiritul dragostei pentru teatru ca artă a emoţiei, ca loc privilegiat al autenticităţii umane. Pe lângă impresionanta carieră teatrală, aţi explorat cu succes domenii conexe, făcând teatru radiofonic şi de televiziune, scriind cărţi şi scenarii, redescoperind texte clasice, pe care le-aţi adaptat din perspectiva sensibilităţii moderne. Cu ingeniozitate, cu originalitate şi, mai ales, cu generozitate, aţi răspuns nevoii noastre, a contemporanilor, de a înţelege mai bine lumea în care trăim", i-a transmis Iohannis.

Şeful statului a decorat-o şi pe Varvara Ştefănescu, "unul dintre cei mai valoroşi artişti ai dansului pe care i-a dat modernităţii România". "Dansul, în cazul domniei voastre, ca trăire şi profesiune, este deopotrivă energie pură şi creaţie artistică", a spus Iohannis.

La Palatul Cotroceni a fost decorat şi regizorul Radu Afrim, "unul dintre cei mai originali şi mai cunoscuţi tineri regizori români". "Prestigiul dumneavoastră în mediul artistic românesc şi internaţional este o încurajare pentru generaţia din care faceţi parte şi un îndemn pentru o carieră pentru care se întrevede un lung şi prolific parcurs internaţional", i-a transmis şeful statului.

Despre actorul Marius Manole, decorat miercuri, Iohannis a spus că este "unul dintre cei mai înzestraţi actori ai noii generaţii". "V-aţi remarcat prin numeroase roluri de compoziţie, în zeci de spectacole în marile instituţii teatrale sau în teatrul independent. Prin cariera dumneavoastră se probează încă o dată că teatrul românesc are nu doar un trecut cu care ne mândrim, ci şi un viitor demn de tradiţia din care se trage", a spus preşedintele.

În numele regizorilor, actorilor şi artiştilor decoraţi a vorbit regizorul Hausvater, care i-a mulţumit şefului statului. "Creatorii acestei ţări lucrează de dimineaţă până seară, se sacrifică şi cred că ce fac este important. Creaţia e bazată întâi şi întâi pe faptul că cineva se uită la realitatea obiectivă şi spune ”poate putem să o ameliorăm, poate putem să trăim mai bine, mai profund”. Se spune că în ţara asta oamenii nu mai cred în nimic, nu mai cred în oameni politici, în biserică, în spitale. Totuşi, eu cred că cred în ceva şi ăsta este teatrul. Sălile din toată ţara sunt pline. Chiar dacă spectacolul nu e bun, oamenii stau în picioare pentru că aplaudă o cultură, o limbă, o necesitate, o relaţie cu oamenii de pe scenă care dau o speranţă", a spus el.

O altă distincţie a fost acordată publicaţiei Timpul, care împlineşte 140 de ani de existenţă.

"Destinul publicaţiei Timpul a traversat întreaga noastră istorie modernă, devenind o platformă valoroasă pentru dialogul cultural şi civic. Ea a însemnat şi înseamnă spirit critic, respectul pentru valori şi autenticitate, entuziasmul şi dedicaţia celor care au continuat o tradiţie culturală importantă pentru Iaşi şi pentru România. La o sută de ani de la dramaticele moderne ale preluării capitalei de război a României, distingerea publicaţiei simbol a Iaşilor are o semnificaţie în plus. Felicit revista Timpul şi îi urez viaţă îndelungată în cultura română!", a spus preşedintele.

Redactorul şef al publicaţiei a mulţumit în numele său, al echipei şi al "tuturor generaţiilor redacţionale" ale Timpului, afirmând că revista a fost unul dintre pilonii principali ai modernizării României, alături de Casa Regală şi de Academia Română.

"Pe aceşti trei piloni importanţi s-au construit modernitatea şi modernizarea României, dar ceea ce a transgresat din perspectiva publicaţiei Timpul toată această perioadă de 140 de ani de existenţă a fost, într-adevăr, domnule preşedinte, spiritul critic, pe care noi, cei de astăzi, făcând cuvenita reverenţă faţă de trecut, îl preluăm şi încercăm în felul acesta să găsim o modalitate pragmatică, dacă vreţi, de a proiecta adevărul", a spus George Bondor.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri