Gustavo Dudamel, dirijor al Filarmonicii din New York începând cu 2026

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzicianul venezuelean Gustavo Dudamel, un star al muzicii clasice, va dirija începând din 2026 Filarmonica din New York, a anunţat marţi prestigioasa instituţie americană, citată de AFP, otrivit Agerpres.

Gustavo Dudamel, unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai bine plătiţi dirijori din lume Foto AFP
Gustavo Dudamel, unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai bine plătiţi dirijori din lume Foto AFP

"Astăzi (marţi - n.red.), am avut onoarea de a fi numit în funcţia de viitor director artistic şi muzical al Filarmonicii din New York şi de a păşi astfel pe urmele lui Gustav Mahler, Arturo Toscanini şi Leonard Bernstein", a confirmat pe Twitter dirijorul Gustavo Dudamel, în vârstă de 42 de ani.

Gustavo Dudamel, unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai bine plătiţi dirijori din lume, cumulează în prezent funcţiile de director muzical al Orchestrei Filarmonice din Los Angeles (din 2009) şi al Operei din Paris, unde a sosit în 2021 pentru un contract pe şase ani.

Apărător fervent al unui acces mai larg la muzică, Gustavo Dudamel, fiul unui interpret la trombon şi al unei profesoare de canto, reprezintă un produs pur şi totodată unul dintre cei mai iluştri reprezentanţi ai "El Sistema", Sistemul naţional de orchestre pentru tineret din Venezuela, un celebru proiect de educaţie populară în domeniul muzicii clasice, înfiinţat în 1975.

Muzicianul sud-american, care se simte în largul lui atunci când dirijează atât o simfonie de Mahler, cât şi muzica din "Star Wars" şi coloana sonoră a celui mai recent film regizat de Steven Spielberg, este considerat unul dintre cei mai talentaţi dirijori din lume.

Gustavo Dudamel a dirijat Orchestra de tineret din Los Angeles alături de trupa Coldplay în cadrul unui concert susţinut în pauza galei Super Bowl din 2016, cel mai urmărit eveniment anual televizat din Statele Unite.

Prin intermediul acestei noi "recrutări", Filarmonica din New York, cea mai veche instituţie muzicală americană - a fost înfiinţată în 1842 - îşi reafirmă ambiţiile deja declarate după o renovare de proporţii faraonice a sediului său, David Geffen Hall din cadrul Lincoln Center, realizată cu suma de 550 de milioane de dolari.

Sala de concerte, care a fost redeschisă în acest sezon, beneficiază de un nou design şi de o acustică mult mai performantă.

Aşteptat începând cu stagiunea 2026-2027, pentru un contract iniţial de cinci ani, în postul de director artistic şi muzical, Gustavo Dudamel îşi va prelua încă din 2025 funcţia de director muzical delegat la New York, în timpul ultimului său an de contract cu Orchestra Filarmonică din Los Angeles.

Până atunci, el va dirija Filarmonica din New York în calitate de invitat, pentru trei concerte, în luna mai a acestui an.

Actualul director muzical al instituţiei newyorkeze, olandezul Jaap van Zeden, şi-a anunţat plecarea după stagiunea 2023-2024

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite