Dirijorul Gustavo Dudamel dedică steaua sa de pe Walk of Fame poporului venezuelean: Vocea majorităţii trebuie să fie ascultată şi respectată
0Directorul muzical al Orchestrei din Los Angeles, Gustavo Dudamel, în vârstă de 37 de ani, considerat unul dintre cei mai buni muzicieni ai momentului şi un simbol al reuşitei sociale, a primit, marţi, o stea pe Bulevardul celebrităţilor şi a dedicat distincţia poporului venezuelean, scrie Le Figaro.
Gustavo Dudamel a profitat de acordarea stelei pe Bulevardul celebrităţilor pentru a sprijini manifestaţiile actuale contra lui Nicolas Maduro.
Printre şefii de orchestră onoraţi cu o stea pe Walk of Fame se numără Eugene Ormandy, Leopold Stokowski, Bruno Walter, Arturo Toscanini. Ultima dată, distincţia acordată unui astfel de artist a fost în 1960.
Gustavo Dudamel a primit steaua pentru calităţile artistice şi activitatea sa în fruntea Orchestrei Filarmonice din Los Angeles. El devine astfel primul venezuelean care deţine o astfel de stea pe bulevardul californian.
John Williams, mentorul şi prietenul său, a adus un omagiu celui care este considerat drept "un mare artist", în faţa unei adunări în care s-a aflat şi actorul Christoph Waltz.
Amintind că "Orchestra din Los Angeles a evoluat mult" de la sosirea în 2009 a lui Gustavo Dudamel, compozitorul coloanei sonore din "Star Wars" şi-a felicitat elevul pentru "rolul cultural şi educativ" al formării sale.
În 2011, Gustavo Dudamel a fondat Youth Orchestra Los Angeles, un program care facilitează accesul la educaţie muzicală a mii de copii din cartierele cu probleme ale Los Angeles-ului. Dudamel, emoţionat, i-a mulţumit lui John Williams pentru "lecţiile învăţate alături de el".
Gustavo Dudamel a făcut multe pentru recunoaşterea Orchestrei din Los Angeles în ultimii ani. Talentul său a atras stima publicului aşa cum au făcut-o dirijori prestigioşi precum Simon Rattle sau Claudio Abbado. La Paris, el a însufleţit de mai multe ori Filarmonica, prin interpretarea Simfoniei nr.3 de Mahler în 2016. În anul următor, Dudamel a dirijat Concertul de Anul Nou de la Viena, la doar 35 de ani. În decembrie 2018, a făcut primii paşi la Metropolitan Opera din New York cu "Othello".
Gustavo Dudamel a dedicat disticţia sa "poporului venezuelean". "Cu dorinţa ca acest lucru să poată să dea puţină speranţă şi inspiraţie atunci când situaţia socială şi politică din ţară este inacceptabilă", a justificat el gestul.
"Vocea majorităţii trebuie să fie ascultată şi respectată", a exclamat el, referindu-se la manifestaţiile de miercuri contra lui Nicolas Maduro, la iniţiativa preşedintelui Parlamentului, Juan Guaido. Acesta s-a proclamat preşedinte interimar în aceeaşi zi.
Gustavo Dudamel este în război deschis cu Nicolas Maduro din 2016, de când un violist în vârstă de 18 ani a fost ucis în timpul manifestaţiilor de un glonţ al Poliţiei. "Este timpul să ascultăm poporul: destul, este destul", a adăugat dirijorul.
"Cine ar fi crezut că fiul unei familii de clasă mijlocie din Barquisimeto, Venezuela, a căreui singură competenţă este de a agita un băţ în aer, s-ar putea afla aici astăzi?", a spus Gustavo Dudamel. El i-a adus un omagiu primului său maestru, José Antonio Abreu, fondatorul El Sistema, structura naţională creată în 1975 şi destinată să salveze tinerii de la delicvenţă prin muzică.
Formidabilul succes al acestei structuri a inspirat multe alte iniţiative în lume, precum proiectul Démos în France. În prezent, Gustavo Dudamel este cel care dirijează Orchestra "Simon-Bolivar", ataşată la El Sistema. În 2012, el a înfiinţat, împreună cu soţia sa Eloisa Maturen (au divorţat apoi) Fundaţia "Dudamel" pentru educaţie muzicală care a permis, de exemplu, crearea a 18 orchestre inspirate de ssitemul EI Sistema în Massachusetts