Grigore Leşe aduce colindele autentice la Bucureşti, într-un spectacol de sărbători

0
0

Pe 4 decembrie, de la ora 19.00, la Sala Studio a Teatrului Naţional din Bucureşti, artistul Grigore Leşe va susţine un concert extraordinar de Sărbători, "Aşteptând Crăciunul". Interpretul va prezenta colinde străvechi, păstrate peste generaţii: colinde de gazdă, de june, de fată, de peţit, de dragoste, familiale, satirice, cosmogonice, precum şi cântece de stea ce vestesc Naşterea Mântuitorului.

Patrimoniu cultural românesc, colindele pe ritmuri şi texte străvechi vor aduce, cu două zile înainte de Moş Nicolae, lumina sărbătorilor de iarnă româneşti în sufletele celor prezenţi la concert.

Grigore Leşe este o voce unică în spaţiul public românesc. A absolvit Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj; şi-a dat doctoratul în muzică; este Doctor Honoris Causa al Universităţii "Vasile Goldis" din Arad; este profesor asociat la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, unde preda cursul de etnomuzicologie. Artistul Grigore Leşe a cercetat cu mare atenţie folclorul (nu numai pe cel românesc) şi a găsit răspuns la o întrebare aparent simplă, în realitate fundamentală: de unde vine cântecul.

Muzica lui Grigore Leşe a asigurat coloana sonoră a filmului artistic „Faraonul" (regia: Sinisa Dragin), precum şi a dramei istorice despre regina Maria Stuart a Scoţiei, "Ganpowder, Treason and Plot" (producţie BBC).

 În anul 2009 primeşte “Premiul pentru jurnalism cultural decernat de Radio România, nominalizare la Festivalul Internaţional de Film de Televiziune, Shanghai, 2009.

grigore lese concert

Grigore Leşe este primul muzician român care a adus alături de el, pe scenă, artişti tradiţionali din Iran, Siria, Pakistan, căutând interferenţa muzicilor străvechi din România şi din Orient.  Muzica lui se regăseşte pe coloana sonoră a mai multor filme de artă şi documentare realizate în ţară sau în străinătate, dintre care ”The Pharaoh Gunpowder”, ”Treason and Plot”(BBC) sau documentarul ”Wild Carpathia”(producţie Travel Chanel).

Nefiind adeptul înregistrărilor, Grigore Leşe nu are un material discografic numeros, însă toate producţiile muzicale de până acum :”Cântec pastoral”(casa de discuri Amori-Lausanne) 1996, ”Cântece de cătănie şi hori”(Societatea de Concerte Bistriţa) -2000, 2003, ”Horile vieţii” şi ”Aşteptând Crăciunul”(Roton) - 2005, ”Grigore Leşe-Le chant de Lăpuş”(Ocora RFI, Paris)-2009, ”Grigore Leşe şi aromânii fârşeroţi”(A&A Records) - 2011, ”De dragoste, de război, de moarte, de unul singur”(Humanitas Multimedia)-2011, poartă amprenta autenticităţii.

”De-a lungul anilor am căutat să interpretez cântecele care se găseau în sufletul oamenilor, ori cântece de acest fel sunt foarte puţine; de aceea pot spune că nu am un repertoriu foarte vast, căci mai presus de orice am vrut să păstrez calitatea; eu nu scot muzică pe bandă rulantă”, declară interpretul.

Pe plan internaţional Grigore Leşe a susţinut la Madrid, la Circulo De Bellas Artes, prin intermediul Institutului Cultural Român, un spectacol de talie europeană, cu care a avut mare succes. A fost invitat să cânte la cele mai importante manifestări culturale din lume: la Smithsonian FolkLive Festival-Washington, Festivalul Vocile Lumii-Bloomington, Festivalul Montmartre-Paris, Festival der Kontinente-Berlin, Olimpiada Culturală de la Atena, Festivalul Ţărilor din Europa de Est-Montreal, Francophonie Metisse-Paris, Culturescapes-Basel, Expoziţiile Mondiale de la Aichi, Shanghai şi Yeosu, Gala Premiilor BAFTA-Londra, Târgul International de Carte de la Beijing, Festivalul Miguel Bernal Jimzenez , Morelia, Mexic, Zilele Culturale ale Băncii Centrale Europene, Frankfurt; Expoziţiile Mondiale de la Aichi, Shanghai şi Yeosu. Cântecele sale sunt difuzate la radio nu doar în România, ci şi la BBC, RFI şi alte reţele de radio internaţionale.

În 2013, a publicat la Editura Humanitas volumul “Acum ştiu cine sunt: Însemnări şi aduceri aminte”. În 2015, cel de-al doilea volum al artistului, a apărut tot la Humanitas, sub titlul ”Horea în grumaz. Înger păzitor şi ispită”, carte care îşi are baza de pornire în teza de doctorat a lui Grigore Leşe.

Concertul din 4 decembrie se va bucura de participarea unor cete de colindători din ţară. Biletele se găsesc pe mystage.ro sau la casa de bilete a Teatrului Naţional din Bucureşti.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite