Fotograful Josef Koudelka îşi vernisează prima expoziţie în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una dintre fotografiile lui Josef Koudelka din august 1968
Una dintre fotografiile lui Josef Koudelka din august 1968

În această seară, începând cu ora 17.00, la Muzeul Naţional al Artelor Contemporane (Calea Moşilor 62-68) vor fi prezentate, pentru prima dată în România, lucrări ale faimosului fotograf ceh Josef Koudelka.

Expoziţia Josef Koudelka – Invazie 68 Praga este prilejuită de aniversarea a 45 de ani de la invazia Cehoslovaciei, când forţe militare din Uniunea Sovietică şi aliaţii ei din Pactul de la Varşovia, cu excepţia notabilă a României, au invadat Cehoslovacia. Totodată, România s-a opus public invaziei, criticând politica sovietică.

După 17 ani

În timpul celor şapte zile din august 1968 Josef Koudelka, pe atunci în vârstă de 30 de ani, a realizat o serie de fotografii pe care a reuşit ulterior să le scoată din ţară, emigrând în Franţa. Fotografiile lui au fost publicate de agenţia Magnum Photos în 1969, în numeroase reviste internaţionale cu ocazia împlinirii unui an de la invazie, fără a menţiona numele autorului. Josef Koudelka, unul dintre cei mai importanţi fotografi contemporani din lume, a fost recunoscut ca autorul fotografiilor abia în 1985, după moartea tatălui său, care rămăsese în Cehoslovacia. 

România, o amintire

De asemenea, ieri a fost lansată versiunea în limba română a albumului „Invazie Praga 68“, publicată de Editura Art, la Librăria Bastilia. În plus, fotograful a acceptat să-şi prezinte lucrările realizate în întreaga viaţă, vineri, 18 octombrie, de la ora 11.00, la Cinema Elvira Popescu. Astfel, publicul va putea să îi pună întrebări celebrului fotograf Magnum despre fotografiile sale, de la primele serii (Beginnings), trecând prin Invazie 68 Praga şi Gypsies.

„Expoziţia şi cartea sunt despre invazia la care România – singura ţară dintre ţările semnatare ale Pactului de la Varşovia – a refuzat să participe. În plus, de România mă leagă şi o amintire personală – am fost aici de multe ori şi iubesc această ţară“, spune Koudelka, care a vizitat România încă din anii ‘60.

Pentru prima dată în România

Expoziţia Josef Koudelka – Invazie 68 Praga a fost adusă pentru prima dată în România cu sprijinul Centrului Ceh din Bucureşti şi al Institutului Francez din România. Vernisajul va avea loc astăzi, 17 octombrie, de la ora 19.00, la Anexa MNAC, în prezenţa artistului. 

„Mă bucur că această expoziţie unică va fi prezentată în România, o ţară ai cărei cetăţeni au demonstrat solidaritate cu Cehoslovacia în 1968. Invazia a determinat soarta unei întregi generaţii a naţiunii noastre şi poziţia României de atunci este bine ştiută în Republica Cehă”, declară ambasadorul Republicii Cehe la Bucureşti Jiří Šitler

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite