Filmul românesc contemporan, celebrat în Ciudad de Mexico

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cinemateca Naţională din Ciudad de Mexico va găzdui o retrospectivă de film românesc contemporan
Cinemateca Naţională din Ciudad de Mexico va găzdui o retrospectivă de film românesc contemporan

Între 10- 22 iunie, la Cinemateca Naţională din Ciudad de Mexico, va avea loc  o retrospectivă de film românesc contemporan intitulată „Zece ani în zece filme. De la Palme D'or la Ursul de Aur”, retrospectivă ce include o selecţie a celor mai apreciate şi premiate filme româneşti de după anii 2000.

Ciclul de filme debutează cu lungmetrajul tânărului regizor Bogdan Mirică, „Câini”, care a obţinut premiul FIPRESCI în secţiunea Un Certain Regard la ediţia din 2016 a Festivalului de la Cannes.

Printre filmele care vor fi proiectate la Cinemateca Naţională din Ciudad de Mexico se numără „Moartea domnului Lăzărescu” (regizat de Cristi Puiu, primul mare succes internaţional al cinematografiei româneşti din noul mileniu), „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, (lungmetrajul regizorului Cristian Mungiu, distins la Cannes cu Premiul Palme d’Or în urmă cu un deceniu), „Poziţia copilului” (realizat de Călin Peter Netzer şi premiat cu Ursul de Aur la Berlinala din 2010).

Seria de filme emblematice continuă cu pelicula „A fost sau n-a fost?” (regizată de Corneliu Porumboiu, Camera d’Or la festivalul de la Cannes în 2006), „Aferim!” (filmul în alb şi negru al regizorului Radu Jude, recompensat cu Ursul de Argint la Festivalul de Film de la Berlin din 2015), „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”, (turul de forţă al lui Andei Ujică, singurul documentar inclus în selecţie) şi „Ilegitim” (penultimul lungmetraj a realizatorului Adrian Sitaru).

Cristi Puiu şi Cristian Mungiu sunt prezenţi în această retrospectivă şi cu cele mai recente creaţii, selectate în competiţia oficială a festivalului de pe Croazetă în 2016, respectiv „Sieranevada” şi „Bacalaureat”, cel din urmă fiind distins cu Premiul pentru cel mai bun regizor în cadrul competiţiei.

Retrospectiva filmului românesc va fi găzduită de prestigioasa Cinematecă Naţională a Mexicului, un complex dedicat celei de-a şaptea arte cu zece ecrane de proiecţie, pe lângă săli de expoziţie, laborator de restaurare digital  şi un ecran în aer liber, care primeşte anual peste un milion de spectatori, după cum informează un comunicat de presă emis de Institutul Cultural Român, Madrid.

Această primă retrospectivă în America Latină co-organizată de Institutul Cultural Român de la Madrid continuă colaborarea iniţiată cu Ambasada României în Argentina, în 2016, urmărind să consolideze renumele de care se bucură filmul românesc dincolo de circuitul festivalier, în rândul publicului larg din ţări vorbitoare de spaniolă. 

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite