Festivalul Filmului Românesc, la New York

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De pe 30 noiembrie şi până pe 6 decembrie la New York va avea loc Festivalul Filmului Românesc în cadrul căruia va exista o retrospectivă Liviu Ciulei

Cea de-a şasea ediţie a festivalului de la New York este dedicată criticului de film Alex. Leo Şerban, care a murit în luna aprilie a acestui an. În ultimii patru ani, Alex. Leo Şerban a fost invitatul permanent al festivalului.

Evenimentul este organizat de ICR New York în parteneriat cu Film Society of Lincoln Center.

Ediţia de anul acesta a festivalului va fi deschisă cu proiecţia filmului lui Marian Crişan, „Morgen". De asemenea, vor mai fi prezentate titluri precum „Periferic" de Bogdan Apetri, „Principii de viaţă" de Constantin Popescu, „Mănuşi roşii" de Radu Gabrea şi „Loverboy" de Cătălin Mitulescu.

„Selecţia de filme din acest an arată că este loc pentru inovaţie şi explorare, dincolo de mult lăudata estetică a filmelor noului val", spune directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov.

În cadrul retrospectivei „Liviu Ciulei" vor fi prezentate filmele „Erupţia", „Valurile Dunării" şi „Pădurea spânzuraţilor". Cineastul va fi omagiat de actriţa Irina Petrescu.

Retrospectiva „Radu Muntean" include filmele „Furia", „Hârtia va fi albastră", „Boogie" şi „Marţi după Crăciun".
Un alt eveniment special la New York este sărbătorirea a zece ani de la lansarea filmului „Marfa şi banii" de Cristi Puiu.

Proiecţia de gală va fi urmată de o dezbatere la care vor participa critici de film din Statele Unite şi Europa. De asemenea, ICR New York organizează un eveniment de strângere de fonduri pentru iniţiativa Academia Itinerantă „Andrei Şerban".

Printre invitaţii festivalului se numără regizorii Radu Muntean, Marian Crişan, Tudor Giurgiu şi actorii Gabriel Spahiu şi Anamaria Marinca.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite