EXCLUSIV Petre Roman, după ce fosta soţie a lansat o carte de memorii: „Cred că e vorba de o mărturie valoroasă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mioara Roman apare pe coperta cărţii sale alături de fostul soţ, Petre Roman
Mioara Roman apare pe coperta cărţii sale alături de fostul soţ, Petre Roman

Jurnalistă de radio, traducătoare şi specialistă în istoria şi civilizaţia ţărilor arabe, Mioara Roman a lansat la Târgul Gaudeamus o carte, dar nu una "de specialitate", cum s-ar fi aşteptat colegii săi, ci una autobiografică, în care apare pe copertă alături de fostul său soţ, Petre Roman.

„Preţul libertăţii. Însemnări despre revoluţia mea”, publicată de Editura Integral şi lansată sâmbătă la Târgul de Carte Gaudeamus, cuprinde notiţele Mioarei Roman pe parcursul unui deceniu, începând din 22 decembrie ’89. Din anul 2005 a început să înregistreze informaţiile, toate amintirile fiind puse cap la cap în forma în care apar astăzi sub forma unui volum apărut la Editura Integral.

“Am luptat toată viaţa pentru ceea ce mi s-a luat după revoluţie: libertatea personală, intimitatea. Sub ceauşism puteau să ţi-o îngrădească oricât, dar ţi-o protejai din răsputeri şi intimitatea nu reuşeau să ţi-o ia. Pentru câteva ore după revoluţie am dobândit poate libertate deplină atât cât poate fi pe pământ, ca apoi să pierd din nou ceva din esenţa libertăţii. Este probabil cel mai important sau singurul reproş pe care i-l fac lui Petre Roman: mi-am pierdut libertatea. Am devenit persoană publică şi viaţa nu mi-a mai aparţinut de la un punct încolo”, mărturiseşte Mioara Roman în cartea sa.
coperta carte mioara roman

Chiar dacă fostul premier şi soţ a lipsit de la evenimentul lansării, acesta a fost surprins de reporterii "Adevărul" la ieşirea de la Romexpo. Grăbit, Petre Roman a răspuns totuşi întrebărilor, precizând din start că nu are nicio contribuţie la cartea fostei sale soţii şi că aceasta nu trebuia să îi ceară acordul pentru imaginea de pe copertă, în care politicianul apare.

"Este, din câte am înţeles, experienţa personală a acestor ani, a momentelor foarte complicate pe care le-am trăit împreună atunci. Dacă ar fi vorba să spun într-un cuvânt, cred că e vorba de o mărturie valoroasă. Spun asta pentru că este un intelectual, fără îndoială, şi are şi calitatea de a fi sinceră, chiar dacă uneori sinceritatea este nu neapărat foarte bună, ca să spun aşa, adică poate fi mai ascuţită. Dar în materia asta, cu spiritul ei de ziarist, probabil - pentru că n-am citit cartea - probabil că este o carte de mărturii valoroasă. Nu am văzut-o, nu ştiu", a declarat Petre Roman, precizând că nu a primit un exemplar din partea fostei sale soţii, dar nici nu a cumpărat cartea la târg.

„Preţul libertăţii. Însemnări despre revoluţia mea” apare la zece ani după divorţul cuplului Petre şi Mioara Roman. Cei doi au fost căsătoriţi timp de 34 de ani. La doi ani după pronunţarea divorţului, fostul premier s-a căsătorit cu Silvia Chifiriuc.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite