EXCLUSIV Ministerul Culturii, despre criza de la Operă: „Negocierea cu Johan Kobborg este în impas. Dialogul rămâne deschis“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Culturii a reacţionat faţă de situaţia de la Opera Naţională, acolo unde situaţia este în continuare tulbure. Într-un comunicat remis ziarului Adevărul, ministrul Corina Şuteu precizează că "există mari suspiciuni privind legalitatea contractului pentru construcţia Sălii Operetei". De asemenea, ministrul vorbeşte despre negocierea cu Johan Kobborg şi Alina Cojocaru, dar şi despre separarea Operei de Operetă.

Ministerul Culturii prezintă o actualizare a situaţiei de la Opera Naţională din Bucureşti:

"Pe 25 mai 2016, dna Beatrice Rancea a fost numită manager interimar al Operei din Bucureşti, iar în cele trei săptămâni de mandat au fost luate o serie de măsuri care se impuneau pentru buna funcţionare a instituţiei. Situaţia Operei ilustrează o gravă discrepanţă între realitatea artistică şi realitatea administrativă a instituţiilor de cultură din România.

În acest moment, există mari suspiciuni privind legalitatea contractului pentru construcţia Sălii Operetei din Bucureşti (bdul Octavian Goga nr.1). Sala de spectacol inaugurată în ianuarie 2015 nu are proces de recepţie, în condiţiile în care construcţia are statut de şantier, clădirea neavând avize şi nici autorizaţii de funcţionare.

Totodată, lucrările de la Operă nu sunt finalizate. În acest moment sunt studiate variantele de soluţionare a acestor probleme.

Managerul interimar, dna Beatrice Rancea, a propus continuarea colaborării sub diverse forme atât lui Johan Kobborg, cât şi Alinei Cojocaru cu Opera Naţională, dar condiţiile acestei colaborări trebuie să ţină cont de o contractualizare conformă cu legislaţia în vigoare. Deocamdată această negociere este în impas. Din punctul de vedere al Operei Naţionale dialogul rămâne deschis.

Separarea prin Hotărâre de Guvern a Operei de Operetă se poate face fie prin reorganizarea instituţiei prin preluarea personalului în urma unui concurs, fie prin preluarea directă a personalului pe funcţii echivalente. Este nevoie de o analiză atentă şi riguroasă în urma căreia Ministerul Culturii îşi va asuma una dintre variante în consultare cu partenerii sociali, managerul interimar şi ceilalţi parteneri instituţionali implicaţi.

La Opera Naţională din Bucureşti se află în continuare Corpul de Control al Primului Ministru care îşi va definitiva Raportul în următoarele luni.

În decursul următoarelor luni, doamna Beatrice Rancea va fi acompaniată de asistenţa Ministerului Culturii pentru a putea soluţiona problemele de ordin administrativ ale instituţiei. Ministerul Culturii îşi reafirmă încrederea în deciziile pe care managerul interimar le va lua pentru a reabilita şi relansa activitatea instituţiei care a traversat o importantă criză în ultimile două luni".

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite