Eugenia Vodă, despre „Bacalaureat“:  „La vizionare, o jurnalistă din Georgia a plâns tot timpul“. Filmul lui Mungiu, vândut deja în 30 de ţări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premieră filmului Bacalaureat, de la Cannes: Cristian Mungiu şi echipa sa, pe covor roşu FOTOGRAFII: Getty Images
Premieră filmului Bacalaureat, de la Cannes: Cristian Mungiu şi echipa sa, pe covor roşu FOTOGRAFII: Getty Images

Deşi stilul regizoral e unul sobru si introvertit, la conferinţa de presă de la Cannes a filmului lui Cristian Mungiu o tânăra jurnalistă din Georgia a spus că a plâns tot filmul! Pentru că temele sunt universale. Ceea ce explică, pe lânga cota lui Mungiu, şi faptul ca acest  „Bacalaureat“ s-a vândut deja în peste 30 de ţări, numai pe bază de scenariu.

Text de Eugenia Vodă

Corespondenţă de la Cannes

La conferinţa de presă de la Cannes, a lui Cristian Mungiu- la care au participat, alături de regizor, actorii Adrian Titieni, Maria Dragush, Malina Manovici şi Rares Andrici -  a fost anunţat că filmul Bacalaureat are şi premiera naţională o data cu premiera mondiala de la festival, deci spectatorii din Romania pot descoperi ce au văzut şi 

Cristian Mungiu

aplaudat cei  2000 de jurnalisti prezenti de la 8 si jumătate dimineaţă pentru proiecţia de presă în marea sală Lumiere.

Un film realist, cu ochii larg deschişi spre România profundă şi câteva din problemele ei: corupţie şi educaţie, dezamagire si ratare, compromis si supravietuire, plus ceea ce Mungiu numea, la conferinta de presă, «o anxietate foarte prezentă în societatea româneasca »... Plus obsesia evadarii « intr-o lume normala » in care, suna o alta replica din film,  « daca esti bun nu trebuie sa ai relatii ». E vorba şi despre raportul dintre generaţii ; personajul  medicului chirurg jucat cu o intensitate rece de Adrian Titieni le spune procurorilor ca i-ar ruga « să lăsăm copiii in pace » …, doar că, sugereaza filmul, copiii sunt, vrând nevrând, dureros implicaţi.

Deşi stilul regizoral e unul sobru si introvertit, la conferinta de presă o tânară jurnalista din Georgia a spus că a plâns tot filmul ! Pentru ca temele sunt, iată, universale !  Ceea ce explică, pe lânga cota lui Mungiu, şi faptul că acest Bacalaureat s-a vândut deja în peste 30 de ţări, numai pe baza de scenariu.

Cea care a moderat conferinţa de presă a filmului de la Cannes - o figură importantă a criticii franceze, octogenara Danielle Heymann, fosta si membra in juriu si jurnalista la Express - a remarcat, pe buna dreptate, că  „Mungiu ii e fidel Cannes-ului si Cannes-ul ii ramine fidel lui Mungiu“, premiat deja, la alte editii, pentru  « 4 luni 3 saptamini si 2 zile »  si pentru  « Dupa dealuri ».
Duminică seară se vor acorda premiile. Despre şansele filmului de a accede la palmares nu se poate şti încă nimic, a fost o ediţie densă, şi suntem la un festival unde, s-a dovedit in timp, orice e posibil. Dar la care simpla participare e o performanţa în sine!

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite