Documentarul "Piaţa Universităţii - România" va fi proiectat la Muzeul Ţăranului din Bucureşti

0
0
iliescu mineriada

Filmul documentar "Piaţa Universităţii - România", semnat de Stere Gulea, Vivi Drăgan Vasile şi Sorin Ilieşiu, va fi proiectat luni, de la ora 19.00, la cinematograful Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti, în cadrul proiectului cultural "Proiecţiile Docuart".

Documentarul prezintă imagini rare ale unor evenimente majore din România de după Revoluţie, precum manifestaţiile şi represiunile Guvernului şi ale minerilor din Valea Jiului la adresa protestatarilor din iunie 1990, potrivit unui comunicat remis Mediafax de Asociaţia Docuart. Realizatorii documentarului au refăcut şirul evenimentelor folosind numeroase înregistrări de amatori şi au dezvăluit o latură a întâmplărilor contrastantă cu versiunea oficială a TVR. Finalul include reportaje difuzate pe posturile de televiziune străine pe această temă.

Regizorii producţiei - Stere Gulea şi Vivi Drăgan Vasile - vor fi prezenţi în sală pentru o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu publicul, programată să aibă loc după încheierea proiecţiei. De asemenea, Nita Chivulescu, monteurul documentarului, va fi prezentă în sala de cinema. Discuţiile vor fi moderate de scriitorul Florin Iaru, unul dintre oratorii care au fost aplaudaţi în Piaţa Universităţii, cel care a scris despre "revoluţia confiscată" şi idealurile acesteia în mai multe articole.

Totodată, în cadrul evenimentului are loc o expoziţie de fotografie în sala Foaier a Muzeului Ţăranului Român, cu fotografii realizate în Piaţa Universităţii de Vlad Columbeanu, în 1990. "Piaţa Universităţii - România" a pornit de la documentarul de zece minute "Te iubesc libertate", realizat de Vlad Păunescu, Sorin Ilieşiu şi Vivi Drăgan Vasile, la sfârşitul lunii aprilie 1990, în Studioul Buftea.

"Filmările s-au desfăşurat neîntrerupt în perioada 27 - 30 aprilie, cu echipamentul din Buftea, iar în final am reuşit să proiectăm ce ne-am propus şi anume o altă imagine a Pieţei decât cea «arătată» de TVR. Bineînţeles ca TVR-ul nu a vrut să difuzeze acest film. Aşadar, în iulie am dus filmul la Festivalul de la Costineşti, unde l-a văzut domnul Pintilie şi ne-a propus să facem un lungmetraj pornind de la premisa existentă", spune Vivi Drăgan Vasile.

"Proiecţiile Docuart" reprezintă o serie de evenimente realizate de asociaţia omonimă, care au drept obiectiv popularizarea filmului documentar românesc şi încurajarea consumului de produse culturale autohtone. Prin prisma acestui fapt, evenimentul lasă intrarea liberă pentru cei mai avizi de cunoaştere şi iubitorii de film. Proiectul, iniţiat la data de 1 iunie, se desfăşoară bilunar la Muzeul Ţăranului Român, în zilele de luni. Următoarea proiecţie va avea loc pe 29 iunie.

Mai multe - Cultură

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite