Dirijorul Tiberiu Soare face lumină în scandalul de la Operă, la Adevărul Live VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dirijorul Tiberiu Soare, cel care a fost numit director general interimar al Operei Naţionale Bucureşti, prin decizia fostului ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, este invitat în studioul Adevărul Live, de la ora 12.00.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE

„Cine este responsabil pentru faptul că oamenii au venit la anumite spectacole şi nu le-au putut vedea?“, a întrebat moderatorul Florin Ghioca.

„Membrii orchestrei au supus la vot şi au votat să nu mai înceapă acel spectacol, de sâmbătă 23 aprilie“, a explicat dirijorul Tiberiu Soare.

„Decizia luată de ministru de reîntoarcere a lui George Călin a declanşat degringolada în Opera Naţională“, a mai spus invitatul. „La fel şi decizia ministrului de a nu mai veni miercuri, 20 aprilie, la întâlnirea anunţată cu angajaţii Operei, pentru a-şi prezenta decizia. Acela a fost momentul de explozie“.

În opinia lui Tiberiu Soare, activitatea Corpului de Balet al Operei, sub direcţia danezului Johan Kobborg, nu mergea aşa de bine cum se vedea din exterior. De-aici, decizia sa de a interveni în forţă când a preluat mandatul.

Nu am nimic personal cu Johan Kobborg“, a reiterat dirijorul invitat.

Scoaterea spectacolelor cu „Giselle“ i se pare lui Tiberiu Soare un şantaj din partea lui Johan Kobborg.

„Am încheiat colaborarea cu Răzvan Ioan Dincă la scurtă vreme după ce a luat postul de director al Operei, văzând ceea ce se întâmplă“, a declarat Tiberiu Soare, care a acuzat şi ingerinţele consilierului MIhai Cosma, care şi-a depăşit de foarte multe ori atribuţiile.

„Nu mă interesează scaunul de director al Operei, meseria mea este de dirijor de orchestră. Dacă mi s-ar propune, mi s-ar da argumente şi aş considera că pot să ajut, este altceva“.

„Dacă aş întoarce timpul înapoi, probabil aş face acelaşi lucru: l-aş şterge pe Johan Kobborg de pe site“.

„Am fost reangajat pe postul de dirijor pentru care am dat concurs, dar l-am părăsit în aprilie 2013, din cauza echipei de conducere“.

Luni, 4 aprilie, ministrul Culturii Vlad Alexandrescu l-a schimbat pe directorul interimar George Călin, numindu-l în locul său pe dirijorul Tiberiu Soare, tot interimar (directorii ONB vor fi interimari până la clarificarea situaţiei juridice a lui Răzvan Ioan Dincă, directorul stabilit prin concurs în 2012).

Prima decizie a noului director interimar a fost una neaşteptată: ştergerea numelui lui Johan Kobborg de pe site-ul Operei ca având funcţia de director artistic al Corpului de Balet şi plasarea acestuia în lista de ansamblu a balerinilor, la litera „K“, conform ordinii alfabetice.

În urma acestei situaţii, Johan Kobborg şi-a dat demisia. A urmat un val de proteste la ONB, care au culminat cu suspendarea unor reprezentaţii. 

Ca urmare a discuţiilor din 8 aprilie, de la Ministerul Culturii, ministrul Vlad Alexandrescu l-a înlocuit pe directorul interimar Tiberiu Soare, cu Vlad Conta, un alt dirijor reputat. Lui Soare i s-a propus să accepte postul de director adjunct. 

Ulterior, ministrul a revenit asupra deciziei, revocându-l şi pe Vlad Conta, propunându-l din nou pe fostul director interimar, George Călin, fapt care a stârnit revolta unor angajaţi ai ONB, care au protestat vehement.

Pentru a lămuri situaţiile create, dar şi pentru a face lumină în scandalul de la Operă, dirijorul Tiberiu Soare se va afla în studioul Adevărul Live, de la ora 12.00.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite