Dirijorul Cristian Măcelaru a condus marele concert de Ziua Națională de la Turnul Eiffel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Concertul de Ziua Națională a Franței la care au participat sute de mii de oameni a fost condus de dirijorul român Cristian Măcelaru, unul dintre cei mai bine cotați dirijori la nivel mondial și director muzical al Orchestrei Naționale franceze.

France - Eiffel Tower FOTO: Shutterstock
France - Eiffel Tower FOTO: Shutterstock

Evenimentul artistic a urmat paradei de ziua Franței, care a devenit o tradiție în ultimul deceniu. Mulțimea formată din parizieni și turiști a umplut până la refuz esplanada Turnului Eiffel. Au avut bucuria de a urmări Orchestra Națională, dar și zeci de artiști, printre care soprana Nadine Sierra sau violoncelistul Gautier Capuçon.

Potrivit primăriei din Paris la eveniment au participat peste 70.000 de mii de oameni care și-au luat locul în zona securizată a Champ-de-Mars pentru a asista la concertul clasic, transmis în direct la France 2, conform francetvinfo.fr.

Evenimentul a fost transmis simultan în rețelele Euroradio și Eurovision ale EBU (European Broadcasting Union) pe rețelele din peste 10 țări, ceea ce îl face unul din cele mai mari evenimente de muzică clasică din lume, cu milioane de ascultători și telespectatori, conform RadioFrance.

Cu această ocazie, a fost auzită de mii de oameni “Rapsodia 1” a lui George Enescu, interpretată în premieră pe această scenă sub bagheta dirijorului român Cristian Măcelaru. Maestrul Cristian Măcelaru a dirijat prima oară Orchestra Națională a Franței în septembrie 2018, la Paris, moment care a evidențiat o bună relaționare și chimie între dirijor și muzicienii orchestrei.

Cristian Măcelaru, născut la Timișoara, în 1980, a fost director muzical și dirijor al Festivalului de Muzică Contemporană Cabrillo, California și dirijor principal al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Köln.

Dirijorul român a fost nominalizat în 2019 să-l succeadă în 2021 pe francezul Emmanuel Krivine în fruntea Orchestrei Naționale a Franței (ONF), una din cele mai prestigioase ansambluri simfonice. Cristian Măcelaru a dirijat mai multe orchestre importante până în prezent precum Royal Concertgebouw Orchestra, Dresden Staatskapelle, Orchestra Radio Simfonică din Viena, Orchestra Filarmonică Regală, Filarmonica din New York, Filarmonica din Los Angeles.

Cristian Măcelaru a avut o carieră de excepție ca violinist, fiind cel mai tânăr concertmaistru din întreaga istorie a Orchestrei Simfonice Miami, cu care și-a făcut debutul la Carnegie Hall la doar 19 ani.

Misiune dirijorului roman în timpul mandatului este să evidențieze calitățile orchestrei și să consolideze influența acesteia la nivel național și internațional. Mandatul la conducerea Orchestrei Naționale a Franței are o durată de patru ani.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite