Dezbatere „Historia la „Adevărul Live”. „Mereu nerostita istorie a luptelor românilor din Antichitate până în zilele noastre"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Mereu nerostita istorie a luptelor românilor din Antichitate până în zilele noastre"
„Mereu nerostita istorie a luptelor românilor din Antichitate până în zilele noastre"

Una dintre apariţiile editoriale cele mai interesante din această vară este cartea semnată de istoricul militar, Călin Hentea, „Mereu nerostita istorie a luptelor românilor din Antichitate până în zilele noastre", publicată de editura Cartier din Chişinău.

 

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul Live

După numeroasele volume dedicate analizei istorice a propagandei, Călin Hentea oferă o sinteză de istorie a românilor eliberată de clişee propagandistice festiviste sau naţionaliste. Pentru a pune în valoare adevăratele figuri eroice şi victoriile istorice ale românilor, Călin Hentea nu evită să scrie pe larg şi despre trădători sau înfrângeri. 

„Specialist în operaţiuni psihologice, Călin Hentea, colonel (r) al Armatei Române, este, pentru cei care îl cunosc, iremediabil cotropit în psihicul său de istorie. Mai bine zis, de imaginea istoriei în psihicul nostru naţional. Pentru că între istorie şi imaginea ei în ceea ce se cheamă memoria colectivă este o mare diferenţă. Ceea ce face Călin Hentea în impresionantul volum al Mereu nerostitei istorii... nu este altceva decât o necesară despărţire între imaginea comună facilă şi înşelătoare şi realitatea care nu este niciodată prea comodă. Pentru cine a studiat propaganda şi efectele ei, aşa cum a făcut-o Călin Hentea, istoria nu este o naraţiune asupra trecutului, ci un efort continuu în a înţelege cine profită şi cum prin manipularea istoriei. Ceea ce îl face pe Călin Hentea să intre în luptă. Nu suportă manipulatorii de istorie, de ieri sau de astăzi. Pentru că a trăi într-o istorie falsă înseamnă a avea un prezent precar şi un viitor incert. Un specialist în operaţiuni speciale ştie cât de mare este pericolul şubrezirii unei societăţi prin mistificarea istoriei. Iar această luptă trebuie câştigată. Călin Hentea îşi conduce trupele cititorilor săi pe acest câmp de operaţiuni în mod impetuos şi, cu toate că pleacă de la Burebista, scopul său real este istoria zilelor pe care le trăim acum. Un obiectiv pe care îl atinge realizând cea mai completă istorie de până în prezent a României pe care o vedem în direct în fiecare zi”, consideră Ion M. Ioniţă, redactor-şef al revistei Historia, în postfaţa cărţii.

De ce este necesară o asemnea carte?Cum este astăzi manipulată istoria?  La aceste întrebări, dar şi la multe altele, va răspunde istoricul militar, Călin Hentea, autorul volumului „Mereu nerostita istorie a luptelor românilor din Antichitate până în zilele noastre", într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia” moderată de Ciprian Stoleru şi transmisă de adevarul.ro, începând cu ora 12.00.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite