Dezbatere despre filmele româneşti de la Berlinală: „Câţi Panaiţi mai sunt în justiţia românească?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Anchidin şi Florentina Ciuvercă povestesc despre filmul românesc la Adevărul Live
Cătălin Anchidin şi Florentina Ciuvercă povestesc despre filmul românesc la Adevărul Live

România va participa anul acesta la Berlinale cu două filme: Aferim! şi De ce eu?, ale regizorilor Radu Jude şi Tudor Giurgiu. Criticii de film Florentina Ciuvercă şi Cătălin Anchidin au dezbătut la Adevărul Live participările româneşti la festivaluri de gen, cu o zi înainte de deschiderea Festivalului de Film de la Berlin.

 

Mâine se deschide oficial cea de-a 65-a ediţie a Festivalului de Film de la Berlin, acolo unde România este înscrisă în competiţia oficială cu "Aferim!" şi la secţiunea Panorama cu De ce eu?.

Florentina Ciuvercă de la filmreporter.ro şi Cătălin Anchidin au fost invitaţi în studioul Adevărul Live, pentru o dezbatere despre filmul românesc şi despre participările peliculelor noastre în competiţii internaţionale.

"Câţi Panaiţi mai sunt în justiţia românească?" s-a întrebat Florentina Ciuvercă, referitor la filmul "De ce eu?" al lui Tudor Giurgiu.


Cristian (29 de ani) este un procuror cu o carieră în plină ascensiune. Şefii săi îi încredinţează un caz de maximă importanţă: anchetarea unui alt magistrat suspect de luare de mită. Dilema alegerii între adevăr şi carieră îl apasă cumplit. Încearcă să rezolve cazul cu orice preţ, intră într-o zonă periculoasă. El se sinucide la vârsta de 29 de ani.
 

 “AFERIM!”, în regia lui Radu Jude, singurul film românesc selectat în Competiţia Oficială de la Berlinale 2015,  va avea premiera mondială pe 11 februarie în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin urmând ca pe 6 martie să intre în cinematografele din România.
Identitatea vizuală a filmului “AFERIM!” este semnată de echipa Good Hands şi directorul de creaţie Liviu Neagoe în colaborare cu art director-ul Alexandru Nimurad. Conceptul afişului îi aparţine regizorului Radu Jude.

aferim! afis
“Am ales momentul răsăritului, care prin cromatică vorbeşte despre amalgamul emoţional al filmului - pasiune, suferinţă, luptă, credinţă şi optimism - şi cele trei personaje principale alergând prin “golgota” aventurii, la începutul secolului al XIX-lea. Troiţele, elementele uşor mlăştinoase, ceaţa împreună cu un mood uşor arhaic prin textură au coagulat frame-ul de poveste autentic românească”, declară directorul de creaţie Liviu Neagoe.

“AFERIM!” este singurul film românesc selectat în Competiţia Oficială a Berlinalei alături de producţii precum “Queen of Desert” (regia Werner Herzog), “Taxi” (regia Jafar Panahi), “Knight of Cups” (regia Terrence Malick), “Eisenstein in Guanajuato” (regia Peter Greenaway). Premiera mondială este programată pe 11 februarie la Berlinale Palast.
Din distribuţie fac parte: Teodor Corban,  Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sîrbu, Adina Cristescu, Şerban Pavlu,  Gabriel Spahiu, Dan Nicolaescu.


Unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani, “AFERIM!” în regia lui Radu Jude, este un un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu) caută un rob fugar (Cuzin Toma).
Scenariul filmului este scris de Radu Jude şi Florin Lăzărescu, Marius Panduru a realizat imaginea, montajul Cătălin Cristuţiu, sound design-ul este semnat de Dana Lucreţia Bunescu. Costumele au fost realizate de Dana Păpăruz, iar scenografia de Augustina Stanciu, consilier istoric Constanţa Vintilă-Ghiţulescu, producător Ada Solomon.


Radu Jude este regizorul scurtmetrajelor “Lampa cu căciulă”, “Alexandra”, “O umbră de nor”, “Trece şi prin perete”, producţii care au câştigat numeroase premii. Lungmetrajul de debut, “Cea mai fericită fată din lume” a fost distins cu Premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, Premiul FIRESCI la Festivalul de la Sofia, Premiul pentru Cel mai bun scenariu la B-EST International Film Festival si Premiul FIPRESCI la IndieLisboa.
Cel de-al doilea lungmetraj realizat de Radu Jude, “Toată lumea din familia noastră”, a fost proiectat în premieră mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, în secţiunea Forum, şi a avut premiera în cinematografele din România în luna aprilie 2012. “Toată lumea din familia noastră” a obţinut, printre altele, Marele Premiu al Festivalului de la Sarajevo, Marele Premiu Bayard d’Or şi Premiul pentru Cel mai bun actor la Namur IFF, Marele Premiu la CinEast IFF, Trofeul Festivalului Internaţional de Film Anonimul, Premiul Zilelor Filmului Românesc la TIFF şi Premiul pentru regie alaturi de Premiul Publicului la B-EST IFF.


“AFERIM!” este coproducţie Hi Film, un proiect susţinut de Eurimages.
 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite