Cum a învăţat-o tovarăşa Elena Ceauşescu pe menajeră să facă colivă

0
0

Selectat, instruit şi urmărit de Securitate, personalul de la reşedinţele Ceauşeştilor muncea şi relaţiona cu ceilalţi după reguli mai stricte decât cele aplicate în castelele lorzilor englezi.

Există şi o poveste interesantă cum de la Elena Ceauşescu, menajera a-nvăţat, în schimb, reţeta de colivă, dulcele preferat al acesteia. Aflând că în Ardeal, de pomana morţilor, se oferă colaci, nu colivă, Elena Ceauşescu s-a suflecat la mâneci şi i-a arătat Suzanei Andreiaş reţeta de preparare.

Povesteşte menajera: „A cerut arpacaş din ăla bun pe care l-am ales împreună cu ea, pe masă. Mi-a spus să-l spăl în nouă ape şi să-l pun la fiert cu apa cât să nu treacă peste arpacaş. «După două-trei clocote, să-i iei spuma aia de deasupra. Când vezi că s-a umflat grâul, îi pui un capac şi o cârpă deasupra. El înfloreşte. Dacă vezi că are prea multă zeamă, îl mai dai să mai fiarbă un pic, la un foc mai mic sau cu o tablă dedesubt». (...) Mi-a spus apoi cum să toc nuca... Ştiam eu că nuca se bagă la cuptor, înainte. Cuptorul îi dădea un gust de alune. Mi-a arătat de la A până la Z. Cum să pun nucă, lămâie, rom, zahăr, vanilie, cum s-o ornez cu ciocolată deasupra, cu bomboane fondante, 
mi-a explicat tot."

Click aici pentru a citi care erau relaţiile dintre cuplu dictatorial şi personalul care deservea reşedinţele prezidenţiale.

Mai multe - Cultură

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite