Cristian Mungiu, premiat pentru regie la Cannes. Filmul lui Ken Loach, „I, Daniel Blake“, a câştigat Palme d'Or. „Lumea se află în pericol“, a spus Ken Loach FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regizorul român Cristian Mungiu a câştigat duminică seară premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes, acordat pentru filmul „Bacalaureat“, prezent în competiţia oficială. Distincţia supremă a festivalului, Palme d'Or, a fost câştigată de filmul britanicului Ken Loach, „I, Daniel Blake“.

Cristian Mungiu a primit premiul pentru regie ex aequo cu regizorul francez Olivier Assayas, pentru filmul „Personal Shopper“.

Filmul „I, Daniel Blake“, regizat de britanicul Ken Loach, a câştigat distincţia supremă a festivalului, Palme d'Or. Filmul urmăreşte doi oameni prinşi în arcanele sistemului de ajutor social. Regizorul britanic a mai câştigat Palme d'Or anterior şi cu „The Wind That Shakes the Barley“.

„Lumea se află într-un punct periculos, din cauza politicilor neoliberale. O altă lume e posibilă şi necesară...“, a spus regizorul Ken Loach în discursul de acceptare a premiului.

Ceremonia s-a desfăşurat duminică seară, la Palais des Festivals din Cannes.

21 de filme au concurat în competiţia oficială, fiind proiectate în ultima săptămână şi jumătate.

„It’s Only the End of the World“, al canadianului Xavier Dolan, a câştigat Marele Premiu al juriului (Grand Prix). Filmul, cu Marion Cotillard, Lea Seydoux şi Vincent Cassel, are ca personaj principal un tânăr care se întoarce acasă pentru a-i spune familiei că este pe moarte.

Premiul juriului a fost acordat cineastei britanice Andrea Arnold, pentru „American Honey“, cu Sasha Lane şi Shia LaBeouf.

Jaclyn Jose, în filmul „Ma' Rosa“, a câştigat premiul pentru cea mai bună actriţă. Filmul este regizat de filipinezul Brillante Mendoza.

Cel mai bun actor a fost considerat iranianul Shahab Hosseini, în filmul lui Asghar Farhadi „The Salesman“, film care a câştigat şi premiul pentru cel mai bun scenariu.

Camera d'Or, pentru cel mai bun debut, a mers la filmul „Divines“, de Houda Benyamina, care-a avut premiera în Directors’ Fortnight. Premiul a fost acordat de Willem Dafoe.

„Timecode“, regizat de Juanjo Gimenez, a fost considerat cel mai bun scurtmetraj, iar scurtmetrajul „The Girl Who Danced with the Devil“, al lui Joao Paulo Miranda Maria, a primit o distincţie specială.

Un Palme d’Or onorific a fost acordat marelui actor francez Jean-Pierre Leaud, care l-a interpretat pe Antoine Doinel în seria de filme regizate de François Truffaut.

Juriul a fost format din preşedintele George Miller, Kirsten Dunst, Mads Mikkelsen, Vanessa Paradis şi Donald Sutherland.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite