Coregraful Johan Kobborg: „Nu mi s-a făcut nicio propunere pentru a rămâne la Opera Naţională Bucureşti“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coregraful danez Johan Kobborg, cel care a asigurat, până în luna aprilie, coordonarea trupei de balet de la Opera Naţională Bucureşti, spune că noua conducere interimară a ONB nu i-a făcut nicio propunere pentru a rămâne în instituţie.

Johan Kobborg vorbeşte, într-o scurtă declaraţie pentru agenţia News.ro, despre progresele pe care le făcuse echipa de balet, cu care ar fi trebuit să plece în turneu, în următoarea stagiune, în Statele Unite, turneu în care el va merge, dar singur.

Coregraful danez Johan Kobborg, cel care a asigurat, până în luna aprilie, coordonarea trupei de balet de la Opera Naţională Bucureşti, spune că noua conducere interimară a ONB nu i-a făcut nicio propunere pentru a rămâne în instituţie. Johan Kobborg vorbeşte, într-o scurtă declaraţie pentru agenţia News.ro, despre progresele pe care le făcuse echipa de balet, cu care ar fi trebuit să plece în turneu, în următoarea stagiune, în Statele Unite, turneu în care el va merge, dar singur.

”Nu mi s-a făcut nicio propunere din partea directorului general interimar al Operei Naţionale Bucureşti sau din partea Ministerului Culturii. Încă am un apartament în Bucureşti, care este oraşul meu preferat. Cred că am reuşit, ”noi”, să punem Opera Naţională Bucureşti  pe harta culturii, cred că lumea ştie asta şi sper ca, într-o zi, şi românii să realizeze acest fapt.  Ştiu că oamenii nu sunt chiar uniţi zilele acestea, dar fără deschidere nu există progres sau evoluţie, la nivel personal şi institutional. Am făcut tot ce mi-a stat în puteri, am dat tot ceea ce puteam da”, spune Johan Kobborg, într-o declaraţie pentru News.ro.

Între timp , mai mulţi balerini au demisionat de la ONB, unii dintre ei semnând deja contracte cu instituţii artistice de prestigiu, cum este Royal National Ballet. ” Cred că 14 artişti au plecat deja şi vor mai urma alte plecări”, spune Kobborg.

Balerinul şi coregraful danez mărturiseşte că tot ceea ce s-a întâmplat la Bucureşti în ultimele luni a fost o experienţă majoră, un ”montaigne russe” suficient pentru câteva vieţi:  ”Am primit multe mesaje în această perioadă, am primit dragoste şi suport, dar şi ură, pentru câteva vieţi. Aş minţi dacă aş spune că a fost uşor, dar nu am venit la Bucureşti gândidu-mă că viaţa va fi uşoară. A fost o lecţie decisivă, ca un montagne russe, pentru o viaţă. Preţuiesc ceea ce am reuşit să facem, ca echipă şi ca persoane, ca indivizi. În ciuda a toate, vom mai face. Cred că va fi nevoie de o altă personalitate ”internaţională” pentru a redresa compania”.

În privinţa cauzelor care au dus la o situaţie marcată de conflicte la ONB, Johan Kobborg crede că unul dintre motive este şi invidia: ”Cred că, la început, a fost un amestec de invidie personală şi profesională. Cred că baletul ajunsese poate prea popular şi prea de succes pentru ca alte departamente să poată accepta. Aş fi vrut ca aceşti alţii să ridice şi ei miza, nu să distrugă ceea ce era bun. Şi baletul chiar era făcut cu pasiune”.

”Aveam un turneu pregătit pentru Opera Naţională Bucureşti să meargă în Statele Unite ale Americii  în sezonul următor, mă voi duce acolo, dar de astă-dată fără ONB. În afară de asta, am o perioadă ”sabatică”, am refuzat unele evenimente minore, pentru această vară, din Mexic sau Germania. Nu am avut prea multe zile libere în Bucureşti”.

Francesca Velicu şi Marina Minoiu sunt ultimele plecări anunţate de la ONB. Francesca Velicu  va dansa pe scena de la Londra, la English National Ballet, balerina mărturisind, într-o declaraţie pentru News.ro, că acest pas este unul ”uriaş” pentru cariera ei, dar şi că datorează mult din pregătirea profesională şi lui Johan Kobborg. Marina Minoiu va pleca de la Opera Naţională Bucureşti, pentru a se alătura baletului de la Copenhaga.

Oficial, şase artişti ai Operei Naţionale Bucureşti, printre care şi solistul de balet David Stanislaw Trzensimiech, sunt menţionaţi ca demisionari din instituţie, în contextul tensiunilor legate de rămânerea lui Johan Kobborg în funcţia de coordinator al compartimentului balet, potrivit unui răspuns trimis de conducerea ONB agenţiei de presă News.ro. Potrivit informaţiilor News.ro, peste alţi zece artişti au ales să nu continue colaborarea cu instituţia, neprelungindu-şi contractele.

Dawid Trzensimiech, care se alăturase Companiei de Balet a Operei Naţionale Bucureşti în martie 2014, venind de la Royal Opera House Covent Garden, a demisionat de la ONB în contextul plecării lui Johan Kobborg şi a fost numit imediat solist al baletului Operei Naţionale din Varşovia. Înainte de a pleca, Trzensimiech le-a mulţumit, pe contul de Facebook, lui ”Johan Kobborg şi echipei” de la Bucureşti, pentru prilejul de a dansa în ”Manon”, experienţă pe care, spune aceasta, o va preţui întreaga carieră.

Balerinul  Jessy Karim Luigi Charaibi a demisionat în în 29 mai 2016.  Tudor Diana-Laura şi balerinii Henry Georg David Dowden  şi Daniela Yasmin Norman au demisionat, şi ei, de la Opera Bucureşti, demisiile fiind înregistrate formal.

În răspunsul primit de la ONB, Johan-Vedel Kobborg este menţionat drept coordinator compartiment balet, a cărui demisie a fost înregistrată în 12 aprilie.


În ultimele trei luni, în contextul tensiunilor de la Opera Bucureşti, culminate cu demiterea ministrului Culturii Vlad Alexandrescu, Opera Naţională Bucureşti a pierdut drepturile de reprezentare pentru două mari producţii internaţionale, a anulat Gala Internaţională a Dansului, programată pentru 28 aprilie şi a oprit trei reprezentaţii, în condiţiile în care spectatorii erau deja în sală.

Balerina Alina Cojocaru şi Johan Kobborg, cel care îi este şi partener de viaţă, s-au regăsit pe o listă a persoanelor non grata în instituţie. Astfel, potrivit documentului semnat de directorul de Resurse Umane al ONB şi trimis către biroul de pază al instituţiei, cei doi artişti nu mai au voie să intre în clădire începând din 25 aprilie. "Ca atare, începând cu 25.04.2016, persoanelor nominalizate mai sus li se interzice accesul  în instituţie", se arată în documentul pus la dispoziţia agenţiei de presă News.ro.

Noul ministru al Culturii, Corina Şuteu, a dat asigurări că noua conducere a ONB, asigurată interimar de Beatrice Rancea, îi va propune lui Joahn Kobborg o soluţie pentru a rămâne la Bucureşti.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite