Contractele mai multor tehnicieni de la Teatrul Naţional Bucureşti nu vor mai fi prelungite din cauza tăierilor de buget. Caramitru: Ar putea duce la blocaj total

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe instituţii de cultură, aflate în subordinea ministerului sau a administraţiilor locale, se confruntă cu probleme financiare. Regizorul Radu Afrim semnala, miercuri, într-o postare pe Facebook, de situaţia a 40 de tehnicieni de la Teatrul Naţional Bucureşti ale căror contracte nu au mai fost prelungite. Ion Caramitru, directorul TNB, a declarat pentru, B1 TV, că solicită „expres o întâlnire cu doamna premier şi ministrul Finanţelor“.

„Azi au fost daţi afară din Teatrul Naţional Bucureşti zeci de tehnicieni ( masinisti, luministi, oameni de la sunet , video, cabiniere , recuziteri etc ). Adică fix oamenii necesari facerii şi păstrării unor spectacole ( într-un un teatru cu şase săli)”, a scris regizorul Radu Afrim pe pagina personală de Facebook. 

Acesta a continuat, povestind că există în teatru zeci de oameni inutili despre care, de fiecare dată când întreabă pe cineva cu ce se ocupă vreunul dintre ei, nimeni nu ştie să îi răspundă. 

„Sunt sigur că de aceştia nimeni nu s-a atins. Asa cum nu s-a atins nici de actorii angajaţi care nu joacă de ani de zile nimic, dar iau salarii uriaşe. Sistemul nu e ok, nu e ok deloc, sunt sigur că infecţia asta se va extinde şi la celelalte teatre, deja e dificil de tot să scoţi în România un spectacol de care să nu-ţi fie ruşine din punct de vedere tehnic, care să sune şi să arate cât de cât european. Ce e de făcut? Pe cine interesează”, a încheiat Afrim. 

Caramitru: solicit o întâlnire cu premierul şi ministrul finanţelor 

Contractele de colaborare a 40 de tehnicieni vor înceta începând cu data de 1 iulie, nemaifiind fonduri pentru respectarea acestora, a explicat Ion Caramitru, pentru B1.ro. Contractele tehnicienilor au fost încheiate în urma procesului de recrutare de către agenţiile de ocupare a forţei de muncă, pentru care TNB avea obligaţia să plătească taxe suplimentare: 19% TVA, respectiv un comision de 5% pentru agenţie. 

„Solicit expres o întâlnire cu doamna premier şi ministrul Finanţelor pentru deblocarea acestei situaţii”, a declarat directorul TNB. 

Mai mult, a mai spus, pentru acelaşi site, Caramitru, la capitolul bunuri şi servicii, bugetul teatrului a fost redus cu două milioane de lei. La această categorie se încadrau şi contractele personalului tehnic. 

Astfel de tăieri ar putea duce la un blocaj total, în condiţiile în care sunt seri în care în teatru se joacă spectacole în toate cele şapte seri, în acelaşi timp, a atras atenţia directorul teatrului. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite