Cinci ani de la moartea Stelei Popescu. Povestea tulburătoare a actriței: tatăl, deportat în Siberia, mama, refugiată împreună cu fiica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se împlinesc cinci ani de la moartea actriței Stela Popescu, unul dintre cei mai iubiți artiști români din toate timpurile. În spatele chipului mereu vesel al fostei mari vedete stă o poveste tulburătoare.

Stela Popescu. FOTO arhivă TVR
Stela Popescu. FOTO arhivă TVR

Stela Popescu a murit pe 23 noiembrie 2017, în urma unui stop cardio-respirator. Actriţa trăia singură într-o casă mare şi cochetă din Bucureşti, înconjurată de amintirile sale de suflet, strânse de-a lungul unei vieți al cărei început nu multă lume îl cunoaște.

Stela Popescu s-a născut pe 21 decembrie 1935, în Orhei, Basarabia, într-o familie de învăţători de la țară. Odată cu venirea războiului mondial, tatăl său a fost deportat de către sovietici, imputându-i-se vina de a fi fost intelectual, duşman de clasă. 

Aveam 5 ani. Tata a fost deportat în Siberia în 1940. Ruşii au avut un sistem foarte inteligent de a ocupa Basarabia. Au luat într-o noapte tot ce era intelectual, bărbaţi în special, şi i-au dus direct, în vagoane, în Vladivostok. (...)“, povestea Stela Popescu într-un interviu acordat reporterilor „Weekend Adevărul“, în 2012.

Copila de atunci a fost nevoită să crească departe de tatăl său. Mama a luat-o și s-au mutat împreună în România. Au primit casă şi loc de muncă, printr-un decret dat de Ion Antonescu pentru basarabeni.

„A mâncat rădăcini de copaci, a scăpat cu viaţă”

Tata a scris 18 ani şi n-am primit nicio scrisoare de la el. Toate scrisorile se adunau de către autorităţi şi le dădeau foc în apropiere, într-un şanţ. Pe el l-au dus la capătul pământului, în Siberia. Le-au dat conserve şi topoare şi le-au zis să-şi facă barăci. Stomacul tatei era ca fierul când l-am reîntâlnit, de la atâtea lemne tăiate. A mâncat rădăcini de copaci, a scăpat cu viaţă, deşi se omorau între ei”, mărturisea artista.

Eliberat în 1958, tatăl Stelei s-a reîntors în Basarabia, în satul natal. Nu putea însă să-și  reîntâlnească fiica și soția din cauza interdicţiei de a părăsi ţara. S-au reunit abia în 1977, la Bucureşti, după intervenţii multiple. „Tata a trăit până la 91 de ani, cu toată aventura din Siberia. Ca să moară de la o operaţie de bilă, în România.“, mărturisea, cu durere, artista, în interviul pentru Weekend Adevărul.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite