Carte-eveniment la Editura Polirom: pictoromanul „Mustaţa lui Dalí şi alte culori“, de Felix Aftene şi Lucian Dan Teodorovici

0
0
Mustata lui Dali si alte culori_Aftene_Teodorovici

Editura Polirom anunţă apariţia unui volum cu inedit în cultura autohtonă, pictoromanul „Mustaţa lui Dalí şi alte culori”, de Felix Aftene şi Lucian Dan Teodorovici, cu o prefaţă de Bogdan Creţu. Un adevărat eveniment editorial, pictoromanul dă naştere unei lumi ficţionale fabuloase, cele 16 picturi realizate de Felix Aftene generînd 16 capitole ale unui roman scris de Lucian Dan Teodorovici.

Pictura şi literatura se potenţează astfel reciproc în interiorul cărţii, îşi împrumută una alteia idei, culori, personaje, iar temele mari se construiesc, pendulînd între comic şi fantastic, în jurul protagonistului.

În lumea acestuia, un pictor pentru care nimic nu-i imposibil, normalitatea funcţionează doar alături de canari vorbitori din Insulele Canare, furnici creatoare de artă, corbi atei, fluturi slab văzători, spiriduşi cărora le plac zborurile cu baloane de săpun, sticleţi matematicieni şi atîtea alte creaturi spectaculoase, ce pot fi văzute doar de cei care au ochi să le vadă.

Mustata lui Dali si alte culori_Aftene_Teodorovici

„Mustaţa lui Dalí şi alte culori este o carte splendidă, un duet cum nu avem altul, despre puterea artei de a inventa realitatea, de a-i da un sens imaginînd-o. Chiar imaginînd-o după ce faptele s-au derulat. Un experiment de o frumuseţe aparte, care caută să reîntregească unitatea privirii artistice asupra lumii noastre atît de atomizate.” (Bogdan Creţu)

Felix Aftene, artist vizual, trăieşte şi lucrează în Iaşi, avînd o activitate susţinută pe scena naţională şi internaţională a artei contemporane. Practica sa artistică este extinsă pe varii medii – pictură, sculptură, pictură murală, noile media. În 1996 a absolvit ca şef de promoţie Academia de Arte „George Enescu” din Iaşi, secţia Pictură murală, la clasa profesorului Dimitrie Gavrilean. În 2016 a obţinut doctoratul în domeniul Arte vizuale la Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” din Iaşi cu o lucrare dedicată artelor vizuale contemporane. În 1997 a devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. Din 2013 este preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Iaşi. Din 1998 profesează ca scenograf la TVR Iaşi. În perioada 1997-1998 a primit Bursa Uniunii Artiştilor Plastici din România. În 1998 a cîştigat concursul pentru realizarea picturii murale din sediul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Iaşi, cu lucrarea intitulată Babilon. În 2008 a realizat o altă lucrare importantă pentru comunitate, Capsula timpului, un monument din bronz, amplasat în faţa Primăriei Municipiului Iaşi, la aniversarea a 600 de ani de la atestarea documentară a oraşului. În 2016 i s-a acordat Premiul Naţional pentru Pictură al UAP din România. În 2019 a revenit în spaţiul public cu un proiect intitulat Masa amintirilor. Amplasată în preajma vechii bucătării de vară de lîngă bojdeuca lui Ion Creangă, lucrarea marchează trecerea a 100 de ani de la înfiinţarea primului muzeu literar din România. În 2020 a expus în centrul oraşului natal, Vaslui, lucrarea Cronos, realizată în bronz. A primit peste 30 de premii şi distincţii pentru activitatea artistică pe plan naţional şi internaţional. Este curator, coordonator şi expozant în numeroase proiecte artistice de grup şi personale în ţară şi în străinătate. În domeniul picturii este unul dintre cei mai importanţi artişti contemporani din România, cu peste 30 de expoziţii personale în spaţii muzeale sau galerii de artă internaţionale. Lucrările sale se găsesc în muzee şi colecţii private din ţară şi din străinătate (Austria, SUA, Marea Britanie, Grecia, Germania, Elveţia, Franţa, Italia, Spania, Canada, Danemarca, Ungaria, Israel, Moldova etc.).

Lucian Dan Teodorovici s-a născut pe 17 iunie 1975, la Rădăuţi. Este scriitor, regizor de teatru şi scenarist. Absolvent al Facultăţii de Teatru (Regie – Artele spectacolului), din cadrul Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu” din Iaşi, şi al programului masteral „Teorii şi practici în artele vizuale” al Facultăţii de Arte Vizuale şi Design din cadrul aceleiaşi universităţi. Din 2017 este director al Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi şi al Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT). În perioada 2002-2006, a fost redactor-şef al Editurii Polirom, unde a iniţiat, în 2004, colecţia „Ego. Proză”, pe care o coordonează şi în prezent. A pus în scenă diverse spectacole de teatru, a realizat cîteva scenarii ale unor filme de lungmetraj, scurtmetraj şi de show TV. A debutat editorial în 1999, cu romanul Cu puţin timp înaintea coborîrii extratereştrilor printre noi, Editura OuTopos, Iaşi (reeditat la Editura Polirom în 2005). La Polirom a mai publicat: Circul nostru vă prezintă: (roman, 2002, 2007); Atunci i-am ars două palme (povestiri, 2004); Celelalte poveşti de dragoste (roman, 2009, 2014); Matei Brunul (roman, 2011, 2014); Unu + unu (+ unu…) (dramaturgie, 2014); Cel care cheamă cîinii (roman, 2017); Silvestru şi Marele Dictator (carte pentru copii, 2020). A obţinut diverse nominalizări şi premii literare în ţară şi în străinătate, printre care: nominalizare pe lista lungă a International Dublin Literary Award, 2020; Premiul special al cititorilor „Natalia Gorbaniewska”, în cadrul Premiului Literar al Europei Centrale ANGELUS, Polonia, 2015; Premiul pentru Proză al revistei Observator cultural, 2012; Premiul Naţional de Proză Ziarul de Iaşi, 2012; Premiul special al publicului la Gala Industriei de Carte din România, Bucureşti, 2012; Premiul „Cartea anului 2011”, oferit de revista Contrafort; Premiul literar „Augustin Frăţilă”, pentru cel mai bun roman al anului 2011; Premiul pentru Dramaturgie pe anul 1999, acordat de Ministerul Culturii. Cărţile sale au fost traduse şi publicate de edituri importante din diverse ţări, precum SUA, Anglia, Franţa, Germania, Spania, Italia, Polonia, Ungaria, Bulgaria sau Macedonia.

Lucian Dan Teodorovici

 

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri