Cărtărescu, în top 25 al scriitorilor favoriţi la premiul Nobel pentru literatură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul Mircea Cărtărescu (56 de ani) este, pentru al doilea an consecutiv, în top 25 al autorilor preferaţi în cursa pentru premiul Nobel în literatură, conform agenţiei britanice de cotaţii Ladbrokes. Cărtărescu se situează pe locul 23, iar cea mai bună poziţie o ocupă autorul japonez Haruki Murakami, cu o cotă de 10/1.

Autorul volumelor "De ce iubim femeile", trilogia "Orbitor", "Nostalgia" şi "Zen. Jurnal 2004-2010", are o cotă de 25/1 la câştigarea Nobelului literar în 2012, situându-se pe locul 23.

Cărtărescu are aceeaşi şansă la trofeu precum Umberto Eco sau Leonard Nolens, dar se află pe o poziţie superioară faţă de scriitori celebri precum Ian McEwan, Margaret Atwood, Kazuo Ishiguro sau Salman Rushdie.

În 2011, Cărtărescu avea o cotă de 23/1 la câştigarea Nobelului literar şi era plasat pe locul al nouălea în preferinţele pariorilor.  

„Nu am încă notorietatea internaţională să visez la aşa ceva” 

Cărtărescu a mai fost nominalizat în topurile Nobel din ultimii ani. „Printre numele de posibili candidaţi români care s-au vehiculat cel mai mult prin reviste, la premiile Nobel, până acum, le-am întâlnit pe cele ale lui Norman Manea, Ana Blandiana, Paul Goma şi Mircea Ivănescu. Primii trei îndeplinesc criterii colaterale avute evident în vedere de juriu. Personal, cred că va trebui sa mai aşteptăm cel puţin un deceniu până când va deveni rezonabil să sperăm. În privinţa mea, cred că nu am încă nici vârsta, nici notorietatea internaţională care să-mi permită să visez la aşa ceva”, spunea Mircea Cărtărescu în urmă cu câţiva ani. 

Mircea Cărtărescu a urmat cursurile Facultăţii de Filologie a Universităţii din Bucureşti şi a debutat ca poet, publicând câteva volume de versuri, marcate de spiritul a ceea ce critica literară a numit „generaţia optzecistă". Treptat, s-a îndepărtat de poezie, dedicându-se aproape exclusiv prozei. După ce a publicat Povestirile din “Nostalgia”, a urmat un scurt roman (Travesti, 1994) şi apoi unul în trei volume, Orbitor (1996-2007), privit de critică drept un reper al prozei româneşti contemporane. Trei volume de publicistică întregesc chipul scriitorului cu cel al unui observator lucid al cotidianului românesc.

Valoarea premiilor în bani, redusă cu 20%

Organizatorii concursului au anunţat că valoarea în bani pentru premiul Nobel în ştiinţă, literatură şi pace va fi redus cu o cincime, astfel încât suma totală a acestor trei premii va fi de aproximativ 1,12 milioane de dolari. 

Academia Suedeză nu a stabilit ziua în care va da publicităţii numele câştigătorului, dar se bănuieşte că anunţul va fi făcut, conform obiceiului, în luna octombrie.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite