Cannes 2016: Filmul „Albüm”, o coproducţie cu participare românească, premiat în secţiunea Semaine de la Critique

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Getty Images
FOTO Getty Images

Filmul „Albüm”, de Mehmet Can Mertoğlu, o coproducţie cu participare românească, a fost recompensat, joi seară, la Cannes, cu premiul Révélation France 4, în secţiunea Semaine de la Critique, au anunţat organizatorii evenimentului.

Filmul ”Albüm”, ai cărui coproducători români sunt Oana Iancu şi Călin Peter Netzer, reprezintă o coproducţie Turcia/Franţa/România.

Această peliculă marchează debutul în lungmetraj al cineastului turc Mehmet Can Mertoğlu şi îi are în rolurile principale pe actorii Sebnem Bozoklu şi Murat Kiliç.

Lungmetrajul ”Albüm” urmăreşte povestea unui cuplu de aproape 40 de ani care confecţionează un album fotografic cu imagini ale unei false sarcini, totul pentru a-i demonstra copilului pe care urmează să-l adopte că între ei există o legătură de sânge, potrivit cinemagia.ro.

Premiul Révélation France 4 este decernat de juriul secţiunii Semaine de la Critique unuia dintre cele şapte lungmetraje incluse în competiţie. Trofeul recompensează lungmetrajul de debut sau al doilea lungmetraj al unui cineast care se distinge prin creativitate şi inventivitate. Postul de televiziune France 4 s-a asociat cu Premiul Révélation pentru al cincilea an consecutiv, reafirmându-şi astfel sprijinul pentru cinematografia independentă. Acest premiu este însoţit şi de un cec, acordat de France 4, în valoare de 4.000 de euro, atribuit regizorului peliculei câştigătoare.

Juriul secţiunii Semaine de la Critique a atribuit joi seară alte două trofee. Astfel, Grand Prix Nespresso, principalul trofeu din această secţiune, a fost decernat lungmetrajului ”Mimosas”, regizat de Olivier Laxe. Premiul Découverte Leica Cine pentru scurtmetraj a fost atribuit filmului ”Prenjak”, de Wregas Bhanuteja.

Partenerii secţiunii Semaine de la Critique acordă şi ei, în fiecare an, trei premii.

Astfel, premiul  Fundaţiei Gan pentru difuzare (care sprijină distribuitorul francez al filmului premiat) a revenit distribuitorului de film Sophie Dulac pentru filmul ”Shavua ve Yom/ One Week and a Day”, de Asaph Polonsky. 

Premiul SACD (Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques) a fost câştigat de Davy Chou şi Claire Maugendre, coscenarişti ai filmului ”Diamond Island”.

Premiul Canal+ pentru scurtmetraj a revenit peliculei ”L'enfance d'un chef”, regizat de Antoine de Bary.

Pentru prima dată în istoria festivalului de pe Croazetă, scurtmetrajele din secţiunea Semaine de la Critique din cadrul Festivalului de Film de la Cannes 2016 pot fi vizionate gratuit, în exclusivitate şi în lumea întreagă, pe platforma online Festival Scope, între 20 şi 27 mai.

Actriţa, scenarista şi regizoarea franceză Valérie Donzelli a prezidat juriul celei de-a 55-a ediţii a secţiunii Semaine de la Critique din cadrul Festivalului de Film de la Cannes.

Din juriul acestei secţiuni au mai făcut parte scenarista Alice Winocour, regizorul şi scriitorul israelian Nadav Lapid, scenaristul american David Robert Mitchell şi regizorul argentinian Santiago Mitre.

Cea de-a 55-a ediţie a secţiunii Semaine de la Critique se desfăşoară în perioada 12 - 20 mai.

Semaine de la Critique, secţiune paralelă a Festivalului de Film de la Cannes, a fost creată de Sindicatul francez al criticilor de cinema, în 1962, cu scopul de a descoperi şi de a promova filmele de început din carierele unor cineaşti tineri. Printre regizorii care au debutat pe plan internaţional cu filme incluse în Semaine de la Critique se află nume sonore ale cinematografiei mondiale, precum Bernardo Bertolucci, Ken Loach, Wong Kar Wai, Jacques Audiard, Arnaud Desplechin, Bertrand Bonello, Alejandro González Iñárritu şi Jeff Nichols.

A 69-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes are loc în perioada 11 - 22 mai.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite