Călin Peter Netzer este preşedintele competiţiei de lungmetraje a Festivalului de la Sarajevo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Calin Peter Netzer
Calin Peter Netzer

Călin Peter Netzer, regizorul român care în 2013 a câştigat Ursul de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2013, pentru „Poziţia copilului”, prezidează juriul competiţiei de lungmetraje a Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo, care se va desfăşura între 14 şi 22 august.

Aflat la cea de-a 21-a ediţie, Festivalul de Film de la Sarajevo aduce în competiţie 55 de producţii la cele trei secţiuni: lungmetraj, scurtmetraj şi documentar. Producţiile româneşti „Acasă la tata”, de Andrei Cohn, şi „Comoara”, de Corneliu Porumboiu, au fost incluse în competiţia de lungmetraje, documentarele „Toto şi surorile lui”, de Alexander Nanau, şi „Chuck Norris vs Comunism”, de Ilinca Călugăreanu, se numără printre cele 23 de producţii selectate în competiţia de gen, iar „O faptă bună”, de Andrei Gruzsniczki, şi „Ramona”, de Andrei Creţulescu, sunt incluse în competiţia pentru cel mai bun scurtmetraj.

De asemenea, producţiile „Aferim!”, de Radu Jude, şi „Un etaj mai jo”, de Radu Muntean, vor fi prezentate la Sarajevo în secţiunea In Focus, în afara competiţiei, se arată într-un comunicat al ICR Viena, care este partener al ediţiei din acest an a festivalului.

Călin Peter Netzer este unul dintre cei mai importanţi regizori de film din România,  absolvent al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, deţinător al unui trofeu Ursul de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2013, pentru „Poziţia copilului”, lungmetrajul românesc care a înregistrat cei mai mulţi spectatori din ultimii 12 ani în cinematografele din ţară şi a fost distribuit în peste 30 de ţări. Lungmetrajul cu care a debutat în 2003, „Maria”, a fost la rândul lui selecţionat în peste 40 de festivaluri de film din toată lumea şi premiat de Academia de Film Europeană şi la festivalurile de la Locarno, Paris, Cottbus. „Poziţia copilului” este cel de-al treilea lungmetraj al lui Călin Peter Netzer, după multi-premiatele „Maria” (2003) şi „Medalia de onoare” (2010).

La ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Sarajevo, actorul Benicio Del Toro, câştigător al unui premiu Oscar pentru rolul secundar din „Trafic/ Traffic” (2000), de Steven Soderbergh, va primi trofeul onorific „Inima oraşului Sarajevo”. Acesta va prezenta în cadrul programului în aer liber al evenimentului, în faţa a aproximativ 3.000 de cinefili, cel mai recent film al lui Fernando León de Aranoa, „A Perfect Day” (2015), în care joacă alături de Tim Robins şi Olga Kurylenko.

„Natura interactivă a festivalurilor de film nu a fost niciodată mai importantă decât în prezent. Astfel, când se realizează selecţia, se iau în considerare în primul rând filmele, dar şi nevoile publicului”, a explicat Elma Tataragić, coordonatoarea programului Festivalului de Film de la Sarajevo alegerile pentru programul acestui an, în care selecţia pune accent pe regiunea Europei Centrale şi de Est. „Programul festivalului din acest an arată supremaţia şi forţa cinematografiei regionale. Filmele selecţionate sunt puternice, inteligente, sofisticate şi curajoase, iar poveştile pe care le spun sunt fascinante. Nu există nicio îndoială că publicul le va recunoaşte valoarea“, a mai explicat ea.

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo include producţii din Albania, Armenia, Austria, Azerbaidjan, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Grecia, Kosovo, Macedonia, Malta, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia, Turcia şi Ungaria.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite