Bilanţ 2012: Premii şi selecţii la festivaluri pentru filmul românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina Flutur, Cristian Mungiu şi Cosmina Stratan, premiaţi anul acesta la Cannes pentru filmul "După dealuri"
Cristina Flutur, Cristian Mungiu şi Cosmina Stratan, premiaţi anul acesta la Cannes pentru filmul "După dealuri"

Anul acesta, peliculele regizorilor români au continuat să fie apreciate peste hotare: două premii la Cannes, unul la Vukovar, altul la Sarajevo, plus un “Oscar european” pentru scurtmetraj.

Regizorul Cristian Mungiu a fost din nou premiat la Festivalul de la Cannes, în 2012, pentru drama "După dealuri", dar de data aceasta a schimbat Palme d'Or-ul cu premiul pentru scenariu al juriului, într-un an în care filmul românesc nu a dus lipsă nici de drame de familie şi nici de comedii. De altfel, filmul "După dealuri" a fost dublu premiat la Festivalul de la Cannes 2012. Premiului pentru scenariu obţinut de Cristian Mungiu - recompensat cu premiul Palme d'Or în 2007, pentru "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" - i s-a alăturat premiul pentru interpretare feminină, acordat ex-aequo Cristinei Flutur şi Cosminei Stratan.

"După dealuri" a avut premiera de gală la finalul lunii octombrie şi se află pe lista scurtă de propuneri pentru o nominalizare la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza - o premieră pentru cinematografia românească. Lungmetrajul "După dealuri" a câştigat marele premiu al secţiunii Filmmakers of Tomorrow - FEDEORA la Festivalul Internaţional de la Haifa, trofeu acordat de un juriu desemnat de Federaţia Criticilor de Film din Europa şi Zona Mediteraneană. Totodată, "După dealuri" a fost desemnat cel mai bun film la Festivalul de la Vukovar (Croaţia) şi la Herceg Novi (Muntenegru). Lungmetrajul regizat de Cristian Mungiu a fost nominalizat şi la premiile decernate de Academia de Film Europeană, dar şi la premiile Satellite, acordate în cinematografia independentă din SUA.

Dar primul film selectat anul acesta la un festival de clasa A a fost "Toată lumea din familia noastră", de Radu Jude. Pelicula a fost prezentă în secţiunea Forum a Festivalului de Film de la Berlin, la începutul acestui an. Dar premiul cel mare pentru "Toată lumea din familia noastră" a venit în vară, la Festivalul de la Sarajevo, unde filmul a primit trofeul "Inima oraşului Sarajevo". De asemenea, lungmetrajul lui Radu Jude a primit premiul Bayard d'Or, acordat celui mai bun film francofon, iar Şerban Pavlu a fost desemnat cel mai bun actor de juriul Festivalului Internaţional de Film de la Namur (FIFF), Belgia.

Tot în 2012 a fost lansat şi noul film al lui Tudor Giurgiu, "Despre oameni şi melci", care a adus în cinematografe, de la lansare, 63.623 de spectatori, devenind producţia românească cu cel mai mare public anul acesta. Tudor Giurgiu se mai poate lăuda cu o performanţă anul acesta, fiind câştigătorul premiului pentru cel mai bun scurtmetraj acordat, în decembrie, de Academia de Film Europeană, pentru "Superman, Spiderman sau Batman".

2012 a fost şi anul în care Silviu Purcărete a debutat oficial în regia de film, cu "Undeva la Palilula". Prima selecţie a filmului la un festival internaţional a fost la prestigiosul eveniment de gen organizat la Karlovy Vary. Renumit în Europa pentru producţiile sale teatrale impresionante, Silviu Purcărete este unul dintre cei mai apreciaţi regizori români la nivel internaţional. Are o experienţă de peste 30 de ani şi a montat în special la Teatrul Naţional din Craiova şi la cel din Sibiu. Este membru al Uniunii Teatrelor din Europa, deţinător al premiului Golden Globe Peter Brook pentru cea mai bună regie teatrală în 1995 şi al premiului pentru excelenţă artistică al Fundaţiei Hamada (Festivalul Internaţional de la Edinburgh 1991).

Dacă anul acesta a fost plin de premii şi prezenţe remarcabile în marile festivaluri internaţionale, nici 2013 nu arată altfel.  Astfel, lungmetrajul "Poziţia copilului", de Călin Netzer, a fost selectat în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin 2013. Un alt film românesc care va apărea pe marile ecrane anul viitor, în martie, şi care deocamdată este prezentat în festivaluri este "Domestic", de Adrian Sitaru. Astfel, filmul va fi prezentat la Festivalul Slamdance, care se desfăşoară în Statele Unite ale Americii între 18 şi 24 ianuarie. Totodată, o altă producţie pe care specialiştii pariază atunci când este vorba de selecţia de la Cannes 2013 este cel mai nou film al regizorului Corneliu Porumboiu, aflat în faza de postproducţie şi prezentat deocamdată cu titlul "Un interval de 9 minute".

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite