VIDEO Cine sunt adversarii lui Cristian Mungiu de pe lista scurtă pentru premiile Oscar?
0„După dealuri”, în regia lui Cristian Mungiu, a rămas printre cele nouă pelicule - din 71 înscrise - aflate în cursă la Oscarul pentru Cel mai bun film străin. Dintre acestea nouă, vor fi alese cele cinci nominalizate, iar anunţul este programat pe 10 ianuarie la toate categoriile.
Filmele străine sunt alese în două etape: într-o primă fază, un comitet format din câteva sute de membri ai Academiei vizionează cele 71 de filme eligibile şi votează de la mijlocul lui octombrie până pe 17 decembrie.
Cele şase titluri cu cele mai multe voturi intră pe listă, alături de alte trei desemnate de Foreign Language Film Award Executive Committee. Cele cinci nominalizate vor fi alese apoi, în etapa a doua, de comitete de specialişti din New York şi Los Angeles, prin vot.
Cine sunt adversarii „După dealuri“ în aceast fază a votului?
Mai jos am selectat trailerele filmelor selectate pe lista scurtă a premiilor Oscar:
Amour – Michael Haneke
Filmul regizorului austriac a câştigat deja competiţia de la Cannes, al doilea premiu în trei ani, după ce în 2009, filmul „Panglica albă“ câştigase Palme d'Or.
War Witch – Kim Nguyen (Canada)
Drama regizorului canadian a participat la festivalul de film de la Berlin, iar actriţa Rachel Mwanza a câştigat Ursul de argint pentru Cea mai bună actriţă.
No – Pablo Larrain (Chile)
Actorul principal al filmului este mexicanul Gael Garcia Bernal, care joacă un om de publicitate din Chile, din anii '80. Filmul este bazat pe piesa „El Plebiscito“, scrisă de Antonio Skarmeta.
A Royal Affair - Nicolaj Arcel (Danemarca)
Dramă istorică din secolul XVIII, despre curtea regelui Christian al VII-lea al Danemarcei. A fost nominalizat la Globurile de Aur.
The Intouchables – Olivier Nakache şi Eric Toledano (Franţa)
Este o comedie-dramă, iar la două săptămâni după ce a fost lansat în Franţa a fost pe locul secund în box office-ul din toate timpurile.
The Deep – Baltasar Kormakur (Islanda)
Este o dramă care a fost regizată de Kormakur, regizorul peliculei 101 Reykjavik din 2000.
Kon-Tiki – Joachim Ronning şi Espen Sandberg (Norvegia)
Este o dramă istorică despre expediţia Kon-Tiki din 1947. Atunci, doi etnografi şi aventurieri au pornit în căutarea răspunsului la întrebarea: „Sud-americanii au ajuns în Polinezia în timpurile pre-columbiene?“.
Sister – Ursula Meier (Elveţia)
Este o dramă care a câştigat Ursul de Argint la Berlin şi a fost numit cel mai bun film străin la Festivalul de Film de la Denver.