„Bacalaureat“, „Toni Erdmann“ şi „Sieranevada”, în cursa pentru o nominalizare la premiile Academiei Europene de Film

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lista lungă a filmelor propuse spre nominalizare la cea de-a 29-a ediţie a Premiilor Academiei Europene de Film cuprinde filme din ţări ca Austria, Marea Britanie, Turcia, Franţa, Danemarca, Germania şi Ungaria, potrivit site-ului europeanfilmacademy.org.

Între pelicule se regăsesc ”Florence Foste Jenkins” (Marea Britanie), de Stephen Frears, cu Meryl Streep şi Hugh Grant în rolurile principale, ”A  War” (Danemarca), de Adam Nielsen, ”Death in Sarajevo” (Franţa - Bosnia şi Heţegovina), de Danis Tanovic, ”Elle” (Franţa - Germania), de Paul Verhoeven, ”I, Daniel Blake” (Marea Britanie - Franţa), de Ken Loach, şi ”Julieta” (Spania), de Pedro Almodóvar.

Lungmetrajul ”Bacalaureat” (România - Franţa - Belgia), pentru care Cristian Mungiu a primit premiul pentru regie la Festivalul de Film de la Cannes 2016, cu Adrian Titieni, Maria Drăguş şi Lia Bugnar în rolurile principale, este un film verosimil care vizează schimbarea prin educaţie a lucrurilor care nu ne mulţumesc, potrivit descrierii făcute de regizorul Cristian Mungiu într-un interviu acordat News.ro.

Pelicula ”Toni Ermann” (Germania - Austria - România), de Maren Ade, al cărui coproducător este Ada Solomon, s-a bucurat de succes pe Croazetă şi se află între cei trei finalişti la Lux Film Prize, acordat de Parlamentul European. Filmul va fi lansat în România pe 21 octombrie. Pelkicula îi are în distribuţie pe Peter Simonischek şi Sandra Hüller, Michael Wittenborn, Thomas Loibl, Trystan Pütter, Hadewych Minis, Lucy Russell alături de actorii români Vlad Ivanov, Ingrid Bisu, Alexandru Papadopol şi Victoria Cociaş.

”Sieranevada” (România - Franţa), de Cristi Puiu, care a avut premiera pe Croazetă, îi are în distribuţie pe Mimi Brănescu, Dana Dogaru, Sorin Medeleni, Ana Ciontea, Judith State, Marin Grigore, Rolando Matsangos, Cătălina Moga şi Ilona Brezoianu.

Acţiunea filmului se petrece la trei zile de la atentatul din redacţia publicaţiei pariziene Charlie Hebdo şi la patruzeci de zile după moartea tatălui său, când Lary, un medic trecut de 40 de ani, urmează să îşi petreacă ziua de sâmbătă însoţit de soţia sa, în sânul familiei, reunite cu ocazia comemorării celui dispărut. Evenimentul, însă, nu se derulează conform aşteptărilor.

Academia Europeană de Film (EFA), înfiinţată în 1988, acordă anual premii la 22 de categorii. Academia reuneşte 3.000 de profesionişti în domeniu ce au ca scop promovarea cinematografiei europene. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite