Angela Gheorghiu: „Îmi place să fiu provocată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celebra soprană a înregistrat, ieri, alături de fosta ei colegă de liceu Eugenia Moise cântecul popular „Ciobănaş cu trei sute de oi“. La pupitrul Orchestrei Naţionale Radio a fost dirijorul Tiberiu Soare. Angela Gheorghiu a înregistrat numai pe negativ, pe acorduri de pian, melodia aranjată de Ionel Tudor.

Celebra interpretă, în vârstă de 45 de ani, şi-a declarat ieri, după înregistrarea din Studioul Mihail Jora de la Societatea Română de Radiodifuziune, dragostea pentru muzica românească. „Mă întorc la folclorul românesc. Muzica românească e o mare dragoste a mea dintotdeauna, de aici îmi iau energia şi puterea, acasă rămâne acasă", a declarat soprana, care intenţionează să înregistreze un CD numai cu piese româneşti.

„În străinătate muzica românească este privită ca o curiozitate. Încerc să schimb această mentalitate. În fiecare concert al meu şi pe majoritatea albumelor cer să cânt şi, respectiv, să înregistrez piese româneşti", a subliniat Angela Gheorghiu. „Vreau să înregistrez piesele într-o variantă modernă. Sunt pentru modernitate, pentru evoluţie", a precizat soprana.

Cu Eugenia Moise, cu care a înregistrat ieri piesa „Ciobănaş cu trei sute de oi", alături de Orchestra Naţională Radio, a fost colegă la Liceul „George Enescu" din Bucureşti între 1980 şi 1984.

„Pe pile la secţia de canto popular"

„Am intrat pe pile la secţia de canto popular a liceului, dar mărturisesc acum că am făcut acolo numai canto clasic", a glumit soprana într-o conferinţă de presă, pe care a susţinut-o după terminarea înregistrărilor pe negativ de la Radio. „Îmi place să fiu provocată. Eugenia mi-a propus să cântăm împreună «Ciobănaş cu trei sute de oi» şi am acceptat imediat", a spus soprana. Cele două interprete au rememorat frânturi din adolescenţa lor.

„Eram adevărate siameze, nedespărţite în perioada liceului, am petrecut momente foarte frumoase împreună", a povestit Eugenia Moise. La treapta a II-a, când avea 16 ani, Angela Gheorghiu s-a transferat la secţia de canto clasic a liceului. Soprana şi-a amintit şi de profesoara Mia Barbu, care i-a fost un reper până la terminarea Conservatorului, în 1990.

„Ai o voce tulburătoare"

„Am fost terorizată de emoţie", a mărturisit Eugenia Moise, care înregistrează folclor alături de Orchestra Radio de Muzică Populară. Ieri, înregistrările la „Ciobănaş cu trei sute de oi" au întârziat tocmai din cauza emoţiei Eugeniei Moise, căreia îi tremura glasul în timpul repetiţiilor. „Nu mă pot compara cu tine, Angela. Ai o voce tulburătoare", a explicat ea. „A fost foarte bine. Piesa asta e o bijuterie muzicală, e minunat că o cântăm împreună", a precizat Angela Gheorghiu.

Înregistrarea este proprietatea Radio România, deşi artista are un contract exclusiv cu EMI pentru România. Angela Gheorghiu, care a revenit anul acesta şi pe scena Operei Metropolitan din New York, în rolul Violetei din „La Traviata" în montarea lui Zeffirelli, va interpreta la Covent Garden, în luna noiembrie, rolul titular al operei „Adrienne Lecouvreur". „E un rol foarte dificil, actriţa a murit otrăvită, sunt impresionată de destinul ei", a spus Angela Gheorghiu.

Spectacolul va fi montat după opera lui Francesco Cilea (1866-1950), în regia lui David McVicar. Soprana a povestit că a mai colaborat cu David McVicar pentru opera „Faust", tot la Covent Garden.

„Acum merg la Londra pentru «La Traviata», apoi voi cânta la Madrid «Simon Boccanegra», apoi merg cu «La Traviata» de la Covent Garden în Japonia. Sunt încărcată de frumuseţea muzicii româneşti, merg cu voie bună în lume", a apreciat soprana.

TRAGEDIANĂ

Adrienne Lecouvreur (1692 -1730), pe care o va interpreta Angela Gheorghiu la Covent Garden, a fost cea mai importantă tragediană a epocii sale. La 15 ani a fost angajată de Comedia Franceză. Piesa de teatru „Adrienne Lecouvreur" a fost scrisă de Eugène Scribe şi de Gabriel Legouvé.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri