Ana Ularu, „omul cel bun“ din teatru: „Andrei Şerban este un regizor extraordinar”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Ularu, în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean
Ana Ularu, în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean

Invitata de astăzi a lui Cezar Paul-Bădescu, la Adevărul Live, de la ora 15.00, a fost Ana Ularu, una dintre cele mai apreciate actriţe române în străinătate.

Ana Ularu s-a întors la teatru, cu ocazia rolului titular pe care-l joacă în spectacolul „Omul cel bun din Seciuan” de Bertolt Brecht, montat de Andrei Şerban la Teatrul Bulandra. A făcut o pauză de teatru, pentru că a filmat foarte mult în străinătate - de la Hollywood, până la Nepal.

Incursiune în repetiţiile spectacolului  „Omul cel bun din Seciuan”

Un decor cu schele. Cadre dreptunghiulare de ferestre şi de tablouri, în care personajele bagă capul şi rostesc replicile. O muzică de Raul Kusak, care o interpretează live la platane. Îl auzim cântând şi pe Vlad Ivanov, care i-­a jucat pe Domnu’ Bebe în filmul lui Cristian Mungiu, „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile“ (2007) şi pe Ivanov în spectacolul „Ivanov“, pus în scenă de acelaşi Andrei Şerban, în 2011, la Teatrul Bulandra. Actorul face şi acum un tur de forţă de­a lungul spectacolului „Omul cel bun din Seciuan“, care s-­a jucat în regim de repetiţie cu public, în patru reprezentaţii în sala Grădina Icoanei a Teatrului Bulandra.

Vlad Ivanov (45 de ani) se metamorfozează cameleonic în mai multe personaje. Se plimbă tacticos pe scenă cu o umbreluţă roz sau aleargă prin sală, printre spectatori. În diferite ipostaze poartă fustiţă, costum, râde sardonic, cu ochelarii pe ochi, cu capul într­-un cadru gol.

omul cel bun din seciuan

Foto: David Muntean

Trei zei, Doamna Iang (Rodica Mandache), Doamna Shin (Manuela Ciucur) şi Nepotul (Mirela Gorea), vin în Seciuan să caute un om bun.  Spectacolul este interactiv, Vlad Ivanov fuge prin sală căutând un om bun să găzduiască „ilustrele“ feţe cereşti.

Eroina piesei, prostituata Shen Te (în dubla distribuţie, interpretată de Alexandra Fasolă/Ana Ularu), e singura din Seciuan care îi găzduieşte pe cei trei zei. Pentru că aceştia îi răsplătesc generozitatea cu bani, ea poate săcumpere un magazin de tutun, al cărui perimetru este sugerat de beţe de bambus, cu care actorii jonglează în timpul reprezentaţiei.

Fata se îndrăgosteşte de aviatorul Sun, interpretat de Cătălin Babliuc şi, respectiv, de Alexandru Potoceanu. Personajul impresionează prin candoarea recăpătată, prin încrederea şi speranţa de a încerca să­şi facă o viaţă nouă. Discursul scenic are o impecabilă profunzime ideatică. Majoritatea actorilor au momente în care cântă live.

ana ularu

Eroina piesei, tânăra Shen Te, este profund decepţionată de aviatorul iubit, interesat alături de mama sa (aceeaşi Rodica Mandache) numai de banii ei. Conturul subtil al personajelor nu împiedică reprezentarea cruzimii, a egoismului, amărăciunea unor constatări obiective asupra caracterului uman infect.

Povestea e duioasă şi ironică în anumite momente. Bărbatul iubit o decepţionează pe Shen Te, care rămâne însărcinată. Bucuria sarcinii nu o orbeşte însă pe Shen Te să nu vadă cruda realitate a bărbatului şi a familiei ei.

omul cel bun din seciuan

Foto: David Muntean

Repetiţiile au demonstrat încă o dată talentul şi mâna puternică a regizorului Andrei Şerban, disciplina configurării caracterelor şi a relaţiilor. Regizorul, cu intransigenţa binecunoscută, a vegheat spectacolele tot timpul. 

"Andrei Şerban este un regizor extraordinar. A fost o mare  şansă să lucrez alături de el", a declarat actriţa.  

În programul „Shooting Stars“ 

Ana Ularu a debutat în film la 9 ani, în două coproducţii româno-franceze, „Meurtres par procuration“ şi „Passion mortelle“, iar la 17 ani a fost distribuită în rolul Lolitei, unde a jucat alături de Ştefan Iordache.
Cele mai cunoscute filme în care a jucat sunt: „Italiencele“, „Hârtia va fi albastră“ şi „Periferic“.
A câştigat, printre altele, premiul Gopo pentru cea mai bună actriţă în rolul principal din filmul „Periferic“ şi trofeul Boccalino, dat de criticii elveţieni de la Festivalul de Film de la Locarno.

Ana Ularu FOTO David Muntean

În 2012 a fost selecţionată în programul „Shooting Stars“ la Festivalul de Film de la Berlin.
În 2013, au fost lansate producţiile „Sunt o babă comunistă“ (de Stere Gulea) şi „Serena“ (de Susanne Bier), în care este distribuită.

Serena "e un film de artă şi, în afară de Bradley Cooper şi de Jennifer Lawrence, care sunt americani, toată lumea era din Europa". 

Filmul "Perific", regizat de Bogdan George Apetri în 2011,  a însemnat enorm "pentru mine, aşa mi-am cunoscut primul agent englez", a declarat actriţa.

Eliberată din închisoare pentru 24 ore, Matilda, interpretată de Ana Ularu, plănuieşte să fugă din ţară şi să înceapă o viaţă nouă. Până la sfârşitul zilei, ea trebuie să se confrunte cu trecutul ei dureros - familia care a respins-o, fostul ei iubit şi, mai ales, copilul lăsat în urmă. Lupta pentru o viaţă mai bună îi aminteşte că libertatea poate atârna de o singură alegere.

Ana Ularu FOTO David Muntean

A jucat în „Lolita"

Ana Ularu si-a inceput cariera de actrita inca de la varsta de noua ani. A debutat pe micile ecrane in doua coproductii romano-franceze "Meuetres par procuration" si "Passion mortelle", filme in care micuta s-a descurcat de minune si a fost admirata de toti actorii din echipa.

La varsta de doar 17 ani Ana a jucat rolul Lolitei in filmul cu acelasi nume, "Lolita", film romanesc in care a jucat alaturi de marele Stefan Iordache in regia faimoasei Catalina Buzoianu. In anul 2002 Ana Ularu a jucat in filmul "Maria", film in care a interpretat rolul Ioanei.

A devenit cunoascuta pentru marele public datorita rolului din „Italiencele“. Este una dintre marile sperante ale teatrului si cinematografiei romanesti.

Probabil ca cel mai mare impuls pentru viata profesionala a Anei sunt parintii sai, Mihaela si Nicolae Ularu, ambii scenografi. Ei i-au insuflat pasiunea pentru teatru, film, actorie, au initiat-o in tainele muncii de zi cu zi, transformand atat scena cat si culisele in locuri familiale si familiare. De-a lungul intregii sale cariere, parintii au reprezentat un ajutor de nadejde. "Mama e primul si cel mai important critic al meu. E la examene, vede prima filmele. E si cel mai temut critic. Nu am sa uit niciodata senzatia de a sti ca e in sala la premiera de la «Lolita». Partea haioasa a venit cand la un spectacol cu Hamlet, mama nu a mai putut intra in sala, si atunci a intrat in spatele scenei, langa culise, si a vazut tot spectacolul de langa scara de incendiu. Ne-am amuzat, toata distributia, sa o avem partener din umbra, de fapt, din contre jour. E de a casei.", povesteste Ana intr/unul dintre interviurile acordate.

Desi pare a se fi specializat pe film, experienta de teatru a insemnat una dintre cele mai importante provocari in cariera ei extrem de precoce.

Ea a aparut in 2002 pe coperta unui album OCS, “Mainile sus!”.

In afara actoriei mai este pasionata de desen (mostenire genetica de la cei doi scenaristi care au crescut-o) si jazz. Este vocalista formatiei electro-rock a fratilor Hassan si Sultan Nasser, Sunday People.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite