VIDEO Florin Iaru, poet: „Scrii poezie când eşti imperfect şi nesigur“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Iaru
Florin Iaru

Invitatul de astăzi al lui Cezar Paul-Bădescu, la Adevărul Live, de la ora 15.00, este poetul Florin Iaru, recent întors de la Festivalul de Poezie de la Bistriţa.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul Live.

Cunoscut astăzi publicului larg mai mult în calitatea lui de comentator TV, Florin Iaru e de fapt unul dintre cei mai importanţi poeţi ai generaţiei 80. Volumele sale „Cîntece de trecut strada”, „La cea mai înaltă ficţiune”, „Înnebunesc şi-mi pare rău”, precum şi contribuţia sa în celebrul volum colectiv „Aer cu diamante” reprezintă nişte repere ale literaturii române contemporane.

„Cu cât o ţară este mai puţin dezvoltată economic, cu atât are mai mulţi poeţi. Numărul poeţilor din România bate tot ceea ce este pe continentul european. În ultimii 20 de ani, poeţii n-au avut din ce trăi, a trebuit să muncească ceva cinstit – să fie redactori, să facă televiziune. În ultimii ani, nişte băieţi s-au gândit ca, în mai multe centre, să facă un festival de poezie. La Timişoara e un festival, la Bsitriţa, la Sibiu, la Iaşi, la Satu Mare. George Vulturescu este cel mai cunoscut poet la nivel european. El are acea plăcere de a se înconjura de poeţi şi de a le asculta poeziile.“

„Cei de la Bistriţa au încercat să temepreze idiosincraziile diverşilor poeţi şi şcolilor poetice. Au venit poeţi din Serbia, din Ungaria, din Moldova. Partea cea mai interesantă e că cele mai multe recitaluri au avut loc în sinagogă. În centrul oraşului e o sinagogă celebră. În Bistriţa mai e doar o familie evreiască, care nu se mai duce la sinagogă, aşa că ea a devenit un centru deschis, o sală de concerte şi de audieri foarte frumoasă. Toată Bistriţa culturală a venit acolo. A fost plin. Recitalul de vineri a fost foarte greu, foarte complex, a cântat şi Maria Răducanu, au fost mulţi. A durat trei ore jumătate de poezie şi muzică. Oamenii au stat acolo, de la 7 la 10 jumătate seara. Oamenii aveau un sentiment de solidaritate.“

„Tot acest public este consumator de cultură. E un public foarte sărac. Dacă le cereai 5 lei pe zi, poate li s-ar fi părut mult. Provincia trăieşte la alt nivel. De atlfel, oamenii au venit la standuri şi au cumpărat cărţi. Publicul lecturilor de literatură e cel fără bani. În special profesorimea.“

„Poezia e un gen dificil. Trebuie să ai un soi de curiozitate să auzi vocile noi, vocile nemaiauzite, sau să te confrunţi cu cei pe care-i cunoşti deja.“

„Cei mai mulţi oameni obişnuiţi spun că asta nu e poezie, nu o înţeleg. Cu cât un scris e mai frumos, cu atât e mai neadevărat.“

„Artiştii nu sunt nişte păsări care se repetă la infinit. Nu poţi să triluleşti ca cel dinanintea ta. În felul acesta poeţii nu se mai repetă, învaţă unul de la celălalt şi schimbă mijloacele. Dacă-ţi lipseşte o mare parte din studiu, din auz, nu mai poţi fi acolo.“ 

„Atumnci când citesc poezie bună, intru într-o lume fantastică în care mă regăsesc imediat. În ceea ce credem a fi poezie bună, regăsim toate caracteristicile în care noi înşine avem încredere. Dacă-ţi place o poezie, ea e aidoma ţie. Ceea ce te cucereşte la poezie este surpriza de a descoperi un adevăr pe care-l ştiai şi nu-l puteai exprima în niciun fel, un sentiment despre care ai senzaţia că e al tău, că pentru tine a fost scrisă. E ceva care te gâdilă în mod plăcut.“

„Cele mai frumoase poezii sunt de o simplitate ieşită din comun, de o evidenţă care te tulbură. Poezia o ţii minte, ţii minte sentimentul, ţi-aminteşti că ţi-a plăcut.“

„Eu am dispărut din scrisul românesc în 1984, când au apărut 16 cronici în săptămână, iar Dulea, şeful Consiliului Culturii şi Educaţiei Socialiste mi-a spus atunci: Cât timp trăiesc eu, dumneata nu mai publici nimic.

„Scrii poezie când eşti imperfect şi nesigur. Cu cât devii mai sigur şi mai stăpân pe limbaj, mai ordonat, ai mai puţine de spus. Poezia e emoţie, iar emoţiile cele mai vii în tinereţe sunt. Apoi, tinereţea nu are formule prestabilite, trebuie inventate, pe când eu, la 60 de ani, ştiu pe unde să mă duc. Există o plăcere a noutăţii, dar cât timp poate să fie proaspăt? Proaspăt nu poţi să fii toată viaţa. Există excepţii: Emil Brumaru e o excepţie. După ce ai descoperit gustul succesului, începi să te repeţi. De ce? Ca să ai succes, să-ţi repeţi succesul.“

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite