Ambasadorul Marii Britanii ia atitudine în scandalul de la Opera Naţională. Gala Internaţională a Dansului a fost anulată. Dacian Cioloş îi răspunde Alinei Cojocaru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opera Naţională a anunţat că Gala Internaţională a Dansului, care ar fi trebuit să aibă loc în 28 aprilie, se anulează, în contextul în care Johan Kobborg şi-a dat demisia, urmat fiind de Alina Cojocaru şi de alţi balerini. Ambasadorul Marii Britanii îşi exprimă, în două mesaje publicate pe contul de Twitter, îngrijorarea faţă de situaţia de la Operă, în contextul în care „tinere talente britanice au ales să îşi facă o carieră la Bucureşti“.

„Preocupat de recentele evoluţii de la Opera Naţională Bucureşti  - la doar câteva zile după premiera triumfătoare a Manon-ului lui Kenneth MacMillan“, a scris ambasadorul Marii Britanii la Buucreşti, Paul Brummell, pe contul său de Twitter.

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti a revenit cu un al doilea mesaj, tot pe contul de Twitter: „Tinere talente britanice au ales să îşi contruiască o carieră la Opera Naţională Bucureşti. Sper ca incertitudinile să fie rezolvate curând“.

Totodată, Opera Naţională Bucureşti a anunţat astăzi, 14 aprilie, că Gala Internaţională a Dansului, care ar fi trebuit să aibă loc în 28 aprilie, se anulează. Anunţul vine în contextul în care Johan Kobborg şi-a dat demisia de la Operă, urmat fiind de Alina Cojocaru şi de alţi balerini.

„Vă informăm că Gala Internaţională a Dansului, eveniment programat să aibă loc în data de 28 aprilie, de la ora 19:00, se anulează. Spectatorii care au achiziţionat bilete de la Casa de bilete a Operei Naţionale Bucureşti sunt aşteptaţi la sediu începând cu data de 15 aprilie 2016 pentru a recupera contravaloarea acestora. Spectatorilor care au achiziţionat biletele online le va fi restituită integral contravaloarea biletelor în contul din care a fost făcută plata“.

Potrivit unor surse, alături de Johan Kobborg şi Alina Cojocaru, joi, alte şase demisii au fost depuse la Operă.

Alina Cojocaru, mesaj fără răspuns

Balerina Alina Cojocaru i-a trimis, miercuri, un mesaj prim-minstrului Dacian Cioloş, în care îşi exprimă regretul că nu a reuşit să contribuie la schimbarea României, la ”ruptura din cercul de răutate şi distrugere în care este ţara noastră”. În acelaşi mesaj, balerina îi mulţumeşte prim-ministrului pentru timpul acordat, precum şi pentru ”zâmbet” şi spune că acceptă, alături de Johan Kobborg, invitaţia la un ”pahar cu suc”.

”Stimate domnule Prim-Ministru, îmi permit un ultim mesaj... Din păcate am realizat că această ţară a noastră nu este pregătită pentru ceea ce eu şi Johan am oferit în aceşti doi ani şi voiam să continuăm. Am ştiut că o să fie greu, dar am sperat... Am sperat să fie o ruptură din cercul de răutate şi distrugere în care este ţara noastră. Măcar cât de mică schimbarea, să fie resimţită de generaţiile viitoare...Dar se pare că am greşit”, i-a scris Alina Cojocaru prim-ministrului Dacian Cioloş,

într-un mesaj publicat şi pe contul de Twitter.

Alina Cojocaru şi-a continuat mesajul, spunându-i prim-ministrului că huiduielile de marţi seară, de la Operă, nu au jignit-o, dar i-au lăsat un sentiment de tristeţe: ”Primesc mesaje că unii îşi cer scuze că am fost jignită. Nu m-am simţit aşa, simt numai milă şi tristeţe”.

În acelaşi timp, balerina, care este unul dintre marile nume ale scenei internaţionale, îi mulţumeşte lui Dacian Cioloş pentru că i-a acordat timp, în condiţiile în care ”ONB este numai o mică problemă” a ţării: ” Ţinând cont de situaţia ţării, ştiu că aceasta de la ONB este numai o mică problemă şi voiam să vă mulţumesc din suflet de timpul acordat. Nu numai ca unui  conducător al ţării mele,  dar ca şi unui om cu respect pentru un alt om”.

”Am văzut un zâmbet în ochii şi inima dumneavoastră şi aleg să plec cu această amintire din multe lucruri urâte care s-au întâmplat în numai câteva zile...Sper să am acea onoare de a ne revedea într-o zi cu Johan, la un pahar cu suc, aşa cum aţi propus”, îşi încheie Alina Cojocaru mesajul trimis prim-ministrului Cioloş.

UPDATE: La scurtă vreme, premierul Dacian Cioloş i-a răspuns Alinei Cojocaru pe pagina sa de facebook:

„Stimată Alina Cojocaru
Zilele trecute mi-aţi adresat un mesaj public în legătură cu situaţia tensionată de la Operă. Vreau să vă răspund în tonul sincer şi direct în care a decurs discuţia noastră şi până acum.
Cred că Opera Nationala Bucuresti are nevoie de artişti şi de spectacole de valoare.Sunt sigur că putem să ne respectăm valorile, aşa cum putem să respectăm un artist sau un act artistic remarcabil, fie că vine din România sau din altă parte. Performanţa trebuie apreciată indiferent de unde vine. Suntem mândri când performerii români sunt recunoscuţi în afară şi de aceea respectăm orice performanţă şi în ţara noastră, obţinută de orice artist. E datoria noastră ca administratori să facem aceste lucruri posibile.
Însă dincolo de orice puncte de vedere administrative diferite, discursul xenofob nu-şi are locul într-o Românie care se doreşte deschisă spre lume.

Sper ca în urma dialogului de azi (care va continua în zilele următoare) cu ministrul culturii Vlad Alexandrescu să fie găsită o soluţie pentru situaţia de la Operă.

De asemenea, cred şi că fiecare dintre noi poate genera schimbarea.

Ca agronom ştiu că pentru ca o sămânţă a schimbării să încolţească, pământul trebuie bine pregătit, afânat, udat, câteodată poate chiar cu lacrimi. Noi alegem însă dacă acele lacrimi pot fi de regret sau de speranţă.“
CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite