Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, anunţă că „ţine să continue colaborarea cu Alina Cojocaru şi Johan Kobborg“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Vlad Alexandrescu pare hotărât să mai încerce încă o soluţie la Opera Naţională
Ministrul Vlad Alexandrescu pare hotărât să mai încerce încă o soluţie la Opera Naţională

După două zile de la protestul din faţa Operei Naţionale Bucureşti, în care câţiva angajaţi ai instituţiei i-au huiduit pe balerinii străini grupaţi în jurul Alinei Cojocaru, denunţând diferenţele de remuneraţie dintre ”români” şi ”străini”, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu,  condamnă ”afirmaţiile cu tentă naţionalistă, xenofobă” şi anunţă noi negocieri cu Johan Kobborg şi Alina Cojocaru.

„Mă distanţez de afirmaţiile cu tentă naţionalistă, xenofobe şi antieuropene care au circulat în spaţiul public în ultimele zile, declanşate în urma tensiunilor de la Opera Naţională Bucureşti. Aceste afirmaţii nu sunt reprezentative nici pentru echipa actuală a Ministerului Culturii, nici pentru sistemul creativ din România”, scrie Vlad Alexandrescu pe contul de Facebook, după două zile de la protestul de la Operă, în care balerinii străini au fost huiduiţi de câţiva angajaţi ai Operei.

Ministrul Culturii precizează că va continua negocierile, astfel încât să poată identifica o soluţie: ” Ministerul Culturii ţine să continue colaborarea cu Alina Cojocaru şi Johan Kobborg care au adus o contribuţie artistică remarcabilă pe plan internaţional. În dialog cu ei şi cu reprezentanţi ai Operei Naţionale se caută în acest moment soluţii care să reflecte intenţia Ministerului de a respecta calitatea actului artistic, libertatea de creaţie şi caracterul internaţional al proiectelor Operei şi care să răspundă, în acelaşi timp, nevoilor tuturor categoriilor de artişti şi creatori care în acest moment fac parte din echipa Operei Naţionale Bucureşti. Ca arhitect al sistemului cultural public, Ministerul intenţionează să folosească această ocazie pentru a relansa şi recalibra relaţia dintre creatori şi administraţie în sânul instituţiilor din subordinea sa. S-a stabilit ca în următoarele zile să aibă loc întâlniri cu toţi partenerii instituţionali şi cu toate părţile implicate în acest proces, pentru găsirea unor soluţii adecvate”.

Iată textul integral al postării lui Vlad Alexandrescu de pe facebook:

„Mă distanţez de afirmaţiile cu tentă naţionalistă, xenofobe şi antieuropene care au circulat în spaţiul public în ultimele zile, declanşate în urma tensiunilor de la Opera Naţională Bucureşti. Aceste afirmaţii nu sunt reprezentative nici pentru echipa actuală a Ministerului Culturii, nici pentru sistemul creativ din România.

Ministerul Culturii ţine să continue colaborarea cu Alina Cojocaru şi Johan Kobborg care au adus o contribuţie artistică remarcabilă pe plan internaţional. În dialog cu ei şi cu reprezentanţi ai Operei Naţionale se caută în acest moment soluţii care să reflecte intenţia Ministerului de a respecta calitatea actului artistic, libertatea de creaţie şi caracterul internaţional al proiectelor Operei şi care să răspundă, în acelaşi timp, nevoilor tuturor categoriilor de artişti şi creatori care în acest moment fac parte din echipa Operei Naţionale Bucureşti.

Ca arhitect al sistemului cultural public, Ministerul intenţionează să folosească această ocazie pentru a relansa şi recalibra relaţia dintre creatori şi administraţie în sânul instituţiilor din subordinea sa.

S-a stabilit ca în următoarele zile să aibă loc întâlniri cu toţi partenerii instituţionali şi cu toate părţile implicate în acest proces, pentru găsirea unor soluţii adecvate.“

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite