„Aferim!” a fost desemnat marele câştigător al Festivalului Internaţional de Film IndieLisboa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Jude (C) a primit încă un premiu pentru "Aferim!"     FOTO: Florin Ghioca
Radu Jude (C) a primit încă un premiu pentru "Aferim!"     FOTO: Florin Ghioca

Lungmetrajul „Aferim!” a fost desemnat marele câştigător la Festivalul Internaţional de Film IndieLisboa. Evenimentul s-a încheiat duminică seara cu ceremonia de gală unde filmul lui Radu Jude a fost distins cu trofeul oraşului Lisabona - marele premiu pentru cel mai bun lungmetraj dar şi cu Premiul de distribuţie acordat de juriul bloggerilor de cinema.

„Aferim!”, în regia lui Radu Jude, este un un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu) caută un rob fugar (Cuzin Toma).

Scenariul filmului este scris de Radu Jude şi Florin Lăzărescu, Marius Panduru a realizat imaginea, montajul Cătălin Cristuţiu, sound design-ul este semnat de Dana Lucreţia Bunescu. Costumele au fost realizate de Dana Păpăruz, iar scenografia de Augustina Stanciu, consilier istoric Constanţa Vintilă-Ghiţulescu, producător Ada Solomon.

Din distribuţie fac parte: Teodor Corban,  Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sîrbu, Adina Cristescu, Şerban Pavlu,  Gabriel Spahiu, Dan Nicolaescu.

Lungmetrajul “Aferim!”, unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani, a câştigat la mijlocul lunii februarie trofeul Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin şi este până în prezent cel mai de succes film românesc al anului cu peste 57.000 de spectatori.

The Hollywood Reporter a calificat filmul lui Radu Jude drept "o lecţie aspră de istorie, uşurată de umorul deocheat şi de elementele western-ului clasic. Elegant turnat în alb-negru, pe peliculă de 35 de milimetri, al treilea lungmetraj al lui Radu Jude lasă impresia unui concurent puternic, graţie aspectului său uimitor, subiectului actual şi scenariului surprinzător de amuzant”.

Revista Variety a considerat, la rândul său, că “Aferim!” este cel mai reuşit şi cel mai original dintre filmele lui Radu Jude, şi a constatat că regizorul român e în continuare preocupat de "jocurile de putere şi de "umilinţele" la care oamenii se supun reciproc. “Aferim!”  e o incursiune “excepţională şi extrem de inteligentă într-o perioadă crucială a istoriei, un film în egală măsură inspirat şi furios".“Aferim!””, înseamnă "Bravo!", continuă criticul Jay Weissberg, "un cuvînt folosit cu profundă ironie pe parcursul filmului, dar care îi poate fi adresat, fără nici o urmă de ironie, regizorului".

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite