Cum a ajuns un student la Litere actor de film la Cannes. Povestea lui Vlad Galer, filologul-actor care dă viaţă lui „Tibi” scurt metrajul de senzaţie al acestui an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorul principal din scurt metrajul ”Tibi”, senzaţia anului 2015 şi unul dintre filmele selecţionate la Festivalul de Film de la Cannes, este student la Facultate de Litere. Botoşăneanul Vlad Galer, actor de ocazie, a ajuns la cel mai important festival de film din Europa dând viaţă unui personaj, pe care spune acesta destinul i l-a scos în faţă.

Pe data de 15 aprilie, comitetul de selecţie al filmelor ce vor urma să fie prezentate la Festivalul de Film de la Cannes, probabil cel mai important din Europa, anunţa participanţii. La secţiunea scurt-metraj, intitulată sugestiv ”Short Movie Corner”, din 4500 de producţii au fost alese doar 2000, din peste 100 de ţări. Printre acestea se afla şi producţia unui puşti român de 17 ani, Dan Iliuţă, elev în clasa a XI a la Colegiul ”Gheorghe Lazăr”. 

Scurt-metrajul se numeşte sec ”Tibi” şi spune povestea unui tânăr de 21 de ani, Tiberiu Dinescu, rămas orfan de tată de la o vârstă fragedă şi care încearcă să afle adevărul despre moartea părintelui său. Scurt-metrajul, prin participarea la Cannes, este deja revelaţia anului 2015. Dincolo de geniul regizoral sau munca susţinută de echipă din spatele proiectului, se află cel care a dat viaţă personajului Tibi. 

Nu este aşa cum mulţi s-ar aştepta, un actor profesionist, cu ani de experienţă şi care era firesc, până la urmă, să impresioneze juriul. Este tot un puşti, de 20 de ani şi care, culmea, nu este actor. Se numeşte Vlad Galer, este botoşănean, student în anul II la Facultatea de Litere şi are o poveste interesantă despre destin şi sinceritate. Personajul principal feminin este interpretat de o botoşăneancă care, printr-un ciudat joc al destinului, se întâmplă să fie fosta colegă de bancă a lui Vlad din liceu, Cezara Munteanu, actriţă în devenire, studentă în anul II la UNATC.

Pasionat de mic de actorie

Vlad Galer, tânărul cu look ”british”, s-a născut la Botoşani în urmă cu 20 de ani şi a urmat, încă din clasa a V-a, cursurile Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu”, cel mai bun liceu din localitate. Nimeni nu se gândea la o carieră în actorie pentru Vlad. Familia are preocupări în sfera disciplinelor reale, după cum spune şi Vlad, sunt fizicieni, ingineri programatori. De mic, însă, lui Vlad i-a plăcut să citească şi, bineînţeles, teatrul. 

”Un sâmbure de pasiune pentru actorie cred că a fost plantat în mine. De mic mergeam la teatru şi încercam să îmi pregătesc acasă propriile spectacole, cu prietenii de la bloc sau one-man show-uri pentru familie”, spune Vlad.

Din clasa a VIII-a, însă, pasiunea lui Vlad pentru teatru s-a materializat. A devenit actor amator în trupa liceului.

”În clasa a VIII-a am intrat în trupă şi m-am îndrăgostit ireparabil. Faptul că am fost membru activ al trupei, pentru 5 ani, a fost o bucurie şi o ocazie de a (mă) descoperi lucruri esenţiale pentru viaţă, lucruri care nu se învaţă la şcoală”, precizează botoşăneanul.

”Eram timid, închistat, crispat, lemn”

Vlad spune că, nici măcar după ce a ajuns să facă parte din trupa liceului, nu se vedea actor pe viitor. Cel puţin nu era impresionat de performanţa sa iniţială. 

”Cu sinceritate spun că nu am fost un copil extraordinar de talentat. La început, cel puţin, nu se lucra uşor cu mine. Eram timid, închistat, crispat, lemn. Conştientizam toate acestea, dar nici acum nu înţeleg cum de nu am renunţat. Prin muncă, repetiţii, workshop-uri, discuţii, lucrurile s-au mai îndreptat şi am început să fac roluri mai apropiate de uman, nu de mobilă. De asta pot să spun că teatrul mi-a dat forma şi mi-a aranjat fondul celui care sunt”, spune acesta. Au urmat rezultate excepţionale la festivalurile de amatori, iar Vlad a ajuns să prindă roluri principale. 

image

Cezara Munteanu şi Vlad Galer jucând în timpul liceului în ”Deşteptarea Primăverii FOTO arhivă personală Vlad Galer. FOTO: Arhivă personală 

L-a jucat pe Melchor în ”Deşteptarea Primăverii”, pentru care a primit la Festivalul Naţional de Teatru ”Mihail Sorbul” premiul pentru cel mai bună interpretare a unui rol masculin. Chiar şi aşa, actoria nu a fost drumul pe care l-a ales Vlad.

Jocurile destinului: de la Manchester la Festivalul de la Cannes 

După succesul din liceu, prietenii, colegii de trupă se aşteptau ca Vlad să urmeze actoria. UNATC era o variantă. Cu toate acestea, botoşăneanul s-a înscris la o universitate din Manchester, la marketing. Soarta, dar şi sinceritatea l-au făcut să renunţe şi să aleagă o cale de mijloc. După cum povesteşe Vlad, frământările şi răsturnările de situaţie trăite în ultimul an de liceu pot reprezenta subiectul unui roman. De fapt, ele i-au netezit drumul către Cannes. 

”Anul în care trebuia să dau la UNATC a fost plin de nevrute şi nu aş mai dori să trec prin experienţele tumultuoase de atunci. Eu trebuia să merg în Manchester, să studiez acolo Management şi Marketing. Mi-am dat seama că nu pot să fac asta abia în luna mai a lui 2013, după ce fusesem acceptat la facultate şi făcusem actele pentru împrumut. Cred că am făcut foarte bine că am refuzat să intru într-o horă care are la bază banul şi manipularea. Mă simt mai curat. În clasa a XII-a, oricum nu aveam suficientă încredere în mine şi nici alţii nu debordau în cuvinte încurajatoare în privinţa teatrului. A fost o alegere foarte bună că nu am dat. Sunt convins că, dacă intram atunci, nu rezistam  şi ajungeam mediocru”, spune Vlad.

Facultatea de Litere, spune acesta, a fost soluţia de compromis între pasiunea pentru teatru şi ororoarea faţă de plecarea la Manchester, la o universitate care  nu i se potrivea. Simte că filologia a fost drumul corect. 

”Văd oameni în jurul meu şi nu pot să înţeleg cum poţi să duci o viaţă sterpă, care, în fond, nu îţi face nicio plăcere. Literele au fost cumva o cale de mijloc între UNATC şi Management. Nu pot spune că regret, nu pot minţi că acesta a fost visul, dar îmi place, voi continua şi mi-am dat seama că pot face lucruri foarte frumoase şi cu alfabetul”, adaugă Vlad.

”Când să deschid uşa, am ezitat”

Student în anul II la Litere, cu gândul la Teatru, Vlad ”vâna” involuntar castingurile de la Bucureşti. Povesteşte cum a dat de ”Tibi” şi de Dan Iliuţă. 

”Văzusem pe Facebook un anunţ pentru un casting, la un scurtmetraj, pentru rol principal masculin şi mă încadram în tipologia celui căutat. Am ajuns a doua zi la locul cu pricina şi, când să deschid uşa, am ezitat. Am plecat la o plimbare în jurul clădirii în care să mă lămuresc dacă eu chiar vreau să fac asta, dacă nu ar fi mai bine să renunţ şi să rămân cu biblioteca mea de filolog. Apoi, am realizat că, dacă nu profit de fiecare ocazie pe care o am, nu mai am dreptul să mă plâng că nu sunt şi că nu fac ceea ce îmi doresc cu adevărat”, mărturiseşte botoşăneanul. 

A urmat o colaborarea frumoasă cu liceanul bucureştean şi echipa sa, formată în mare parte din adolescenţi. Vlad spune că îşi regăsise entuziasmul anilor de liceu. L-a jucat pe ”Tibi” cu sufletul şi el era în căutarea unui drum potrivit şi încerca să dezlege un mister. I-a dat viaţă personajului principal, iar pelicula, după ce a fost aranjată din punct de vedere tehnic, a fost trimisă juriului de la Cannes. Ce a urmat a depăşit aşteptările tuturor.

”Am fost stupefiat”

Într-o dimineaţă, Vlad a primit un mesaj de la tânărul regizor. Juriul l-a plăcut mult pe ”Tibi”. Scurt metrajul şi inclusiv filologul Vlad Galer mergeau la Cannes. 

”Am fost stupefiat, nu mi-a venit să cred. Apoi, am privit totul mai raţional. Adesea se uită să se menţioneze că este vorba despre Short Film Corner, care este un eveniment anexat Festivalului de la Cannes. Au fost aproximativ 4.500 de filme trimise, 2.000 au fost alese. Din acest punct, nu este chiar o mare realizare. Ceea ce ar putea fi transformată într-o reuşită va fi experienţa de a fi acolo”, spune Vlad.  

Cât despre viitor, nu prea vrea să audă. Vrea să trăiască fiecare clipă la Cannes. ”Mie îmi place foarte mult la mare şi îmi place foarte mult Franţa. Sper să fie apa caldă şi să nu mă ardă soarele”, glumeşte botoşăneanul.


”Am ocazia să mă reîntâlnesc cu Wendla mea”

Destinul nu i-a adus doar actoria în cale tânărului botoşănean, ci şi partenera sa obişnuită din spectacolele de amatori. Personajul principal feminin din ”Tibi”, Ioana, este fosta colegă de liceu a lui Vlad, Cezara Munteanu. Chiar colega de bancă şi, mai mult decât atât, partenera din spectacolul care i-a adus cele mai mari satisfacţii tânărului ”Deşteptarea primăverii”, jucat în 2013 cu trupa de teatru a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Botoşani.

Vlad juca rolul principal masculin Melchor, iar Cezara, rolul principal feminin Wendla. Şansa ca ei să se reîntâlnească după doi ani de la terminarea liceului, într-o nouă producţie, era aproape nulă. Culmea, nici unul, nici celălalt nu ştia că va participa la casting. Pur şi simplu s-au întâlnit la prima repetiţie. 

image

Vlad Galer este un tânăr filolof pasionat de actorie FOTO arhiva personală Vlad Galer

”Nu ştiam că celălalt merge la casting. Când am aflat că şi eu şi Cezara am luat castingul, m-am bucurat foarte multe că am ocazia să mă reîntâlnesc cu Wendla mea. Mi se pare suspicios de interesant cum tot ajungem să ne întâlnim pe plan profesional. Dacă este întâmplare, sper să se mai întâmple, dacă este destin, cu siguranţă se va mai întâmpla”, spune Vlad.

Şi pentru Cezara, studentă în anul II la UNATC, întâlnirea cu Vlad a fost o surpriză. ”Nu stiam ca Vlad a mers la acest casting, Vlad nu stia ca eu am mers la casting. Cand am aflat ca vom juca impreuna, am fost foarte fericita. Stelele s-au aranjat in asa fel incat ne-au adus impreuna si am avut ocazia sa lucram cu niste oameni minunati, care au o energie creatioare exatraordinare si o efervescenta care este indreptata spre o activitate constructiva”, precizează Cezara. 

”Participarea la Cannes este o şansă minunată de a-mi îmbogăţi cunoştinţele”

Cezara Munteanu, botoşăneanca din rolul Ioanei, are 20 de ani, a învăţat la Colegiul ”Naţional Mihai Eminescu” din oraş şi este studentă în anul II la UNATC. Spre deosebire de Vlad, pasiunea pentru teatru a venit mai târziu, în clasa a IX-a, când a fost selecţionată în trupa liceului. 

image

Cezara Munteanu din Botoşani, stundentă la actorie foacă rolul principal feminin FOTO arhiva personală Cezara Munteanu 

”Am auzit de la niste colege că merg la preselecţie, nu ştiam ce se întâmplă acolo, despre ce este vorba, dar pur şi simplu am simţit că trebuie să fiu acolo. De când am intrat, acolo am rămas, a fost ceva m-a atras acolo. De mică am avut activităţi pe partea artistică, am studiat pianul până în clasa a VIII-a , la Liceul de Artă ”Ştefan Luchian, şi am avut diferite trupe de dans, am cochetat cu muzica, deci cred că înclinaţii în acest sens au fost, dar faptul că am ajuns în Atelier a fost pur întamplător”, spune Cezara. Din întâmplare a rezultat însă o profesie. 

După numeroase premii obţinute la festivalurile de teatru destinate liceenilor, Cezara a dat examen şi a intrat la UNATC. Despre Cannes nu poate spune decât că este o experienţă importantă în viitoarea ei carieră. ”Participarea la Cannes este o şansă minunată de a-mi îmbogăţi cunoştinţele în acest domeniu şi de a-mi lărgi orizonturile, de a cunoaşte oameni şi a împărtăşi experienţe”, precizează botoşăneanca.

”Cinematografia noastră este plină de potenţial„

Ca studentă la actorie în Bucureşti, Cezara a cunoscut deja problemele cu care se confruntă cinematografia românească. Talent mult, dar bani prea puţini. Botoşăneanca adaugă că experienţa aceasta a trăit-o pe pielea ei cu scurt-metrajul ”Tibi”. ”Cinematografia noastră este plină de potenţial, dar, într-adevăr, lipsesc fondurile care să le susţină. Totuşi, acesta nu este un lucru rău, pentru că in situaţiile limită obţii cele mai bune lucruri. Aşa a fost şi în cazul scurtmetrajului ”Tibi”, am avut multe piedici, dar şi mulţi oameni care ne-au susţinut”, adaugă Cezara. Festivalul de la Cannes va avea loc în perioada 13-24 mai 2015.

Vă mai recomandăm:

„Comoara” lui Porumboiu, din 29 mai pe marile ecrane din ţară

Valeriu Andriuţă, premiant la Cannes: „Actorul este avocatul propriului său rol”

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite