Ada Milea şi Alexander Bălănescu Quartet duc  „Insula“ lui Naum în Festivalul Europalia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Concertele „The Island“, susţinute în limba engleză de Ada Milea si Alexander Bălănescu Quartet, vor avea loc în Marea Britanie şi în Belgia, pe 30 şi 31 octombrie, în cadrul Festivalului Europalia România. Pe 30 octombrie, concertul „The Island“  va fi reprezentat în centrul de artă Rich Mix din Londra (Marea Britanie), iar pe 31 octombrie, la Muzikantenhuis din Gent (Belgia).

Proiectul „Insula“, conceput de Ada Milea după textul piesei de teatru omonime scrise de Gellu Naum, a început în 2006. Robinson  se află singur pe o insulă pustie, dar plină de oameni. Joaca serioasă din piesa de teatru devine un puzzle de întâlniri şi situaţii cu personaje exotice, precum o sirenă, un pirat, un beduin, dar şi numeroşi membri ai familiei pierdute a lui Robinson. Căutările, urmăririle, regăsirile şi, din nou, despărţirile, toate rapide şi aproape mecanice, au în comun singurătatea. Ada Milea construieşte, la chitară, cu sensibilitate şi ironie, un concert profund teatral, înţesat cu capcane ale paradoxului  şi ale ludicului.


După reprezentaţiile de succes, în limba română, a urmat versiunea spectacolului în limba engleză. „Ne-am gândit că ideea lui Gellu Naum despre Robinson Crusoe singur pe o insulă pustie plină de lume poate fi foarte interesantă pentru publicul englez. Am început cu schiţe după textul naumian, ne-am întâlnit cu Alexander Bălănescu şi le-am lucrat. South Hill Park Arts Centre Bracknell, ICR Londra, IF Festival London şi Oxford Contemporary Music au prezentat acest concert în Londra, Bracknell şi Oxford“,  povesteşte Ada Milea.
„Concertul în limba română şi cel în limba engleză sunt două variante complet diferite, şi din punct de vedere al muzicii, cât şi al textului. În engleză, concertul e un jurnal în care doar Robinson (Alexander Bălănescu) e prezent, iar celelalte personaje, interpretate de mine, apar schiţate sau descrise.

Ada Milea va fi însoţită pe scenă de Bobo de la Fără Zahăr
Varianta în română e mai aproape de textul piesei de teatru scrise de Gellu Naum) şi personajele sunt jucate/cântate de actori. Între timp,  proiectul s-a îmbogăţit şi îmbunătăţit, iar repertoriul nostru conţine piese noi“, subliniază  interpreta Ada Milea.

De la înfiinţarea sa, în 1987, Cvartetul Bălănescu şi-a dobândit reputaţia unuia dintre cele mai aclamate ansambluri  avangardiste din lume.  Cvartetul, condus de violonistul şi compozitorul Alexander Bălănescu, s-a impus pentru stilul foarte distinctiv de muzică, care cuprinde disonanţe de sunet şi aranjamente complexe.  Albumul „The Island“ în limba engleză, realizat în urma colaborării cu Ada Milea, face o notă aparte, chiar şi pentru repertoriul obişnuit. Amprenta Adei Milea se simte puternic pe album, astfel încât, „The Island“ a devenit o compoziţie de operă în miniatură, cu muzică şi text care se armonizează într-o notă hilară şi absurdă.

Din cvartetul care va susţine două reprezentaţii ale „The Island“  în EUROPALIA fac parte Alexander Bălănescu (vioară), James Shenton (vioară), Helen Kamminga(violă), Nicholas Holland (violocelist), David Kent (inginer de sunet).

„Ne bucurăm că avem ocazia în cadrul Festivalului EUROPALIA să prezentăm  versiunea The Island cu întregul cvartet Bălănescu. O versiune destul de diferită faţă de cea cu mine şi Ada, pe care am făcut-o de atâtea ori. Ne jucăm şi ne amuzăm pe scenă. Dragostea şi simţul de joacă faţă de textul lui Naum, relevate de colaborarea cu AdaMilea, mi-au schimbat drumul artistic“, declară liderul cvartetului.

„Insula, versiunea noastră, a fost întotdeuna în engleză. Asta a fost ideea mea, am dorit în mod practic să fie o piesă nu numai pentru publicul român, ci şi pentru un public internaţional. Am simţit că vom putea crea un nou limbaj, o engleză a noastră, cu umorul, greşelile, tristeţile, jocurile de cuvinte care să-l aducă pe Robinson Crusoe aproape de public. Această versiune, pe care o prezentăm în EUROPALIA, aduce o dimensiune mult mai bogată din punct de vedere muzical: multe culori, nuanţe pe care noi nu le puteam reda numai cu o chitară şi cu o vioară. Esenţa poetică a piesei, singurătatea în mijlocul unei mulţimi, capătă o rezonanţă emoţională, mai adâncă în versiunea cu cvartet.  Pe măsură ce mă maturizez artistic, pentru mine, rădăcinile devin din ce în ce mai importante“, conchide Alexander Bălănescu.

Ada Milea a urmat cursurile Facultăţii de Actorie a Universităţii de Artă Teatrală din Târgu Mureş, unde îşi ia licenţa cu rolul Dna Quickly din „Nevestele vesele din Windsor“ de William Shakespeare. A fost actriţă la Teatrul Naţional din Târgu Mureş, după care a devenit artist independent, jucând pe scena mai multor teatre din ţară şi compunând muzică pentru spectacole.  A fost distinsă cu numeroase premii.

Imagine indisponibilă

Balanescu Quartet este un cvartet de coarde avangardist, fondat în 1987 de către Alexander Bălănescu, care a devenit faimos prin lansarea câtorva versiuni cover complexe pe muzica trupei experimental-electronice germane Kraftwerk, de pe albumul lor „Possessed“. Au realizat şi interpretat lucrări multiple, cu o varietate de alţi artişti, inclusiv Philip Glass, David Byrne, Gavin Bryars, Michael Nyman, Rabih Abou-Khalil, Kevin Volans, Hector Zazou, Spiritualized, Yellow Magic Orchestra si Pet Shop Boys şi AdaMilea.

Festivalul Europalia este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, fiind organizat sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, o dată la doi ani, în Belgia şi în ţări învecinate – Franţa, Olanda, Luxemburg şi Germania sau Marea Britanie. Institutul Cultural Român coordonează participarea României la cea de-a 27 a ediţie a Festivalului EUROPALIA, proiect de anvergură desfăşurat în perioada octombrie 2019 – februarie 2020 şi implementat în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi Secretariatul General al Guvernului, alături de EUROPALIA International, organizatorul manifestării. Cea de-a 27-a ediţie a Festivalului EUROPALIA este dedicată României, ţara invitată de onoare.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite