A murit Dubravka Ugrešić, una dintre cele mai influente eseiste din Europa. Scriitoarea croată avea 73 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitoarea croată Dubravka Ugrešić, una dintre cele mai marcante eseiste din Europa, a decedat vineri la vârsta de 73 de ani în Olanda, unde locuia din anii 1990, a anunţat editorul său din Zagreb, informează Agerpres care citează AFP.

Dubravka Ugrešić, în 2011 Foto Profimedia
Dubravka Ugrešić, în 2011 Foto Profimedia

Scriitoarea, menţionată în ultimii trei ani ca potenţială laureată a premiului Nobel pentru Literatură, a murit la Amsterdam înconjurată de familie şi de prieteni, a aflat AFP de la Institutul multimedia MI2 din Zagreb, editorul cărţilor sale.

Opera eseistei, născută la 27 martie 1949 la Kutina, în Croaţia, a fost marcată de o combinaţie rară de ironie, polemică şi compasiune, pe care o regăsim în special în scrierile sale despre căderea Zidului Berlinului în 1989 şi despre dezintegrarea Iugoslaviei în anii 1990.

În ţara sa natală, Dubravka Ugrešić a fost cunoscută mai ales pentru criticile sale la adresa naţionalismului şi a războaielor care au izbucnit odată cu dezmembrarea Iugoslaviei.

La vremea respectivă, scriitoarea a fost criticată pe scară largă de către mass-media naţionaliste, personalităţi publice şi colegi, care au numit-o "antipatrioată", "trădătoare" a naţiunii şi chiar "vrăjitoare".

Victimă a unei ostracizări publice prelungite şi a unei hărţuiri persistente din partea presei, Dubravka Ugrešić, absolventă a Universităţii din Zagreb, a părăsit în 1993 Croaţia, unde războiul de independenţă s-a soldat cu aproximativ 20.000 de morţi între 1991 şi 1995. Scriitoarea s-a stabilit la Amsterdam din 1996.

Cărţile sale au fost traduse în peste 20 de limbi şi a primit numeroase premii pentru scrierile sale, printre care Premiul Internaţional Neustadt pentru Literatură 2016.

De asemenea, Dubravka Ugrešić s-a numărat printre finaliştii la prestigiosul Man Booker International Prize în 2009. După ce a primit Premiul pentru cel mai bun roman din Croaţia în 2018 - primul ei premiu de la plecarea sa în 1993 - scriitoarea a pledat într-un interviu pentru mai mult multiculturalism.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite