Ce băutură hidratează cel mai bine organismul. În mod surprinzător, nu e vorba de apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii scoţieni au realizat un studiu care relevă ce băutură hidratează cel mai bine organismul şi nu este vorba de apă.

Când ai nevoie de o băutură care să îţi menţină hidratarea, cu siguranţă vei opta pentru un pahar cu apă, însă aceasta nu este cea mai hidratantă opţiune, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii universităţii St. Andrews din Scoţia, scrie CNN.

Cercetătorii au descoperit că băuturile care conţin puţin zahăr, grăsimi sau proteine sunt cele mai indicate pentru ca organismul să fie hidratat pentru mai mult timp, deşi un pahar cu apă este întotdeauna bine-venit.

Astfel, un pahar cu lapte va hidrata mai bine decât un pahar cu apă. Laptele, spre deosebire de apă, conţine lactoză, proteine şi grăsimi. Toate acestea, arată studiul, împiedică eliminarea rapidă a laptelui din stomac, ceea ce permite ca organismul să rămână hidratat pentru o perioadă mai lungă de timp. De asemenea, laptele conţine sodiu, care acţionează precum un burete care reţine apa din corp, rezultând mai puţină urină.

Acelaşi lucru se poate spune şi despre pastilele antidiareice şi cele pentru rehidratare, care se bazează pe aceeaşi formulă şi conţin zahăr, sodiu şi potasiu, elemente care ajută la retenţia apei în organism.

Sucurile de fructe sau băuturile carbogazoase nu doar că nu hidratează atât de eficient precum apa sau laptele, dar oferă zaharuri în exces şi au calorii în egală măsură cum au alimentele de tip fast food. 

În schimb, alcoolul acţionează ca un diuretic. Volumul de alcool dintr-o băutură joacă şi el un rol important, iar un pahar cu whisky va deshidrata mai mult organismul decât o o halbă cu bere.

Dacă ne referim la cafea, depinde de cantitatea consumată. O cafea obişnuită, care conţine 80 de miligrame de cafeină este la fel de hidratantă precum o cantitate similară de apă, arată studiul.

În schimb, consumul ridicat de cafea, între două şi patru căni pe zi, deshidratează pentru că în astfel de situaţii cafeina va acţiona ca un diuretic.

Stil de viațăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite